Shebakia / chabakia



De ramadan staat al weer bijna voor de deur en shebakia is een van de traditionele koekjes die in Marokkaanse gezinnen altijd op tafel staan, naast de harira en dadels. Het zijn heerlijke krokante en sticky koekjes met honing, sesamzaad en oranjebloesemwater. Het vouwen is altijd een dingetje, als je het op de traditionele manier doet is het even oefenen om ze goed te krijgen. Ik heb er een youtubevideo van gemaakt of kijk even naar mijn reel op mijn instagrampagina.



Bekijk hier de video op mijn youtubekanaal:

(In de video heb ik de helft van het recept gebruikt)

Een pastarollertje vind je soms bij Marokkaans winkels, maar ook in kookwinkels.
Ik koop geroosterd sesamzaad bij de Marokkaanse of Turkse winkel, veel goedkoper en je hoeft niks meer te roosteren. Ook oranjebloesemwater koop ik daar, dat zit in groene flesjes (let op dat je mazhar neemt en niet maward, dat is rozenwater en smaak heel anders!):



Ingrediënten voor 50 stuks:
500 gr bloem
100 gr geroosterde sesam
30 gr fijngemalen amandelen
50 gr gesmolten boter
2 tl azijn
3 el oranjebloesemwater (mazhar)
1 tl kaneel
1 tl fijngemalen anijszaad
Half zakje bakpoeder
Halve tl gist
Mespunt saffraanpoeder (hoeft niet)
1 fles zonnebloemolie
1 pot honing (500gr)
Sesamzaadjes of gehakte amandelen

Bereiding:
Maal het sesamzaad fijn in een hakmolen, het moet een soort poeder worden. Meng met de bloem, amandelen, anijszaad, kaneel, bakpoeder, saffraanpoeder en gist. Voeg het azijn en de boter toe en doe ook het oranjebloesemwater erbij. Meng goed met je handen en doe er dan water bij tot je een samenhangend deeg hebt. Kneed deze deegbal voor zeker 10 minuten tot het mooi soepel is.
Verdeel in 4 bollen en laat ze in een plastic zak een kwartier in de koelkast rusten.

Rol elke bol uit tot een lange dunne plak (van een paar mm dik). Je kunt eventueel ook een pastamachine gebruiken, maar dit hoeft niet perse. Hoe dunner het deeg, hoe krokanter de shebakia's worden. Snijd met een pastarollertje een lange rechthoek van ongeveer 9 cm breed uit het deeg. Maak dan rechthoekjes van zo'n 5 cm breed en maak hier 4 sneetjes in de lengte in, waarbij je niet helemaal doorsnijd tot het einde. Ik heb een foto gebruikt van ramadanrecepten.nl waar je het duidelijk kunt zien:

shebakia-vouwen

Voor het vouwen verwijs ik je naar de video, waar ik je twee manieren laat zien: de traditionele en een simpelere versie. Bij de traditionele versie haal je je vinger om en om door de strookjes en vouw je ze daarna als het ware binnenstebuiten en knijp je de uiteinden samen. Bij de andere vouwwijze vouw je de reepjes op elkaar, draai je dit strookje op zijn kant en duw je de uiteinden wat naar elkaar toe. Knijp dan de puntjes ook samen. Leg de shebakia's die je klaar hebt op een dienblad of groot bord. 

Als je alles hebt gevouwen, verhit je de olie tot hij heet is (steek er een steel van een houten lepel in, ontstaan er bubbeltjes, dan is hij heet genoeg). Zet dan het vuur lager.
Leg er voorzichtig wat shebakia's in en bak ze aan beide zijden tot ze goudbruin zijn.

Verwarm ondertussen de honing au bain marie en laat de gebakken en uitgelekte shebakia's hier steeds een paar minuten in zwemmen. Laat ze daarna uitlekken in een vergiet en bestrooi met sesamzaad of gehakte amandelen.


