Boerencake - Ellouisa bakt Hollands!

Ellouisa bakt Hollands!

Deze maand ben ik er vroeg bij met mijn Hollandse baksel. Ik kreeg voor mijn verjaardag een doos vol tijdschriften van Delicious van mijn moeder. 3 jaargangen (2010-2012), gevonden op een rommelmarkt. Heerlijk, ik ben dol op kooktijdschriften en maakt niet uit van welk jaar. Heb ook eens een stapel Tip Culinairs gehad uit de jaren 90 en allerlei leuke dingen uitgehaald. Echt weken zoet mee geweest.

In een van de tijdschriften kwam ik een recept voor de perfecte boerencake tegen. Nu maak ik al jaren cakes en die smaken prima, vooral mijn sinaasappelcake is hier favoriet. Ook maakte ik al eens een post en video over het maken van een perfecte cake met boter of met olie. Maar de echte ouderwetse Hollandse boerencake, vanbinnen smeuig en luchtig en met een goudbruin randje, en natuurlijk met een gescheurde bovenkant, dat was me nooit zo goed gelukt. Wel lekker, maar niet precies zoals ik wilde. Dus ging ik gisteren aan de slag! Er stond een aantal tips bij en die hebben gewerkt, wat een heerlijke perfecte oud Hollandse cake is dit mmmm. Belangrijkste is dat alles op kamertemperatuur moet zijn en dat je de eieren zelfs een beetje voorverwarmt boven warm water uit de kraan. Oh en er gaat een klein beetje yoghurt in. Echt een aanrader!

Ik ga het recept voor de perfecte cake meteen aanpassen met deze tips.


Ingrediënten:
200 gr fijne kristalsuiker
250 gr roomboter, op kamertemperatuur
4 eieren
Geraspte schil van een citroen
250 gr bloem
Half zakje bakpoeder (8 gr)
40 gr volle yoghurt

Bereiding:
Verwarm je oven voor op 175 graden (hetelucht 160).
Doe de boter (zorg echt dat deze zacht is, maar niet gesmolten!) en de suiker met de citroenrasp in je beslagkom en mix dit tot een romig mengsel. Het moet niet meer knarsen, dan is de suiker goed opgenomen. Dit duurt wel een paar minuten. 

Doe de eieren dan in een andere beslagkom en doe in een pannetje heet water uit de kraan. Zet je kom met eieren erboven en klop met een garde voor een minuut of 3 tot de eieren licht zijn verwarmd. Zet het niet op het vuur!

Mix de eieren dan in delen door het botermengsel. Voeg pas wat meer ei toe als het eerste gedeelte is opgenomen. Als het goed is, moet het beslag nu niet gaan schiften, omdat je de eieren hebt verwarmd. En dat zorgt straks voor een beter resultaat!

Meng bloem met bakpoeder en zeef erboven, Mix dit er goed door en mix tenslotte de yoghurt erdoor. Je krijgt een dik en romig beslag. 

Vet je cakevorm in met een mengsel van 1 tl zachte roomboter, 1 tl zonnebloemolie en 1 tl bloem (dit mengsel is echt perfect, zo krijg je je cake er straks makkelijk uit). Schep het beslag erin en strijk glad.

Bak in het midden van de oven voor een uur en controleer of je cake gaar is door er een sateprikker of mes in te steken. Als deze er schoon uitkomt, is hij gaar. Zit er nog beslag op, zet hem dan nog 5 minuten terug en controleer daarna opnieuw. Is hij gaar, zet dan op een rooster en laat 10 minuten in de vorm afkoelen. Stort daarna op het rooster en laat verder afkoelen voor je hem aansnijdt.

Reacties

  1. Hai
    Wat voor bakvorm heb je gebruikt? En wat is de maat?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hai
    Wat voor bakvorm gebruik je? En wat is de maat?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zeker een aanrader. De cake is echt super lekker, om van te smullen. Heerlijk met een warme tas koffie (of thee, of warme melk, waar je voorkeur maar naar uitgaat). Zeker uitproberen dus!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. super lekker.
    Nog appel en kaneel toegevoegd, heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. dank voor je recept en verhaal. Vandaag gemaakt en prima gelukt :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Heerlijke cake! Ik had ipv citroen ongeveer drie lepels koek en speculaaskruiden toegevoegd, lekker voor de Sinterklaastijd :D zeker de moeite waard om dit recept te volgen!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire recepten