Bollos boniato - Spaanse zoete aardappelbroodjes uit de Bijbel van de Spaanse keuken
Het werd hoog tijd voor weer een Spaans recept, een keuken waar ik een aantal jaar geleden mee begonnen ben om recepten uit te maken en delen. Want veel mensen weten niet dat de Spaanse keuken een stuk breder is dan paella en tapas. Ik heb al lekkere recepten met jullie gedeeld, die vind je hier.
En nou kreeg ik onlangs de Bijbel van de Spaanse keuken opgestuurd, superhandig en leuk natuurlijk! Wat zo leuk is aan deze kookboekenserie is dat de landenboeken gerubriceerd zijn op regio. Zo krijg je echt een kijkje in de keuken van de verschillende gebieden in een land. En de recepten kunnen ontzettend uiteenlopen. Ik vind het sowieso altijd superleuk om typische recepten van een bepaalde stad of streek te maken, die zijn vaak al jaren oud en nog steeds populair.
In het boek staan echt onwijs veel recepten, moeilijk kiezen dus. Maar ik heb weer een leuke top 10 samengesteld met recepten die ik ooit nog wil maken, komtie:
1. Bollos boniato (heb ik nu gemaakt)
2. Crema de naranja (sinaasappelcrème)
3. Patatas a la importancia (gepaneerde aardappels in saffraansaus)
4. Berenjenas rellenas al horno (gevulde aubergines uit de oven)
5. Empanada atun (grote empanada met tonijn)
6. Pollo al chilindrón (kip in tomaten-paprikasaus)
7. Quesada pasiega (Spaanse cheesecake van homemade verse kaas)
8. Empanada's manzana (empanadas met appel)
9. Flan de caramelo (karamelflan)
10. Pollo al ajillo (gegrillde knoflookkip)
Heb je al honger gekregen? Haha er staan nog meer lekkere recepten in hoor, dus een top 10 maken was nog lastig! De komende tijd ga ik weer wat lekkere Spaanse recepten maken en met jullie delen. Wil jij dit boek ook? Je bestelt het hier voor €27,50.
Voor nu koos ik de zoete aardappelbroodjes om te maken, die lijken op de Marokkaanse aardappelbroodjes, maar worden gemaakt met zoete aardappel in plaats van gewone aardappels. Ze zijn afkomstig van het Canarische eiland la Palma. Ze zijn echt superzacht en luchtig en hebben bovenop een heerlijk suikerlaagje. De broodjes zelf zijn niet zo zoet trouwens. En ik gebruikte in plaats van olijfolie zonnebloemolie, omdat olijfolie nogal sterk smaakt.
Ingrediënten voor 15 stuks:
250 gr geschilde zoete aardappels in stukken
125 ml lauwwarme melk
50 gr suiker (+ 1 tl extra)
7 gr instantgist
500 gr bloem
Snufje zout
1 el honing
100 ml zonnebloemolie
Extra:
2 eigelen
50 gr suiker
Bereiding:
Doe de blokjes zoete aardappel in een pan met water en breng aan de kook. Laat op laag vuur gaar koken en prak dan fijn. Meng ondertussen 1 tl suiker met 2 el warme melk en de gist. Roer goed en laat 10 min staan.
Doe de bloem in een grote kom of schaal en voeg de suiker, zout en honing toe. Doe de geprakte zoete aardappel en het gistpapje er ook bij en meng goed. Voeg de olie toe en dan beetje bij beetje de melk. Het wordt een plakkerig deeg. Kneed het 10 minuten in een kneedmachine en laat vervolgens 1 uur rijzen.
Verdeel dan in 15 bolletjes en leg op een bakplaat met bakpapier (laat er ruimte tussen). Laat afgedekt nog 45 min rijzen. Steek dan de steel van een houten lepel in het midden om een gat te maken. Klop het eigeel los met een beetje water en bestrijk de broodjes hiermee. Bestrooi ze met suiker en bak de broodjes in een voorverwarmde oven van 200 graden (hetelucht 180) voor 10-15 minuten goudbruin en gaar.
Reacties
Een reactie posten