Kipbriwat - filodriehoekjes met kipvulling


Deze kipbriwat zijn echte traditionele Marokkaanse hapjes. Het zijn heerlijke pakketjes van filodeeg met een vulling zoals bij de kipbestilla, alleen doe ik er dan geen amandelen in. Kan trouwens wel hoor, is een heerlijke variatie. Je moet ze echt eens proberen! Ik kreeg hier trouwens vaak verzoekjes voor. Had ze al wel eens gemaakt, maar nog niet hier geplaatst, omdat ik nog geen video van het vouwen had. Die heb ik nu voor jullie gemaakt. Ik gebruik filodeeg van de Marokkaanse of Turkse winkel en dan uit de koeling, niet uit de diepvries. Vries het deeg thuis ook niet in, maar bewaar in de koelkast, dan blijft het veel beter goed.


Heb jij mijn nieuwe boek 100 heerlijke hapjes al in huis? Hierin vind je 100 hartige en zoete hapjes, ideaal voor de ramadan! Klik hier om hem te bestellen!


Ingrediënten voor ongeveer 25 stuks:
Een halve kip (of gebruik 1 kippenbout en 1 kipfilet)
2 uien
2 eieren
1 tl kurkuma
1 tl gember
1 tl zout
1/2 tl zwarte peper
1/2 tl kaneel
Paar takjes verse platte peterselie en koriander, fijngehakt
Half pak filodeeg
100 gr roomboter
100 ml zonnebloemolie

Bereiding:
Maak de kip goed schoon en bak in wat olijfolie aan beide kanten mooi bruin. Voeg de fijngesneden ui, koriander, peterselie en kruiden toe en meng even goed. Laat dit op laag vuur een paar minuten fruiten. Doe er dan 200 ml kokend water bij en laat de kip met de deksel op de pan op laag vuur gaar worden. Draai tussentijds een keer om. Als de kip gaar is, haal je hem uit de pan en laat uitlekken en afkoelen in een vergiet. Zet de pan met de uien op hoog vuur en roer de losgeklopte eieren erdoor. Laat op hoog vuur indikken tot bijna al het vocht verdwenen is.

Doe in een schaal. Pluk het vlees van de kip eraf en voeg toe aan het ui-eimengsel. Laat afkoelen.

Neem het filodeeg en snijd in de lengte in repen van zo'n 10cm breed (of kleiner of groter, net wat je wilt). Smelt de boter en meng met de olie. Bestrijk een reep filodeeg met het botermengsel en leg onderaan een lepel van de vulling. Vouw nu op tot een driehoekje, zie mijn video:


Vouw ze allemaal en leg op en bakplaat met bakpapier. 

Bestrijk nog licht met wat botermengsel en bak ze 15-20 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden. Laat ze enigszins afkoelen en bestrooi dan met poedersuiker en kaneel.

Reacties

 1. Ik heb ze gisteren gemaakt, ze waren echt heel erg lekker!!! Dank je wel!!! Liefs Anisa

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Even een vraag, heb ze gemaakt en in de vriezer gedaan. Als ik ze wil afbakken, moeten ze dan eerst ontdooien? Dankje

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een vraagje :als ik amandelen erbij eil doen wanneer moet ik die dan toevoegen.
  Bedankt alvast voor je antwoord.
  Groetjes Fatima.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je alles voor de vulling door elkaar mengt kun je die erbij doen.

   Verwijderen
 4. Héy!
  Ik heb dit gemaakt voor mijn Belgische vriendinnen als voorgerechtje. Wat waren ze verkocht, ze bleven maar smullen! Mijn eerste keer dat ik briwats maakte, zeer geslaagd dus! Bedankt voor dit recept. Groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. zou je dit ook koud kunnen serveren?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Salaam. Waar kan ik de eieren mee vervangen?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heb je gezouten of ongezouten roomboter nodig?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Kan je ook kipdijfilet gebruiken. ?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb kip (geplukt van kippenbouten) die ik eerst jn water had gekookt. Het kip is al gaar (restant van kippenbouillon). Hoe zou ik dit alsnog in dit recept kunnen gebruiken?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is lastig omdat je dan niet de saus hebt met uien etc en die krijg je nooit zo lekker zonder de kip mee te stoven

   Verwijderen
 10. Kan je ook die chinese spring roll bladen gebruiken?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Reacties
  1. Waarom als ik alles heb gedaan zoals het moet, scheurt het filo deeg als ik het mengsel erin wilt doen? Ik heb het mengsel 3 kwartier uit laten lekker onder af en toe roeren😔

   Verwijderen
  2. Meteen nadat je de vulling op het deeglapje schept gaan vouwen, niet wachten. En was de vulling koud?

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire recepten