Sfenj - Marokkaanse donutsDe sfenj van mijn schoonmoeder zijn bij velen favoriet, zo lekker luchtig! Als die op tafel staan, blijf ik eten. En mijn zoontje ook. Ik denk dat hij er de laatste keer iets van 6 op heeft en dat met zo'n klein buikje. Nadeel is altijd dat je hele huis naar olie ruikt als je niet oppast, maar ach, eens in de zoveel tijd is dat niet erg. Wij eten ze zonder verder iets erop, maar je kunt er poedersuiker of zelfs honing op doen als je dat lekker vindt. Marokkaanse thee erbij en een heerlijk tussendoortje of zelfs een ontbijt of lunch is klaar. 

Ik heb de bereiding ervan gefilmd en een video gemaakt. Dit laat goed zien hoe de structuur van het deeg moet zijn. Het is plakkeriger en dunner dan brooddeeg, maar niet zo dun dat het beslag is natuurlijk. Als mijn schoonmoeder weer terug is naar Marokko, ga ik het zelf ook eens proberen.


Bekijk hier de video van de sfenj op mijn youtubekanaal:

Ingredienten voor ongeveer 30 stuks:
500 gr bloem
1 zakje gedroogde gist of 25 gr verse
1.5 tl zout
Ongeveer 400 ml lauwwarm water
Olie om te frituren

Bereiding:
Meng de gist met een beetje lauwwarm water en roer goed. Laat 5 minuten staan. Meng bloem met zout en doe het gistmengsel erbij. Meng even met je handen en voeg dan beetje bij beetje water toe tot je een plakkerig en zacht deeg krijgt. Kneed dit goed, zeker 10 minuten. Het beste is om als het ware het deeg op te tillen en vervolgens plat te slaan.

Dek het deeg af met plastic folie of een theedoek en laat een uur rijzen.

Verhit zonnebloemolie in een pan tot 180 graden en zet het vuur dan wat lager. Maak je vingers een beetje nat met water of vet ze in met olie (zodat het deeg niet plakt). Trek steeds een bolletje van het deeg en maak er een gaatje in het midden zodat je een donutvorm krijgt.  Rek dit een beetje uit zodat het gat in het midden groot wordt (het deeg gaat straks uitzetten als het bakt, dat komt goed). Bij sfenj is het juist de bedoeling dat de vorm verschillend is, dus maak je niet druk of het netjes is. Leg ze in de olie en schep er meteen met een soeplepel hete olie overheen. Je zult nu zien dat er de bekende luchtbellen ontstaan. Draai hem dan om en bak die kant ook mooi goudbruin. 

Reacties

 1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel duidelijk. Zo maakt mijn moeder het ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ziet er lekker uit. Kun je hem ook in dit koude weer gewoon een nachtje laten rijzen en smorgens afbakken of komt dat niet goed ?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb t nooit geprobeerd eigenlijk dys durf t niet te zeggen. ..

   Verwijderen
  2. Ik heb t nooit geprobeerd eigenlijk dys durf t niet te zeggen. ..

   Verwijderen
 4. ik ga dit recept proberen. De donuts mislukken altijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Reacties
  1. Ik eet ze eigenlijk alleen op de dag zelf en als ze nog warm zijn

   Verwijderen
 6. Salam alaikoem,

  Bij mij absorberend de sfenj altijd veel olie. De binnenkant is zo olieachtig. Wat doe ik verkeerd?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoe komt het dat mijn sfenj er hard uitkomen? Moest ik meer water toevoegen tijdens het kneden? Tijdens het kneden had ik genoeg aan 250 ml water. Ik had het deeg ongeveer 75 minuten laten rusten. Wat heb ik verkeerd gedaan?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi wat jammer. Het deeg moet inderdaad heel pkakkerig zijn, dus 250ml is echt te weinig geweest denk ik.

   Verwijderen
  2. youssra, dat had ik ook altijd, totdat ik als tip kreeg om na het frituren gelijk een droge theedoek eroverheen te leggen, probleem opgelost.

   Verwijderen
 8. Ga ik zeker eens proberen in sha Allah! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Gebruik je 1 zakje gist van 7 gram? Want ik zie bij verse gist 25 gram staan, dat is best een verschil in vergelijking met de droge gist.

  Alvast bedankt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is hetzelfde, 7 gr instantgist is gelijk aan 25 gr verse gisy

   Verwijderen
 10. Salam alaikoum lieverd!! Waarom gebruiken andere er melk, suiker en bakpoeder bij en jij niet? Wat is het verschil?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Geen idee haha, dit is de traditionele manier van vroeger zonder al die dingen.

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire recepten