zaterdag 16 januari 2016

Churros

Churros zijn gefrituurde deegstaafjes met suiker en kaneel en eventueel met een lekkere chocoladesaus of gesmolten nutella mmmm. Je kunt ze tegenwoordig bij kraampjes op de markt, kermis of festivals kopen, maar zelf maken is natuurlijk ook leuk en lekker! Ze stonden al jaren op mijn uitprobeerlijstje, maar ik durfde nooit... ik las ooit een ontplofervaring met churros op marokko.nl met als gevolg dat iemand vol brandwonden zat. Daar was ik dus bang voor... Maar in mijn Spaanse maand kunnen de churros niet ontbreken natuurlijk en toen ik het filmpje van Kookhoekjevanxfaatje zag durfde ik het ook aan. Zij heeft een perfecte beschrijving en video van de churros gegeven, zodat het nooit kan mislukken. En wat zijn ze heerlijk en makkelijk te maken! Dit ga ik vaker doen!


Bekijk hier de video van Kookhoekjevanxfaatje:


Ingredi├źnten voor 25-30 stuks:
50 gr roomboter
2 el suiker
1 zakje vanillesuiker (heb ik weggelaten, vind de smaak altijd overheersend)
Snufje zout
1 el zonnebloemolie
180 ml water
130 gr bloem
2 eieren

Bereiding:
Smelt de boter in een steelpan op laag vuur. Roer dan de suiker, vanillesuiker en olie erdoor. Voeg het water toe en breng aa de kook. Laat dan op laag vuur een minuutje koken tot de suiker is opgelost (wel blijven roeren). Doe dan de bloem met het zout er in een keer bij en roer stevig door met een pollepel tot het een soort deegbal vormt. Roer een minuutje tot er geen bloem meer te zien is.
Doe deze deegbal dan in een kom en laat ongeveer 10 minuten wat afkoelen. Roer dan een voor een de eieren erdoor en daarvoo rmoet je stevig roeren. Het wordt eerst een glibberige massa, maar dat komt goed!

Als alles goed gemengd is tot een zacht en plakkerig deeg, doe je het in een spuitzak met gekarteld spuitmondje. Verhit zonnebloemolie in een pan tot er bubbeltjes ontstaan rondom de steel van een houten pollepel als je die erin steekt. Zet het vuur dan lager en spuit met je spuitzak reepjes deeg in de olie. Knip steeds af als je de gewenste lengte hebt (let op, ze zwellen nog op dus maak ze niet te groot). Je kunt ook een grote spiraal maken, dat zal ik de volgende keer een keer doen en filmen!

Laat ze aan beide kanten goudbruin bakken en laat ze daarna uitlekken op keukenpapier. Meng 2 el suiker met een tl kaneel en rol ze hier doorheen. Serveer warm en eventueel nog wat lekkere gesmolten chocoladepasta of nutella erbij!

2 opmerkingen:

  1. heerlijk zien ze eruit en ja...ik ben fan want wij zijn hier echt verzot van Spanje!
    liefs

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ziet er heerlijk uit! mijn compliment, ik ga vandaag ook mijn best doen om het te maken ;)

    BeantwoordenVerwijderen