Berkoukesh / Ahabith / Mhamsa - Marokkaanse parelcouscous met vlees en kikkererwten



Deze berkoukesh (ook wel Ahabith of Mhamsa genoemd) is een heerlijk gerecht op koude dagen! Een beetje een kruising tussen soep en pasta, met stukjes vlees (of kip) en kikkererwten, echt comfortfood. Ik koop de pastabolletjes in Marokko of bij Marokkaanse/Turkse winkels. Zie een foto in het recept. Je kunt het tegenwoordig ook in de supermarkt vinden als parelcouscous.

Je kunt aan dit gerecht ook nog groenten toevoegen als je wilt: wortel, doperwten of paprika of bijvoorbeeld pompoen. Kook die aan het eind nog een minuut of 20 mee. 


Ingrediënten:
200 gr lams- of kalfsvlees of kip in kleine stukjes
1 el tomatenpuree
1 ui
2 grote tomaten (zonder schil en pitjes)
1 teentje knoflook
2 el gehakte koriander en platte peterselie
1 tl zout 
1 tl zwarte peper
1 tl gember
1/2 tl komijn
1 tl paprikapoeder
1 tl kurkuma
Half bouillonblokje rund (of kip als je kip gebruikt)
200 gr kikkererwten uit blik
200 gr berkoukesh/parelcouscous


Bereiding:
Bak de stukjes vlees of kip in wat olie bruin. Voeg de knoflook toe en bak kort mee. Doe de tomatenpuree erbij en bak en paar minuten al roerend mee om het zure eraf te krijgen. Maal de ui en tomaat in een blender fijn en doe bij het vlees. Laat dit even pruttelen en doe de kruiden erbij. Voeg dan 500 ml water toe en breng aan de kook. Laat dit een half uurtje pruttelen op laag vuur.

Dan gaat de berkoukesh erbij, Doe er weer 500 ml water bij breng aan de kook. Laat dit gaar worden, af ent toe roeren en kijken of er extra water bij moet. Breng eventueel op smaak met peper en zout. Voeg tenslotte de kikkererwten toe en laat die 5 minuten meekoken.

Serveer met lekker warm en vers Marokkaans brood! Ook heerlijk om zelf te bakken met dit recept.

Reacties

  1. Hoi. Ik wilde parelcouscous maken en vond jouw recept. Maar a7abith is geen parelcouscous.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hey Ellouisa,

    Wanneer doe je er juist de tomatenpuree en de kikkererwten door?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. O heb dat niet opgeschreven zie ik. Ik pas het recept aan!

      Verwijderen
  3. Berkoukes is een traditioneel Algerijns gerecht waarvan de gedraaide groffe griesmeel balletjes oorspronkelijk uit het kabyle gebied komen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wrlke parelcouscous gebruik jij ?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. En wanneer doe je de peterselie en koriander

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire recepten