Churros



Churros, wie kent ze niet? Deze Spaanse gefrituurde deegstaafjes kun je inmiddels op veel plekken verkrijgen, bij kraampjes of in restaurants. Lekker met Nutella of een chocosausje. In Marokko vind je ze ook veel tegenwoordig. Helaas zijn ze niet overal van evengoede kwaliteit. Ik heb ze wel eens besteld en kreeg dan van die zware, compacte of juist hele slappe churros. Nee dat is niks, zelf maken, dat moet je doen! Ik heb het maar 1 keer eerder gedaan, maar het is eigenlijk niet zo moeilijk. Ik zal je wel wat tips geven, omdat ik die tijdens het maken heb geleerd:

- Verhit je olie tot 175-180 graden. Ik heb inmiddels een thermometer daarvoor, maar als je die niet hebt, steek je de steel van een houten lepel in de olie, als er bubbeltjes ontstaan, is de olie op de juist temperatuur. Zet het vuur dan laag tot je gaat bakken.
- Als je bakt, zet je het vuur middelhoog, omdat de olie wat afkoelt als je de deegstaafjes erin doet.
- Je kunt de staafjes boven de olie spuiten, maar ik heb ze gewoon op het aanrecht gespoten en daarna voorzichtig opgepakt en in de olie gedaan. Veiliger en ze lukken prima zo.
- Gebruik een stevige spuitzak en doe niet teveel deeg in 1 keer erin, anders barst je zak vaak open.
- Gebruik een spuitmondje dat niet te groot of te klein is. Ik gebruik 1m van Wilton, die je hier bij bol.com kunt bestellen.
- Laat ze na het bakken even uitlekken en rol ze meteen door de kaneelsuiker.

Ingrediënten voor 30-35 stuks:
60 gr roomboter
1 el suiker
Mespuntje zout
250 ml water
150 gr bloem
1 ei 
1 eigeel
Extra:
50 gr suiker
1 tl kaneel

Bereiding:
Doe de boter, het water, de suiker en het zout in een steelpan met dikke bodem. Zet op middelhoog vuur en roer tot de boter is gesmolten. Als het mengsel bubbelt zet je het vuur laag en voeg je de bloem in 1 keer toe. Roer met een houten lepel stevig door tot alles goed gemengd is. Roer nog een minuutje door zodat de bloem als het ware gebakken wordt.
Doe deze deegbal dan in een kom en laat ongeveer 5 minuten wat afkoelen. Roer dan eerst het ei en dan het eigeel erdoor. Daarvoor moet je stevig roeren. Het wordt eerst een glibberige massa, maar dat komt goed!

Als alles goed gemengd is tot een zacht en plakkerig deeg, doe je een deel hiervan in een spuitzak met gekarteld spuitmondje. Verhit de zonnebloemolie in een pan tot er bubbeltjes ontstaan rondom de steel van een houten pollepel als je die erin steekt (of meet met een thermometer 175-180 graden). Zet het vuur dan middelhoog en spuit met je spuitzak reepjes deeg in de olie. Knip steeds af als je de gewenste lengte hebt (let op, ze zwellen nog op dus maak ze niet te groot). Als je dat eng vindt, kun je ook eerst reepjes op het aanrecht spuiten en dan overdoen in de olie.

Laat ze aan beide kanten goudbruin bakken en laat ze daarna uitlekken op keukenpapier. Meng de suiker met kaneel en rol ze hier doorheen. Serveer warm en eventueel nog wat lekkere gesmolten chocoladepasta of nutella erbij!

Reacties

  1. heerlijk zien ze eruit en ja...ik ben fan want wij zijn hier echt verzot van Spanje!
    liefs

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ziet er heerlijk uit! mijn compliment, ik ga vandaag ook mijn best doen om het te maken ;)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire recepten