Mfouar (Marokkaans gestoomd vlees)


Mfouar is een van de traditionele Marokkaanse bereidingswijzen van vlees. Je stoomt het in een stoompan en serveert het dan met zout en komijn. Je eters kunnen dan naar smaak zout en komijn op het vlees en bijv. de groenten er omheen strooien. Ik geef toe dat het een beetje vreemd klinkt als je het niet kent: "gestoomd vlees". Ik had ook zo mijn angsten toen ik het voor de eerste keer maakte. Zou het wel gaar worden? Zou het niet taai en hard zijn? En zit er wel smaak aan? Ik verzamelde allerlei tips via de fora waar ik actief was en ik zag in een kookboek uit Marokko wat ik erbij zou kunnen serveren. 

Inmiddels heb ik het al tientallen keren gemaakt en nog nooit is het taai of hard geworden. Sterker nog, het is juist ontzettend zacht en mals. Voorheen had ik een ouder stoompan die niet goed sloot, waardoor de stoom er niet goed in bleef, dat kun je oplossen door een pedaalemmerzak of bakpapier over het bovenste gedeelte te doen voordat je de deksel erop legt. Maar inmiddels heb ik al een hele tijd deze pan (12 liter) van darnastore en heb hem ook aan mijn schoonmoeder gegeven. Superblij mee allebei!

Ingrediënten:
1 kilo lamsvlees met bot in grove stukken
1 el olijfolie
Zout, peper en komijn
Wortels
Sperziebonen
Mini krieltjes
Tomaatjes en snackkomkommers
Azijn, paprikapoeder en kurkuma
Verse peterselie

Bereiding:
Was het vlees, wrijf in met olijfolie, wat zout en peper en leg het in het bovenste gedeelte van de stoompan. Doe in de onderste pan water (tot de helft van de pan) en breng aan de kook. Zet de bovenste helft op de onderste pan en laat dit op middelmatig vuur zo'n 2 tot 3 uur stomen. Kijk na 2 uur of het gaar is (het komt dan makkelijk los van het bot). Tussendoor even checken of er nog genoeg water in zit.

Maak ondertussen de groenten: was (en schil eventueel) de wortels en snijd in dunne plakjes. Kook deze beetgaar in water met zout. Giet af en meng er wat olijfolie, peper en vers gehakte peterselie door. Dop de sperziebonen en snijd of breek ze in stukjes van een centimeter of twee. Kook ze beetgaar in water met zout en giet af. Doe er dan wat olijfolie, peper en snufje komijn bij. Roerbak op hoog vuur voor een paar minuten en meng er nog wat peterselie door. De krieltjes bak je in wat olie met zout, peper, paprikapoeder en kurkuma. Meng ook hier wat peterselie door.

Snijd de tomaatjes in partjes en de snackkomkommertjes in plakjes. Meng met zout en azijn en wat peterselie.

Serveer het vlees op een groot bord met de groenten er omheen. Zet er een schaaltje met zout en komijn bij. De bedoeling is dat je dit over het vlees strooit voor de smaak.
  • Bij deze hoeveelheid hoef je de pan niet echt open te maken, ik heb een keer het vlees omgedraaid. Als je veel vlees in de pan hebt, doe je elk half uur je pan open en doe je de bovenste stukken vlees naar onder en de onderste stukken naar boven. 
  • Tussendoor wel even checken of er nog genoeg water onderin zit (heb een keer een zwartgeblakerde onderste pan gehad!!).
 
 

Reacties

  1. Thanx voor je uitleg, dit ga ik es proberen binnekort!!! Groetjes Hayat

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Moet je het vlees in de oven doen? Of kun je het ook gewoon zo opdienen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoeft niet perse, ik zou naar de kleur kijken van t vlees

      Verwijderen
    2. Hoeft niet perse, ik zou naar de kleur kijken van t vlees

      Verwijderen
  3. Jou recepten mislukken nooit en zijn zo goed uitgelegd!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire recepten