Baklavabrood

 


Als jij van de smaken van baklava houdt, moet je echt eens dit brood proberen. Zacht en fluffy brood met een vulling van noten en kaneel, megalekker! Het is een soort pull apart brood waarvoor je eerst een grote plak deeg bestrijkt met boter en vervolgens bestrooit met noten, suiker en kaneel. Daarna snijd je het in repen die je op elkaar legt en weer in stukken snijd. Deze stukken zet je achter elkaar in de bakvorm en tijdens het bakken gaan ze tegen elkaar aan groeien. Wat ik ook altijd zo lekker vind als je brood bakt, dat je huis er heerlijk van gaat ruiken, zeker als je kaneel gebruikt!

Ingrediënten:
1 zakje instantgist
1 tl suiker
2 el lauwwarm water
375 gr bloem
65 gr roomboter op kamertemperatuur
75 ml lauwwarme melk
50 gr suiker
1 zakje vanillesuiker
1/2 tl zout
2 eieren
Vulling:
50 gr suiker
2 tl kaneel
50 gr pistache, grofgehakt
50 gr walnoten, grofgehakt
50 gr amandelen, grofgehakt
75 gr gesmolten roomboter
Extra:
1 eigeel
1 tl melk
50 gr honing

Bereiding:
Meng eerst de gist met de suiker en het warme water tot een papje. Laat dit 10 minuten staan tot het dik en schuimig is. Doe de bloem in een grote kom of schaal en voeg suiker, vanillesuiker en out toe. Doe dan de boter en eieren erbij en ook het gistpapje. Voeg vervolgens beetje bij beetje de melk toe tot je een samenhangend deeg hebt dat enigszins plakkerig is. Kneed dit voor ongeveer 10 minuten tot het zacht en soepel is. Laat het afgedekt een uur rijzen.

Sla dan de lucht eruit en rol het deeg uit tot een grote rechthoek ongeveer net zo groot als de bakplaat van je oven. Bestrijk met de gesmolten boter en bestrooi met suiker, kaneel en noten. Snijd het deeg dan in 6 gelijke repen en leg deze voorzichtig op elkaar. Snijd deze stapel dan in 5 gelijke stukken. Zet deze rechtop in een cake bakblik dat je hebt bedekt met bakpapier. 

Laat het afgedekt nog een half uur rijzen. Klop het eigeel los met de melk en bestrijk het brood hiermee. Bestrooi met nog wat van de noten en bak het brood in ongeveer 30-40 minuten goudbruin en gaar op 175 graden. Verwarm ondertussen de honing en bestrijk het brood hier meerdere keren mee zodat het in de inkepingen trekt.

Reacties

  1. Hi lieve Ellouisa, dit briid zief er geweldig uit Ik wil het dit weekend bakken maar ik vraag me af of het ingevroren kan worden? Hoe lang is het houdbaar na het bakken?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jahoor dat kan, na het afkoelen invriezen. Maar hij is de volgende dag ook nog lekker

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire recepten