Broodjes pulled chicken



Je kunt er bijna niet omheen, pulled chicken, pulled pork, pulled salmon, pulled beef en ga zo maar door. Alles wat uit elkaar gehaald kan worden, verandert in pulled vlees of vis en wordt op een broodje geserveerd met allerlei lekkere toppings. Ik wilde het al een tijd zelf maken en nu eindelijk eens gedaan. En wat is het lekker geworden zeg, ik heb in tijden niet zoiets lekkers gegeten als deze pulled chicken! Sticky zoete en lichtpittige malse kip op homemade broodjes (hoeft niet natuurlijk, je kunt ook kant en klare broodjes nemen). Voor de topping heb ik gekozen voor een zelfgemaakte red coleslaw, rode koolsalade. Het recept daarvan vind je hier.

Vaak wordt barbecuesaus gebruikt voor pulled pork of kip, maar ik vind dat zelf een nogal kunstmatige rooksmaak hebben. Ik heb geprobeerd om wel dat zoete en lichtpittige voor elkaar te krijgen en dat is zeker gelukt, het is echt fingerlicking good!

Een goede pan is ook geen overbodige luxe. Liefst een waar de kip lekker in kan stoven zodat hij mals blijft en je het goed kunt "pullen". Ik gebruikte mijn nieuwe ovale Air braadpan van Tefal hiervoor. Deze is lichtgewicht, want gemaakt van gietaluminium, maar toch heel stevig. Hij heeft een keramische coating, dus geen PFAS en toch anti aanbak. Onwijs fijn in gebruik en ook nog eens heel mooi. Je kunt hem o.a. bij bol.com bestellen.


Heb jij mijn nieuwe boek 100 heerlijke hapjes al in huis? Hierin vind je 100 hartige en zoete hapjes, ideaal voor de ramadan! Klik hier om hem te bestellen!

Ingrediënten voor ongeveer 16 broodjes (4 personen):
1.5 kilo kipdijfilet
1 kleine ui, gesnipperd
1 teentje knoflook
1 tomaat, ontveld en in blokjes
1/2 tl komijn
1/2 tl chilipoeder
1 tl zout
1 tl paprikapoeder
1 tl zwarte peper
Saus:
50 ml ketjap manis
2 el donkerbruine basterdsuiker
50 ml kokend water
1 el honing

Zelfgemaakte broodjes:
500 gr bloem
1 zakje gist
1 ei
40 gr roomboter in blokjes
1/2 tl zout
1 tl suiker
50 ml lauwwarme melk
175-200 ml lauwwarm water
2 el melk om te bestrijken


Bereiding:
Als je ervoor kiest de broodjes zelf te maken, maak dan eerst het deeg daarvoor. Meng bloem met gist en suiker. Voeg het ei en de boter toe en doe dan melk erbij. Meng even goed en voeg dan beetje bij beetje de melk toe tot je een samenhangend deeg hebt dat iets plakt. Doe het zout erbij en kneed dit 5-10 minuten tot een zacht en soepel deeg. Laat een uur rijzen.

Meng de kipdijfilet met de kruiden. Laat dit een half uurtje intrekken. Verhit dan in een pan wat olijfolie en bak de kip rondom bruin aan met de helft van de kruiden. Zet het vuur dan wat lager en bak de knoflook en ui even mee. Doe de tomaat en de resterende kruiden erbij en bak een paar minuten mee. Voeg dan ketjap, water, honing en suiker toe en meng goed. Breng aan de kook en zet dan het vuur laag en laat de kip met een deksel op de pan in ongeveer 45 min tot een uur gaar worden. Draai tussentijds af en toe om zodat de kip mooi bruin wordt aan alle kanten. 

Als de kip gaar is, haal je deze uit de pan en leg deze in een schaal. Laat wat afkoelen. De achtergebleven saus laat je op hoog vuur zonder deksel iets inkoken. Uiteindelijk moet je een beetje stroperige saus over houden. Breng deze eventueel op smaak met nog wat zout, peper en/of honing.

Als het deeg voor de broodjes gerezen is maak je er 16 bolletjes van, die je op een bakplaat met bakpapier legt en een beetje platdrukt. Laat ze afgedekt nog een half uur rijzen.

Haal ondertussen de kip uit elkaar en meng met de saus. Bestrijk de gerezen broodjes met melk en bak ze ongeveer 10-12 minuten in een voorverwarmde oven van 220 graden (hetelucht 200). Maak ondertussen de coleslaw. Laat de broodjes iets afkoelen en snijd dan open. Vul met de kip, coleslaw en eventueel nog wat rucola.

Dit artikel is een samenwerking met Tefal en Foodies Magazine. Lees meer hierover in mijn disclaimer.

Reacties

  1. Gisteren gemaakt, was heerlijk!!! Bedankt voor je recept!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik hb t gemaakt vandaag en heerlijk ook.de broodjes verukkekijk gwn. Gr Trouwe fan

    BeantwoordenVerwijderen
  3. net gemaakt...verrukkelijk!!! grts Francis

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik houd normaal niet zo van dijfilet.. kan het ook goed met kipfilet?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is te droog helaas, is echt niet lekker. Ik snijd eerst al t vet eraf. Dan merk je er verder niks van!

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire recepten