Luikse wafels uit Van wafel tot koek



 Toen ik dit bakboek binnen kreeg, was ik meteen verliefd op de cover, maar ook vanbinnen staan er mooie foto's in met een historisch karakter, heel anders dan andere boeken die ik heb gezien. Het boek Van wafel tot koek van Regula Ysewijn gaat over veel meer dan alleen recepten, je leest er ook heel veel over de geschiedenis van veel bakrecepten in de lage landen, dus zowel Nederland als België. Van Brusselse en Luikse wafels tot Limburgse vlaai en Hollandse oliebollen. Ik vind kookboeken met veel context rondom een recept altijd heel leuk. Recepten kun je immers overal online vinden, maar de geschiedenis van een recept niet altijd (of je moet er echt naar op zoek gaan). 


Ik maak altijd een top 10 van recepten in een boek en dat heb ik nu ook gedaan, al was dat best lastig, veel dingen wil ik namelijk uitproberen!

1. Luikse wafels
2. Rijstevlaai (staat al jaren op mijn lijstje)
3. Boules de berlin
4. Hartige zoete aardappelwafels
5. Stroopwafels
6. Dikke speculaas
7. Gozette a a crème
8. Nonnevotten
9. Pain a la grecque
10. Beschuiten (hoe leuk is dat)

Er staan ook zulke leuke weetjes in, wist jij bijvoorbeeld dat in het Nederlandse dorp Wormer vroeger 150 beschuitbakkerijen waren! 's nachts mocht er niet gebakken worden in bakkerijen vanwege brandgevaar, maar met beschuiten was dat niet zo erg, dat was langer houdbaar. Altijd handig dus om in huis te hebben. Vind ik nu nog steeds :D En zelfs in de 17e eeuw werden al beschuiten met boter en muisjes geserveerd bij de geboorte van een kind. Dat doen we nu nog steeds in Nederland!

Wil jij het boek ook bestellen. Klik dan hier.

Ik koos ervoor om de Luikse wafels uit te proberen, dat wilde ik al zo lang doen sinds ik mijn wafelijzer Flipswitch heb. Ik bakte daar al zachte wafels en browniewafels mee en nu was het tijd voor een van mijn favorieten: Luikse wafels met parelsuiker!

Deze wafels komen uiteraard uit Luik, waar je vroeger overal kraampjes tegen kwam waar ze werden gebakken. Dat is nu een stuk minder, maar je ziet ze er nog wel. Ik paste het recept uit het boek ietsje aan om het wat toegankelijker te maken en het resultaat was toppie! Je wilt niet meer de pakken wafels uit de winkels.

Ingrediënten voor 12 stuks:
250 gr bloem
4 gr instantgist
Snufje zout
Mespuntje baking soda
1/2 tl kaneel
100 gr suiker
1 ei
1 eigeel
75 ml lauwwarme melk
85 gr roomboter op kamertemperatuur
100 gr parelsuiker (ik kocht dat bij de molen)

Bereiding:
Meng de bloem met de gist, zout, baking soda, kaneel en suiker. Voeg het ei en het eigeel toe. Dan de melk en roomboter in blokjes erbij doen en meng tot een samenhangend wat plakkerig deeg. Kneed dit 5 minuten even door, als het teveel plakt, kun je er wat bloem bij doen. Laat afgedekt een uur rijzen.

Meng na het rijzen de parelsuiker erdoor en verdeel in 12 bolletjes. Laat deze afgedekt nog een half uurtje rusten. Verhit dan je wafelijzer en leg je deegbolletjes erin. Bak ze in ongeveer 4 minuten goudbruin en gaar. Zijn ze afgekoeld, warm ze dan even op voor je ze gaat eten. Dit kan in je wafelijzer of even in een oven van 150 graden.

Reacties

Een reactie posten

Populaire recepten