donderdag 31 december 2015

Kipbestilla (Marokkaanse pastei van kip en filodeeg)

Ik denk dat ik de afgelopen tijd de meeste verzoekjes heb gehad voor dit recept, kipbestilla. Het is ook een van mijn favoriete Marokkaanse maaltijden, maar op de een of andere manier kwam het er maar niet van om het te maken. Het is wat bewerkelijk en kost zeker ook wat tijd, maar het resultaat is het waard! Een heerlijke pastei van kip, ui, ei, amandelen en een tikkeltje zoetigheid van de poedersuiker en kaneel mmmmm.


Een tijdje geleden werd bij De Wereld Draait Door een echte Marokkaanse bestilla gemaakt door Marokkaanse chefkok Mounir Toub. Hij maakte het met duif en met zelfgemaakt filodeeg en voor het publiek waren er kleine bestillatjes met kipvulling. Hier kun je het terugzien:
http://dewerelddraaitdoor.vara.nl/media/311379

Ik maak mijn kipbestilla met het volgende recept, 1 grote of meerdere kleintjes. De smaak van de vulling is heerlijk, maar wel machtig, wij kunnen er de volgende dag nog van eten.

Bekijk hier een video van de kipbestilla:



Of op facebook:


Ingredi├źnten voor een vorm van 30 cm:
1 kip in stukken of 1 kilo kippenbouten en kipfilet
Verse platte peterselie
1 knoflook
2 grote uien, gesnipperd
1 tl zout
1 tl gember
1/2 tl ras el hanout
1 tl kaneel
1/2 tl kurkuma
Olijfolie
4 eieren
250 gram amandelen, ontveld en gebakken, fijngehakt
1 el poedersuiker
Verder:
1 pak filodeeg (zie "tips" voor welke filodeeg ik gebruik)
100 gr roomboter met 3 el olijfolie
Poedersuiker en kaneel
Eventueel sinaasappelschijfjes en gebakken amandelen om te garneren

Bereiding:
Verhit de olie en bak hierin de kip rondom bruin. Voeg de kruiden, knoflook en uien toe en meng goed. Voeg 1 kopje water toe en laat dit op laag vuur pruttelen tot de kip gaar is (een uur ongeveer). Voeg eventueel nog wat water toe als het te droog is. Als de kip gaar is, uit de pan halen en laten afkoelen.
Roer dan de eieren door de saus en laat op hoog vuur indikken tot het droog is. 
Haal de kip van de botjes en scheur in stukjes.

Smelt de boter en meng met de olie. Bestrijk je vorm met dit mengsel. Leg hierop een vel filodeeg (over de rand hangend), bestrijk met botermengsel en herhaal dit 3 keer. Zorg dat je filodeeg steeds aan een andere zijde van de vorm overhangt. 

Verdeel het kippevlees over het filodeeg, daarop het ui-eimengsel en dan de amandelen. Je kunt er ook voor kiezen om tussen elke laag nog een laagje filodeeg te doen of om alles door elkaar te mengen en zo in de bestilla te doen.
Vouw de vellen filodeeg naar binnen en leg er nog een paar extra vellen filodeeg op. Vouw de randen onder de bestilla. Je kunt dit het beste zien in de video die hierboven staat. Bestrijk met botermengsel en bak op 225 graden voor ongeveer een half uur. De eerste 20 minuten afdekken met aluminiumfolie.

Na het bakken even laten afkoelen (10-15 minuten). Dan bestrooien met poedersuiker en garneren met kaneel, sinaasappelschijfjes en amandelen. 

* Je kunt ook minibestilla's maken. Zie voor de vouwwijze de video van mijn mini visbestilla's: 

2 opmerkingen:

  1. Salaam aleykoum hoeveel ml is een klein kopje water

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat komt niet zo nauw, maar denk ongeveer 150 ml

    BeantwoordenVerwijderen