Reacties

  1. Ik wil je graag bedanken voor dit heerlijke en duidelijk recept! Heb ze gisteren gemaakt en ze zijn erg goed in de smaak gevallen! Het was mijn eerste keer dat ik OOIT shabakia heb gemaakt! Ze smaakte bijna alsof ze van de winkel waren! HEERLIJK! Nogmaals erg bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb ze gisteren ook gemaakt. Ze zijn heerlijk, bedankt voor het recept!
    Echter bij mij zijn ze iets te krokant, wat heb ik verkeerd gedaan?
    Ik zie bij andere dat ze ook ei erin gebruiken, wat is de toegevoegde waarde daarvan? Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Je hebt niks verkeerd gedaan, ze horen krokant te zijn :) met ei worden ze nog krokanter ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ah okih, gelukkig niets verkeerds gedaan :-D... Bedankt voor het antwoorden :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoe lang blijft shabakia goed?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Chebakkia kun je gerust goed afgesloten 1 maand bewaren. Tevens kun het het invriezen om de verse smaak te behouden. Gewoon 2uurtjes van te voren uitnemen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Chebakkia kun je gerust goed afgesloten 1 maand bewaren. Tevens kun het het invriezen om de verse smaak te behouden. Gewoon 2uurtjes van te voren uitnemen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Maar vind je het dan nog echt lekker? Ik vind shebakia een week lekker, daarna proef he echt dat het oud is..

      Verwijderen
    2. Maar vind je het dan nog echt lekker? Ik vind shebakia een week lekker, daarna proef he echt dat het oud is..

      Verwijderen
  8. Ik dacht altijd dat je het met suikersiroop moest doen haha! Thanks voor het recept.. dit wil ik wel uitproberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik wil ze ook graag proberen maar eerst een paar kleine vraagjes☺️:
    Kan ik de anijszaad overslaan? Zo nee waar kan ik het kopen? En welk merk honing is het het beste? Kan ik ook de budgetmerk van de ah gebruiken of worden ze dan niet lekker?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Anijszaad hoort erv wel echte in, anders is de smaak niet hetzelfde. Je kunt het in islamitische winkels kopen maar ook vaak in de supermarkt bij de kruiden. En honing mag ook van eigen merk idd

      Verwijderen
    2. Anijszaad hoort erv wel echte in, anders is de smaak niet hetzelfde. Je kunt het in islamitische winkels kopen maar ook vaak in de supermarkt bij de kruiden. En honing mag ook van eigen merk idd

      Verwijderen
    3. Ik heb ze gemaakt maar mijn deeg plakte tijdens het vouwen aan elkaar. Zou ik bloem moeten gebruiken bij het uitrollen of meer bloem in mijn deeg moeten doen? Want nu was de vorm nog laaaaaang niet zo mooi als die van jou ☺️ Ze smaken wel heerlijk moet ik zeggen! Bedankt voor je recept!

      Verwijderen
    4. Ja misschien wel dan is het net wat minder plakkerig. Maar oefening baart kunst!

      Verwijderen
  10. Wat voor boter is het beste Ellouisa?

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik heb ook nooit chebakia gemaakt..maar met dit recept wil ik het wel proberen. Wat voor bloem gebruik je?

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik heb de chebakia vandaag gemaakt en ze zijn echt heel lekker geworden!
    Ik heb al een aantal recepten van je gemaakt en keer op keer lukken ze de eerste keer
    al goed! Dit had ik nooit bij andere recepten.

    Ga zo door topper! Tbarkallah 3liek

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Hoi Ellouisa. Allereerst dankjewel voor het delen van je recepten. Ik maak vaak iets van jouw blog en hmdl ze lukken altijd. Nu wil ik de chebakya proberen. Maar heb n vraagje, ik hou zoveel van amandelen dus had ik het idee om er veel meer in te doen dan wat jij aangeeft. Kan dit? Ben gwn bang dat ik het recept ga verpesten hihi.. En oh ja ik heb niet graag dat mijn chebakya té krokant wordt. Wat doe ik dan best?

