dinsdag 5 april 2016

Sfenj - Marokkaanse donuts


De sfenj van mijn schoonmoeder zijn bij velen favoriet, zo lekker luchtig! Als die op tafel staan, blijf ik eten. En mijn zoontje ook. Ik denk dat hij er de laatste keer iets van 6 op heeft en dat met zo'n klein buikje. Nadeel is altijd dat je hele huis naar olie ruikt als je niet oppast, maar ach, eens in de zoveel tijd is dat niet erg. Wij eten ze zonder verder iets erop, maar je kunt er poedersuiker of zelfs honing op doen als je dat lekker vindt. Marokkaanse thee erbij en een heerlijk tussendoortje of zelfs een ontbijt of lunch is klaar. 

Ik heb de bereiding ervan gefilmd en een video gemaakt. Dit laat goed zien hoe de structuur van het deeg moet zijn. Het is plakkeriger en dunner dan brooddeeg, maar niet zo dun dat het beslag is natuurlijk. Als mijn schoonmoeder weer terug is naar Marokko, ga ik het zelf ook eens proberen.



Bekijk hier de video van de sfenj op mijn youtubekanaal:

Bekijk ook welke andere video's ik daar nog heb staan, klik hier om naar mijn youtubekanaal te gaan.


Ingredienten voor ongeveer 30 stuks:
500 gr bloem
1 zakje gedroogde gist of 25 gr verse
1.5 tl zout
Ongeveer 400 ml lauwwarm water
Olie om te frituren

Bereiding:
Meng de gist met een beetje lauwwarm water en roer goed. Laat 5 minuten staan. Meng bloem met zout en doe het gistmengsel erbij. Meng even met je handen en voeg dan beetje bij beetje water toe tot je een plakkerig en zacht deeg krijgt. Kneed dit goed, zeker 10 minuten. Dit kan ook met een machine, maar het deeg is plakkerig, dus kijk even of dat lukt.

Verpak het deeg dan in plastic folie of in een plastic zak (of dek het af in de bak waar het zit).Laat een uur rijzen. 

Verhit zonnebloemolie in een pan en zet het vuur dan wat lager. Maak je vingers een beetje nat met water (zodat het deeg niet plakt). Trek steeds een bolletje van het deeg en maak er een gaatje in het midden zodat je een donutvorm krijgt.  Rek dit een beetje uit zodat het gat in het midden groot wordt (het deeg gaat straks uitzetten als het bakt, dat komt goed). Bij sfenj is het juist de bedoeling dat de vorm verschillend is, dus maak je niet druk of het netjes is. Leg ze in de olie en bak ze aan beide kanten mooi goudbruin en gaar. Zet het vuur niet te hoog, dan verbranden ze of wordt de binnenkant niet goed gaar.

6 opmerkingen:

  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heel duidelijk. Zo maakt mijn moeder het ook.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ziet er lekker uit. Kun je hem ook in dit koude weer gewoon een nachtje laten rijzen en smorgens afbakken of komt dat niet goed ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb t nooit geprobeerd eigenlijk dys durf t niet te zeggen. ..

      Verwijderen
    2. Ik heb t nooit geprobeerd eigenlijk dys durf t niet te zeggen. ..

      Verwijderen
  4. ik ga dit recept proberen. De donuts mislukken altijd.

    BeantwoordenVerwijderen