Mabrousheh - Palestijnse kruimelplaatkoek

 


Het was alweer even geleden dat ik een Palestijns recept met jullie heb gedeeld, maar ik heb weer een lekker recept! Deze plaatkoek met abrikozenjam en een soort deegsliertjes bovenop is zo lekker! Zelfs mijn dochter die niet zoveel lust vond dit heel erg lekker. Het recept vond ik op de website van een Palestijnse foodblogger Fufu's kitchen. Het lekkerst is het als je de abrikozenjam zelf maakt, maar dat hoeft uiteraard niet. Ik had de abrikozenjam van Bio+, die is erg lekker!

Het leukst is om het deeg te raspen voor de bovenlaag, ik dacht dat dit in de oven volledig weg zou smelten, maar dat is niet gebeurd gelukkig. Lekker poedersuiker erover en smullen maar!

Ingrediënten:
2 eieren
Rasp van 1 sinaasappel of citroen
1 zakje vanillesuiker
100 gr suiker
240 gr roomboter, op kamertemperatuur
400 gr bloem
1/2 zakje bakpoeder
125 gr abrikozenjam
Poedersuiker

Bereiding:
Mix de boter met de suiker, vanillesuiker en sinaasappelrasp. Voeg de eieren toe en mix erdoor. Bloem en bakpoeder erbij en tot een deeg mengen met de hand. Verpak 1/3 hiervan in een zakje en leg een kwartier in de vriezer. Druk de rest van het deeg uit in een vorm van 20x20 cm die bedekt is met bakpapier. Strijk hierover de jam uit en verwarm de oven voor op 175 graden (hetelucht 160).

Neem het deeg uit de vriezer en rasp boven de jam. Bak de koek dan 25 minuten tot hij goudbruin en gaar is. Til uit de vorm en laat op een rooster minimaal 10 minuten afkoelen voor je hem met poedersuiker bestrooit.

Reacties

Populaire recepten