zaterdag 11 november 2017

Loubia (Marokkaanse witte bonen in tomatensaus)


Ja hoor de herfst is volop aanwezig, met regen, wind en steeds lagere temperaturen. Tijd voor gerechten als loubia, de Marokkaanse witte bonen in tomatensaus. Ik maak het op verschillende manieren, vegetarisch, met stukjes vlees of met gehaktballetjes. Ik gebruik wel altijd verse tomaten, nooit uit blik (dat vind ik minder lekker). 


Ingredienten:
250 gr rundergehakt, gemengd met een geraspt klein uitje of 250 gr lamsvlees in stukjes

1 kleine pot witte bonen (zonder tomatensaus!)
1 grote ui
2 vleestomaten zonder vel en pitjes
Fijngehakte koriander en peterselie
1 knoflook
1 tl Zout en zwarte peper 
Bouillonblokje rund 
1 tl Paprikapoeder
1/2 tl Gember
1/2 tl Komijn
1 tl Kurkuma
1 el tomatenpuree
(Wat olijven)

Bereiding:
Meng het gehakt (met ui) met zout, peper, paprikapoeder en gehakte peterselie. Maak er balletjes van en bak deze bruin in wat boter met olie. Als je vlees gebruikt, dan bak je de stukjes in de olie met wat zout, peper en paprikapoeder. Mix de ui met de tomaat en wat peterselie en koriander. Voeg dit toe aan de gehaktballetjes. Doe knoflook, kruiden en een glaasje water erbij. Laat dit op laag vuur een uurtje pruttelen. Spoel de bonen af en voeg die bij de gehaktballetjes en laat dit nog een kwartiertje pruttelen. Als de saus te dun is, dan op hoog vuur even in laten dikken. Is het te dik, dan wat water erbij doen.
Als je olijven hebt, doe die er dan op het laatst bij.

* Je kunt ook gedroogde witte bonen gebruiken. Laat die eerst een nacht weken en kook ze vanaf het begin mee met het gerecht.

* Je kunt het gerecht ook met grote stukken (lams)vlees maken. Dat stoof je dan eerst goed gaar in de tomatensaus (met wat extra water) en op het laatst de bonen nog even mee laten pruttelen.

7 opmerkingen:

  1. Welke bonen uit pot heb je gebruikt? Die bonen bij marokaan blijven bij mij hard ook al week ik ze de hele nacht

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Van hak of eigen merk. Als je geweekte bonen gebruikt moeten ze nog een half uur tot heel uur extra koken tot ze gaar zijn.

      Verwijderen
    2. Van hak of eigen merk. Als je geweekte bonen gebruikt moeten ze nog een half uur tot heel uur extra koken tot ze gaar zijn.

      Verwijderen
  2. Volgens mij was ik echt een uur bezig zelfs meer maar die bonen bleven hard niet steenhard maar niet echt zacht. Het was van het merk Tagine maar even naar andere kijken.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoeveel water en tomaten voor 500 gram bonen ik ga het zo maken. Alvast bedankt

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Sorry zie het nu pas! Je kunt dan het recept verdubbelen.

      Verwijderen
    2. Sorry zie het nu pas! Je kunt dan het recept verdubbelen.

      Verwijderen