donderdag 1 oktober 2015

Mfouar (Marokkaans gestoomd vlees)


Mfouar is een van de traditionele Marokkaanse bereidingswijzen van vlees. Je stoomt het in een stoompan en serveert het dan met zout en komijn. Je eters kunnen dan naar smaak zout en komijn op het vlees en bijv. de groenten er omheen strooien. Ik geef toe dat het een beetje vreemd klinkt als je het niet kent: "gestoomd vlees". Ik had ook zo mijn angsten toen ik het voor de eerste keer maakte. Zou het wel gaar worden? Zou het niet taai en hard zijn? En zit er wel smaak aan? Ik verzamelde allerlei tips via de fora waar ik actief was en ik zag in een kookboek uit Marokko wat ik erbij zou kunnen serveren. 

Inmiddels heb ik het al tientallen keren gemaakt en nog nooit is het taai of hard geworden. Moet wel zeggen dat het met kalfsvlees malser is dan met lamsvlees bijv. De beste tip is overigens om een pedaalemmerzak over het bovenste gedeelte te doen en dan pas de deksel erop (ik doe dat ook bij mijn couscous). Zo blijft er veel stoom in de pan en stoomt het goed gaar.

Basisrecept voor het vlees:
1 kilo lamsvlees met bot in stukken
1 el olijfolie
Zout, peper en komijn
Wortels
Sperziebonen
Krieltjes
Verse peterselie

Bereiding:
Was het vlees, wrijf in met olijfolie, wat zout en peper en leg het in het bovenste gedeelte van de stoompan. Doe in de onderste pan water (tot de helft van de pan) en breng aan de kook. Dek de bovenste pan af met plastic folie of een pedaalemmerzak en doe hierop de deksel. Zet dit op de onderste pan en laat dit op middelmatig vuur zo'n 2 uur stomen. Kijk na 2 uur of het gaar is (het komt dan makkelijk los van het bot).

Schil ondertussen de groenten en snijd in stukjes. Als het vlees gaar is, doe je het in een ovenschaal en bestrijk met wat boter. Zet in een oven van 220 graden om goudbruin te worden (niet te lang, dan droogt het uit). 

Doe de groenten ondertussen in de stoompan en stoom ze gaar. Roerbak ze daarna in olijfolie met zout, peoer en peterselie. Serveer het vlees op een groot bord met de groenten er omheen. Zet er een schaaltje olijven en een schaaltje met zout en komijn bij.
 • Bij deze hoeveelheid hoef je de pan niet echt open te maken, ik heb een keer het vlees omgedraaid. Als je veel vlees in de pan hebt, doe je elk half uur je pan open en doe je de bovenste stukken vlees naar onder en de onderste stukken naar boven. 
 • Tussendoor wel even checken of er nog genoeg water onderin zit (heb een keer een zwartgeblakerde onderste pan gehad!!).
 
 

4 opmerkingen:

 1. Thanx voor je uitleg, dit ga ik es proberen binnekort!!! Groetjes Hayat

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Moet je het vlees in de oven doen? Of kun je het ook gewoon zo opdienen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoeft niet perse, ik zou naar de kleur kijken van t vlees

   Verwijderen
  2. Hoeft niet perse, ik zou naar de kleur kijken van t vlees

   Verwijderen