dinsdag 10 maart 2015

Mokkataart


Hoewel ik al jaren bak, zijn taarten nooit mijn sterkste kant geweest, eigenlijk vooral omdat ik ze te weinig maak. Wij zijn met zijn tweetjes en ons zoontje van 2.5, dus grote taarten maken doe ik dan niet zo gauw (je neemt het niet zo makkelijk mee naar je werk of om uit te delen aan anderen). Maar nu heb ik met kerst een springvorm van 20 cm gehad, echt perfect voor ons! Zo krijg je een klein taartje met een mooie hoogte, echt super! Na de brownietaart en appel-carameltaart nu een mokkataartje. De laatste keer dat ik die maakte is jaren geleden en ik kan me herinneren dat de room echt veel te dun was. Dat moest anders... Mascarpone dacht ik, en dat heeft gewerkt! Een mengsel van slagroom, mascarpone en koffie mmmmm. Ik heb een uitgebreid filmpje van hoe ik het maak, dus kan niet misgaan!Bekijk hier de video op mijn youtubekanaal:
Ingrediënten voor een taart van 20 cm:
3 eieren
90 gr suiker
75 gr bloem
15 gr maizena
Vulling:
400 ml slagroom
2 zakjes klopfix (slagroomversteviger)
2 zakjes vanillesuiker
1 bakje mascarpone (250 gr)
30-50 ml sterke koude koffie (naar smaak)

Ingrediënten voor een taart van 24-26 cm:
5 eieren
150 gr suiker
125 gr bloem
25 gr maizena
Vulling:
600 ml slagroom
3 zakjes klopfix
3 zakjes vanillesuiker
1 bakje mascarpone
50-60 ml sterke koude koffie

Verder:
Nogatine
50 gr pure chocolade

Bereiding:
Scheid de eieren in eiwit en eigeel. Ik doe dat boven een beker, waarna ik het eiwit in een kom doe en het eigeel in een maatbeker. Als je de eieren meteen boven de kom scheidt loop je het risico dat er druppels eigeel bij het eiwit komen en dan krijg je het niet goed stijf geklopt.Klop de eiwitten met een snufje zout en de helft van de suiker stijf. Ze zijn stijf genoeg als het lijkt op schuim en je de kom op zijn kop kunt houden zonder dat het eruit valt. Mix dan de eigelen met de rest van de suiker en 1 el warm water (bij 20 cm) of 3 el warm water (bij 24-26 cm). Mix tot het een lichtgele dikke creme is. Voeg de eigeelcreme toe aan de eiwitten en schep er luchtig door. Zeef dan bloem en maizena erboven. Schep er luchtig doorheen, niet mixen of kloppen! 

Bedek de bodem van je springvorm met een stuk bakpapier en vet de randen in met boter of olie. Schep dan het beslag erin en bak meteen in een voorverwarmde oven van 175 graden (hetelucht 160) voor 30 minuten. Laat het eerste kwartier afkoelen in de oven en haal hem er dan pas uit. 

Smelt ondertussen voor de chocolaatjes 50 gr pure chocolade au bain marie. Doe in een boterhamzakje waar je een minipuntje van hebt afgeknipt en laat zo'n 10 minuten wat afkoelen. Teken op een stuk bakpapier blaadjes of rondjes en spuit hier de chocolade op zoals je in het filmpje ziet. Laat ze hard worden in de koelkast.

Dan gaan we de mokkaroom maken: mix de slagroom met de klopfix en vanillesuiker stijf. Mix er dan een bakje mascarpone en afgekoelde sterke koffie door naar smaak (ik heb ongeveer 50 ml gebruikt bij 20 cm). Zet in de koelkast tot gebruik.

Als het biscuit is afgekoeld kun je hem doorsnijden met een groot mes of een taartsnijder, in 2 of 3 delen. Vul met een deel van de room en stapel op elkaar. Bestrijk de zijkanten met room en haal de zijkanten door de nogatine (zie filmpje). Bestrijk bovenkant met room en doe de rest in een spuitzak. versier de bovenzijde met toefjes slagroom en garneer met de chocolaatjes.

3 opmerkingen:

 1. Ik heb twee vragen. Hoeveel zat er in jouw bakje mascarpone? En heb je de toefjes gespoten met gewone slagroom of het mokkamengsel?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 250 gr (staat erachter 😉) en ik heb het mokkamengsel gebruikt voor de toefjes. Ik ga hem trouwens binnenkort weer eens maken en wil de toefjes wat steviger hebben dis ga nog wat aanpassen.

   Verwijderen
  2. 250 gr (staat erachter 😉) en ik heb het mokkamengsel gebruikt voor de toefjes. Ik ga hem trouwens binnenkort weer eens maken en wil de toefjes wat steviger hebben dis ga nog wat aanpassen.

   Verwijderen