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Hoi Ellouisa. Allereerst dankjewel voor het delen van je recepten. Ik maak vaak iets van jouw blog en hmdl ze lukken altijd. Nu wil ik de chebakya proberen. Maar heb n vraagje, ik hou zoveel van amandelen dus had ik het idee om er veel meer in te doen dan wat jij aangeeft. Kan dit? Ben gwn bang dat ik het recept ga verpesten hihi.. En oh ja ik heb niet graag dat mijn chebakya té krokant wordt. Wat doe ik dan best?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi meid ik denk dat je een deel van de bloem wel kunt vervangen door amandelpoeder, maar ik zou dan maximaal 100 gr doen bijv. En weet niet wat dat voor effect heeft op de knapperigheid. Dit recept is verder voor een knapperige shebakia trouwens...

      Verwijderen
  15. Salaam alaikoum, welke gist gebruik je, die blokjes gist? Kan ik ook bakpoeder gebruiken?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ik wilde net hetzelfde vragen :)

      Verwijderen
    2. Erv zit bakpoeder en gist in, allebei dus. Voor zover ik weet moet dat ook echt allebei erin.

      Verwijderen
  16. Salam, mijn 2 kg chebakia volgens jouw recept is al op hhhh dankzij mijn man die houdt er enorm van :-P ... hij zeurt dat ik het nu weer moet maken 1 kg. Dus dat ga ik doen, alleen hoe zorg ik ervoor dat de chabakiya niet zo krokant is?

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Ik mag geen boter, waarmee zou ik dat kunnen vervangen?

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Dien je de anijszaad die bij de meel gaat ook te malen?

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Wat voor boter moet het zijn? ( roomboter, margarine enz.) En moet deze warm of afgekoeld zijn?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik gebruik altijd roomboter en de gesmolten boter moet iets afgekoeld zijn

      Verwijderen
  20. Hallo Ellouisa,
    als ik het recept verdubbel en ik vouw eerst alles voordat ik begin met frituren, zou dat dan goed gaan? Of drogen de al gevouwen koekjes dan te erg doordat ze lang moeten liggen wachten zeg maar? Daar ben ik een beetje bang voor. Dank voor je antwoord en het recept!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat wil ik ook graag weten en kan ik ook eêei toevoegen aan dit recept Ellouisa of zal ik het hierdoor verpesten. Btw jou getechten zien er allemaal heerlijk uit ��

      Verwijderen
    2. Je kunt het prima verdubbelen en dan eerst alles vouwen voor je gaat frituren. Dek ze anders af met plastic folie.

      Ei zou ik niet toevoegen.

      Verwijderen
  21. Hoihoi, ik had een vraag. Kan ik die amandelen weglaten? Want ik ben allergisch voor noten pinda's amandelen. Wat kan ik daarin de plaats bijvoegen? Of lukt de chabakia ook zonder amandelen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En moet je zelfrijzend bakmeel gebruiken?

      Verwijderen
    2. Je kunt de amandelen vervangen door bloem of wat extra fijngemalen sesam als je dat wel mag hebben. En je moet gewone bloem gebruiken, geen zelfrijzend bakmeel.

      Verwijderen
  22. Dank je wel voor de reactie en je mooie recepten xxx

    BeantwoordenVerwijderen
  23. hoeveel gram gehakte amandelen en sesamzaadjes doe je bij je deeg erbij?Ik wil deze recept graag uitproberen dit ziet mij er heerlijk uit Ellouisa.Alvast bedankt
    Groetjes

    Sahar

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Hallo Ellouisa,

    Hoelang laat je de chebekia in de honing weken? Ik heb ze ooit gemaakt maar na een paar dagen waren ze droog. Was trouwens niet jouw recept!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een paar minuten. Meestal doe ik t zolang de volgende batch in de olie zit. Als die bruin zijn haal ik de andere uit de honing en kunnen de nieuwe erin

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire recepten