Peshwari naan: zoete naan uit Vega India

 Had jij wel eens gehoord van Peshwari naan, een zoete versie van naan met kokos en rozijnen? Nee ik ook niet :D. Al zouden ze in Indiase restaurants heel populair zijn. Nou ben ik nog nooit in een Indiaas restaurant geweest, dus dat kan kloppen. Maar ik kreeg een tijdje geleden het boek Vega India van Paulami Joshi, een prachtig boek vol vega recepten uit de Indiase keuken. In India is namelijk een groot deel van de bevolking vegetariër en is er dus ook een grote hoeveelheid aan vega recepten te vinden. Ideaal voor als je vegetarisch eet of wat minder vlees wil eten en dol bent op de Indiase keuken. Het boek bevat een aantal hoofdstukken (bijv. rijst en noedels, salades, burgers, dahl en curry's), waaronder ook een hoofdstuk met platbroden en crêpes. Ik zag daar deze zoete naan en die kwam op mijn lijstje om uit te proberen! Ik neem voor een review het hele boek door en dan blijven er altijd een aantal recepten in mijn hoofd hangen. Uiteindelijk kies ik er daar een van uit en deze keer koos ik voor de zoete naan. Ze zijn heerlijk bij een kopje thee of koffie, maar je kunt ze ook prima als ontbijt gebruiken (tip: vries ze in en warm ze na het ontdooien even op in de pan). Paulami schrijft echter dat je ze ook gewoon bij een curry kunt eten, als zoete twist. Ik heb het gistmengsel aan het begin wel wat langer laten staan, ik zag dat in een ander recept wat ik had opgezocht. Voor meer luchtbellen later in het eindresultaat.



De schrijfster heeft overigens pas een aantal jaar geleden India geruild voor Nederland. Dat is wel een wereld van verschil natuurlijk! Van een appartement middenin de drukte van de Indiase binnenstad met roepende straatverkopers en toeterende auto's naar het rustige Nederland waar je veel minder hoort op straat. Ze mist deze levendige straatcultuur en dat gaf haar een vastberadenheid om de heerlijke Indiase keuken met ons te delen. Haar eerste boek de Bijbel van de Indiase keuken heb ik ook. Allebei aanraders als je van de Indiase keuken houdt. 

Het boek kun je hier bestellen bij bol.

Ingrediënten voor 10 stuks:
240 ml lauwwarm water
2 el suiker
2 tl instantgist
80 ml melk (op kamertemperatuur)
4 el Griekse yoghurt (op kamertemperatuur)
5 el zonnebloemolie
650 gr bloem
1/2 tl zout
Vulling:
75 gr kokosrasp
140 gr suiker
90 gr amandelschaafsel, grof gehakt
50 gr rozijnen
1/2 tl kaneel
1/2 tl kardemom
100 gr gesmolten boter

Bereiding:
Meng het water met de suiker en gist en laat afgedekt een half uurtje rusten tot het gaat bubbelen. Meng het dan met de yoghurt, melk en 1 tl zonnebloemolie. Doe dan de bloem en het zout erbij en kneed het deeg 8-10 minuten tot een soepel deeg. Laat het 60-90 minuten rijzen op een warme plek.

Meng voor de vulling de kokos, suiker, amandelschaafsel, rozijnen en specerijen in een hakmolen. Verdeel in 10 gelijke porties. Verdeel het deeg ook in 10 gelijke bolletjes en druk elk bolletje platter. Leg er een vullingportie op en vouw de randen er overheen naar het midden. Rol het bolletje dan tot een platbrood.

Verhit een koekenpan met dikke bodem tot hij heet is en bak de naan eerst aan 1 zijde tot er bubbels ontstaan, draai dan om en bak nog een minuut. Bestrijk na het bakken met gesmolten boter.

Reacties

Populaire recepten