vrijdag 20 januari 2017

Cheesecake met Lotus koffieleutjesNa een paar maanden had ik eindelijk mijn spaarkaart vol voor een boodschappenpakket bij de supermarkt. En daarin zat ook een pakje Lotus koffieleutjes, die koop ik echt zelden, ken ze meer van koekje bij de koffie ergens. Zoals tijdens onze vakantie in Zuid-Frankrijk vorig jaar. Mijn zoontje ging toen graag mee koffie halen met mijn man, want dan kreeg hij extra koffieleutjes. Nu ik ze weer zag en bij een andere foodblog een speculoos-cheesecake voorbij zag komen, wist ik het: ik ga er ook een cheesecake mee maken. Ik gebruikte mijn basisrecept van mini cheesecakejes en maakte er een cheesecake van 20 cm van. En wat is hij lekker geworden zeg, dit moet je echt eens proberen!

Met dit recept maak je dus 1 cheesecake van 20 cm of 12 kleine cheesecakejes in je muffinbakplaat. Gebruik je een vorm van 24 of 26 cm, verdubbel het recept dan.

Van de cheesecake heb ik een video gemaakt, die je kunt zien op mijn youtubekanaal, vergeet je niet te abonneren!


Bekijk hier de video op mijn youtubekanaal:


Ingrediënten voor de bodem:
50 gr gesmolten roomboter
Vulling:
300 gr roomkaas (bijv. Philadelphia)
1 zakje vanillesuiker of 2 tl zelfgemaakte vanillesuiker
80 gr suiker
50 gr gesmolten roomboter
2 eieren
1 el bloem
Garnering:
125 ml slagroom
2 el poedersuiker
6 Lotus koffieleutjes, door de helft

Bereiding:
Maal de koffieleutjes voor de bodem fijn in een hakmolen of keukenmachine, Ik gebruik zelf deze hakmolen van Princess. Meng met de gesmolten boter. Bedek de bodem van een springvorm van 20 cm met bakpapier en vet de randen in met een beetje zonnebloemolie. Stort hierin het koekjesmengsel en druk stevig aan met een lepel of de onderkant van een glas.

Verwarm je oven voor op 160 graden (hetelucht 150).
Mix de roomkaas met de eieren, suiker, vanillesuiker, bloem en gesmolten boter tot een romig mengsel. Schep dit op de bodem en strijk mooi glad. Breek de koffieleutjes in stukjes en verdeel ze over het roomkaasmengsel. Druk een beetje erin en zet de cheesecake dan voor 40-60 minuten in de oven. Dhangt echt van je oven af. Open in ieder geval de eerste 40 minuten je ovendeur niet! Daarna kun je even kijken of de cheesecake al stevig genoeg is. Zet hem desnoods nog even terug. Ik had 50 minuten nodig.

Als de cheesecake klaar is, zet je de oven uit, maar laat je de taart er nog in staan voor een uur. Haal hem dan uit de oven en verwijder de rand en bodem. Laat verder afkoelen in de koelkast. Na ongeveer een uur kun je de slagroom gaan stijfkloppen met de poedersuiker. Doe in een spuitzak met stervormig spuitmondje (ik gebruik het spuitmondje 1M van wilton, hier te koop). Snijd je cheesecake in 12 punten en spuit op elk puntje een rozetje. Garneer om en om met een half koffieleutje.

Nog meer lekkere cheesecakes maken? Bekijk deze recepten dan ook eens:

9 opmerkingen:

 1. Hij staat nu in de oven ben benieuwd ruikt in iedergeval lekker hier en is zo gemaakt

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En is ie gelukt? Ja he valt echt reuze mee! Ik ga met die basis nog veel experimenteren denk ik zo!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou en of al twee keer gemaakt hij is zo lekker
   Kom maar op met de variaties

   Verwijderen
 3. En is ie gelukt? Ja he valt echt reuze mee! Ik ga met die basis nog veel experimenteren denk ik zo!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zijn in dit recept de Lotus koekjes vervangbaar door Oreo koekjes?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Al twee maal gemaakt! Errrrrrug lekker!!!! Wel een vraagje: het lukt met niet om hem ongescheurd te bakken. Tips?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Door de bakvorm van de buitenkant in aluminiumfolie in te pakken voorkom je scheuren in je cheesecake. Hoop dat dit helpt!

   Verwijderen
 6. Hallo Ellouisa! Ik ben deze nu aan het maken maar in mijn muffinvorm. Moeten deze er dan ook 40 à 60 min in de oven ?

  Mvg

  BeantwoordenVerwijderen