Loubia - Marokkaanse witte bonen in tomatensaus



In Nederland hebben witte bonen misschien niet zo'n hip karakter, wij vinden ze nog steeds erg lekker. Vooral het Marokkaanse gerecht loubia, eigenlijk Marokkaanse versie van witte bonen in tomatensaus. De eerste keer dat ik het maakte, was met tomaten uit blik, maar ik maak het nu al jaren met verse tomaten (en een beetje tomatenpuree), dat is veel smaakvoller. Het is dan wel belangrijk om aan het begin de zurigheid uit de tomatenpuree te bakken en de saus minimaal een uur te laten pruttelen.

En nog een tip voor meer smaak: bak de gehaktballetjes of het vlees eerst mooi bruin en bak ook even de ui mee tot deze begint te verkleuren. Ik heb het recept ietsje aangepast, omdat ik nu zo min mogelijk bouillonblokjes gebruik en het eigenlijk ook gewoon zonder kan. Als je genoeg lekkere Marokkaanse kruiden gebruikt, smaakt het al heerlijk!

Vegetarisch
Je kunt natuurlijk dit gerecht natuurlijk ook vegetarisch maken, laat het vlees of de gehaktballetjes gewoon weg. 


Ingrediënten voor 3-4 personen:
250 gr rundergehakt (of 250 gr kalfsvlees/lamsvlees/kipfilet)
1 grote ui, geraspt
1 teentje knoflook, uitgeperst
4 tomaten, geraspt
1 el fijngehakte verse peterselie
1 el fijngehakte verse koriander
1 tl zout
1 tl zwarte peper 
1 tl paprikapoeder
1/2 tl gember
1/2 tl komijn
1 tl kurkuma
1 el tomatenpuree
1 grot pot witte bonen (zonder tomatensaus!), afgespoeld en uitgelekt
Facultatief: Wat olijven

Bereiding:
Meng de kruiden door elkaar. Voeg de helft toe aan het gehakt en vorm hier kleine balletjes van.
Bak deze rondom goudbruin in een stoofpan, hapjespan of tajine. Rasp ondertussen de ui en voeg deze samen met de knoflook toe aan de gehaktballetjes. Bak een paa rminuten mee op laag vuur tot de ui bruinig begint te kleuren. Voeg dan de tomatenpuree toe en meng alles goed. Bak op middelhoog al roerende een paar minuten (zo gaat de zurigheid eraf). Voeg dan de geraspte tomaten toe. Roer alle kruiden erdoor en breng aan de kook. Doe de deksel op de pan en laat op laag vuur minimaal een uur pruttelen. 

Spoel de bonen af en voeg die bij de gehaktballetjes en laat dit nog een kwartiertje pruttelen. Als de saus te dun is, dan op hoog vuur even in laten dikken. Is het te dik, dan wat water erbij doen.
Als je olijven hebt, doe die er dan op het laatst bij.

* Je kunt ook gedroogde witte bonen gebruiken. Laat die eerst een nacht weken en kook ze vanaf het begin mee met het gerecht.

Reacties

  1. Welke bonen uit pot heb je gebruikt? Die bonen bij marokaan blijven bij mij hard ook al week ik ze de hele nacht

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Van hak of eigen merk. Als je geweekte bonen gebruikt moeten ze nog een half uur tot heel uur extra koken tot ze gaar zijn.

      Verwijderen
    2. Van hak of eigen merk. Als je geweekte bonen gebruikt moeten ze nog een half uur tot heel uur extra koken tot ze gaar zijn.

      Verwijderen
  2. Volgens mij was ik echt een uur bezig zelfs meer maar die bonen bleven hard niet steenhard maar niet echt zacht. Het was van het merk Tagine maar even naar andere kijken.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoeveel water en tomaten voor 500 gram bonen ik ga het zo maken. Alvast bedankt

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Sorry zie het nu pas! Je kunt dan het recept verdubbelen.

      Verwijderen
    2. Sorry zie het nu pas! Je kunt dan het recept verdubbelen.

      Verwijderen
  4. hey ellouisa
    ik vraag me af hoezo je er eigenlijk een knorr blokje rund bij doet heb dit geprobeerd en het hoort niet echt thuis in loubia het krijgt daardoor echt een muffe smaak/geur

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi Ellouisa, Klopt het dat je er eigenlijk helemaal geen water bij doet, dus alleen tomaten?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wanneer voeg ik de peterselie en koriander toe? Vind dit nergens terug.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Beste Ellouisa, ik ben je eeuwig dankbaar! Als Vlaamse getrouwd met een man met Marokkaanse roots, kan ik helemaal niet tippen aan de kookkunsten van zijn mama. Maar door jouw recepten kom ik stilletjesaan in de buurt! Dankjewel! Dit recept is alvast dubbel en dik goed gekeurd!!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire recepten