donderdag 14 september 2017

Broodjes pulled chicken


Je kunt er bijna niet omheen, pulled chicken, pulled pork, pulled salmon, pulled beef en ga zo maar door. Alles wat uit elkaar gehaald kan worden verandert in pulled vlees of vis en wordt op een broodje geserveerd met allerlei lekkere toppings. Ik wilde het al een tijd zelf maken en nu eindelijk eens gedaan. En wat is het lekker geworden zeg, ik heb in tijden niet zoiets lekkers gegeten als deze pulled chicken! Sticky zoete en lichtpittige malse kip op homemade broodjes (hoeft niet natuurlijk, je kunt ook kant en klare broodjes nemen). Voor de topping heb ik gekozen voor een zelfgemaakte red coleslaw, rode koolsalade. Het recept daarvan vind je hier.

Vaak wordt barbecuesaus gebruikt voor pulled pork of kip, maar ik vind dat zelf een nogal kunstmatige rooksmaak hebben. Ik heb geprobeerd om wel dat zoete en lichtpittige voor elkaar te krijgen en dat is zeker gelukt, het is echt fingerlicking good!


Ingredi├źnten voor ongeveer 3 personen:
2 kippenbouten (gebruik liever geen kipfilet, dat is te droog!)
1/2 tl komijn
1/2 tl uienpoeder
1/2 tl chilipoeder
1 tl zout
1 tl paprikapoeder
1 tl zwarte peper
1 teentje knoflook
Saus:
50 ml ketjap manis
2 el donkerbruine basterdsuiker
50 ml kokend water
1 el honing

Zelfgemaakte broodjes:
500 gr bloem
1 zakje gist
1 ei
40 gr roomboter in blokjes
1/2 tl zout
1 tl suiker
50 ml lauwwarme melk
175-200 ml lauwwarm water
2 el melk om te bestrijken


Bereiding:
Als  je ervoor kiest de broodjes zelf te maken, maak dan eerst het deeg daarvoor. Meng bloem met gist en suiker. Voeg het ei en de boter toe en doe dan melk erbij. Meng even goed en voeg dan beetje bij beetje de melk toe tot je een samenhangend deeg hebt dat iets plakt. Doe het zout erbij en kneed dit 5-10 minuten tot een zacht en soepel deeg. Laat een uur rijzen.

Ondertussen maak je de kippebouten schoon. Laat het vel eraan, maar snijd restjes vet eraf en ook het uiteinde van het pootje (at soort kraakbeen). Maak wat snedes in de kip. Meng de kruiden en wrijf de kip hiermee in. Laat dit een half uurtje intrekken. Verhit dan in een pan wat olijfolie en bak de kip rondom bruin aan. Zet het vuur dan wat lager en bak de knoflook even mee. Voeg ketjap, water en suiker toe en meng goed. Breng aan de kook en zet dan het vuur laag en laat de kip met een deksel op d epan in ongeveer 45 min tot een uur gaar worden. Draai tussentijds af en toe om zodat de kip mooi bruin wordt aan alle kanten. Als de kip gaar is, haal je deze uit de pan en leg ze in een schaal. Laat afkoelen in de koelkast. De achtergebleven saus laat je op hoog vuur zonder deksel iets inkoken. Voeg dan de honing toe en naar smaak nog wat zout, peper en suiker (even proeven!). Uiteindelijk moet je een beetje stroperige saus over houden.

Als het deeg voor de broodjes gerezen is maak je er 16 bolletjes van, die je op een bakplaat met bakpapier legt en een beteje platdrukt. Laat ze nog een half uur rijzen.

Haal ondertussen de kip van het bot en meng met de saus. Bestrijk de gerezen broodjes met melk en bak ze ongever 10-12 minuten in een voorverwarmde oven van 220 graden (hetelucht 200). Maak ondertussen de coleslaw. Laat ze iets afkoelen en snijd dan open. Vul met de kip, coleslaw en eventueel nog wat veldsla.

3 opmerkingen:

  1. Gisteren gemaakt, was heerlijk!!! Bedankt voor je recept!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik hb t gemaakt vandaag en heerlijk ook.de broodjes verukkekijk gwn. Gr Trouwe fan

    BeantwoordenVerwijderen
  3. net gemaakt...verrukkelijk!!! grts Francis

    BeantwoordenVerwijderen