Mokkataart


Deze mokkataart stond al online, maar ik maakte hem toen met een versie van mascarpone en slagroom. Dat was lekker, maar ik heb nu een meringue botercrème gemaakt en dat is nog veel lekkerder!! Voor die botercrème verhit je eerst eiwitten met suiker tot de suiker is opgelost. Je pasteuriseert zo de eiwitten, zodat je eventuele bacteriën uitschakelt. Daarna klop je het stijf en mix je de  boter erdoor tot je een luchtige en zachte crème hebt, echt heerlijk! En je hebt geen thermometer nodig. Ik zal later nog een video maken van die botercrème, dan kunnen jullie zien hoe je hem precies maakt. Voor dit recept deel ik de versie met mascarpone-room en de botercrème versie zodat je zelf kunt kiezen. Hoe dan ook, een lekkere taart die er ook nog eens mooi uitziet!



Bekijk hier de video op mijn youtubekanaal:



Ingrediënten voor een taart van 20 cm:
3 eieren
90 gr suiker
75 gr bloem
15 gr maizena
2 tl oploskoffie
2 el kokend water
Roomvulling:
400 ml slagroom
2 zakjes klopfix (slagroomversteviger)
2 zakjes vanillesuiker
1 bakje mascarpone (250 gr)
Meringue-botercrèmevulling:
3 eiwitten
175 gr suiker
250 gr roomboter op kamertemperatuur

Ingrediënten voor een taart van 24-26 cm:
5 eieren
150 gr suiker
125 gr bloem
25 gr maizena
3 tl oploskoffie
3 el kokend water
Roomvulling:
600 ml slagroom
3 zakjes klopfix
3 zakjes vanillesuiker
1 bakje mascarpone
Meringue-botercrèmevulling:
4 eiwitten
225 gr suiker
325 gr roomboter op kamertemperatuur

Verder:
Nogatine
50 gr pure chocolade
Halve walnoten of geroosterde hazelnoten
Mokkaboontjes

Bereiding:
Scheid de eieren in eiwit en eigeel. Hoe ik dat doe, lees je hierKlop de eiwitten met een snufje zout en de helft van de suiker stijf. Ze zijn stijf genoeg als het lijkt op schuim en je de kom op zijn kop kunt houden zonder dat het eruit valt. Mix dan de eigelen met de rest van de suiker en 1 el warm water (bij 20 cm) of 3 el warm water (bij 24-26 cm). Mix tot het een lichtgele dikke crème is. Voeg de eigeelcrème toe aan de eiwitten en schep er luchtig door. Zeef dan bloem en maizena erboven. Schep er luchtig doorheen, niet mixen of kloppen! 

Bedek de bodem van je springvorm met een stuk bakpapier en vet de randen in met boter of olie. Schep dan het beslag erin en bak meteen in een voorverwarmde oven van 175 graden (hetelucht 160) voor 30 minuten. Laat het eerste kwartier afkoelen in de oven en haal hem er dan pas uit. Los ondertussen de oploskoffie op in het kokend water en zet in de koelkast.

Wil je zelf chocolaatjes maken, smelt dan de 50 gr pure chocolade au bain marie. Doe in een boterhamzakje waar je een minipuntje van hebt afgeknipt en laat zo'n 10 minuten wat afkoelen. Teken op een stuk bakpapier blaadjes of rondjes en spuit hier de chocolade op zoals je in het filmpje ziet. Laat ze hard worden in de koelkast. Je kunt dit ook achterwege laten en de chocolade alleen gebruiken om te garneren.

Roomvulling:
Mix de slagroom met de klopfix en vanillesuiker stijf. Mix er dan een bakje mascarpone en afgekoelde sterke koffie door. Zet in de koelkast tot gebruik.

Meringue-botercrème:
Zet een steelpannetje met een klein laagje water erin op laag vuur. Zet de kom van je mixer erop en giet de eiwitten erin. Voeg de suiker toe en begin meteen met roeren. Blijf steeds roeren, een paar minuten tot je ziet dat de suiker begint op te lossen. Neem wat eiwit tussen je vingers en wrijf. Voel je geen korrels meer, dan is het klaar. Vooral niet meer blijven verwarmen, dan gaat het stollen!

Zet de kom in je mixer (of gebruik en handmixer) en mix zo'n 10 minuten tot een dikke meringue. Het is goed als het glanzend is, stijve pieken vormt en je de kom op zijn kop kunt houden zonder dat het eruit valt. Zorg dat de boter echt op kamertemperatuur is, niet hard en niet gesmolten. Laat de meringue 5 minuten staan n mix dan klontje voor klontje de boter erdoor. Tenslotte de koffie erdoor mixen en je crème is klaar.

Taart opmaken:
Als het biscuit is afgekoeld kun je hem doorsnijden met een groot mes of een taartsnijder, in 2 of 3 delen. Vul met een deel van de room en stapel op elkaar. Bestrijk de zijkanten met room en haal de zijkanten door de nogatine (zie filmpje). Bestrijk bovenkant met room en doe de rest in een spuitzak. versier de bovenzijde met toefjes room/crème en garneer met de chocolaatjes, noten, mokkaboontjes en gesmolten chocolade.

Reacties

  1. Ik heb twee vragen. Hoeveel zat er in jouw bakje mascarpone? En heb je de toefjes gespoten met gewone slagroom of het mokkamengsel?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. 250 gr (staat erachter 😉) en ik heb het mokkamengsel gebruikt voor de toefjes. Ik ga hem trouwens binnenkort weer eens maken en wil de toefjes wat steviger hebben dis ga nog wat aanpassen.

      Verwijderen
    2. 250 gr (staat erachter 😉) en ik heb het mokkamengsel gebruikt voor de toefjes. Ik ga hem trouwens binnenkort weer eens maken en wil de toefjes wat steviger hebben dis ga nog wat aanpassen.

      Verwijderen
  2. Bedankt voor je recept heb m vandaag gemaakt! Goed uitgelegd de taartbodem is echt mooi hoog geworden deze keer. :):):)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Waar kan je mascarpone halen en die chocolade dingen erop??

    BeantwoordenVerwijderen
  4. ik heb een vraagje ivm het recept: als je deze taart wilt maken voor 6 personen, is dit dan 20cm of 24-26cm of is dit nog een ander formaat?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Assalamoe alaikoem, kan ik deze taart een avond van tevoren maken?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Alaikoem salaam, ja ik heb deze taart een dag van tevoren gemaakt en dat ging goed. Zorg er alleen wel voor dat u de merengue of botercreme tijdig in de koelkast zet. Zodra de taart helemaal klaar is moet u deze ook in de koelkast bewaren zodat de creme niet inzakt.

      Verwijderen
  6. Hi Ellousia, wat een leuke site heb je!
    Vraagje, hoe lang kan je de mascarpone creme bewaren? Kan je het een dag van te voren maken en dan de dag erna gebruiken?

    Groeten, Saskia

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire recepten