Hazelnoot-schuimkussentjes


Hazelnoot-schuimtaart
is een van mijn favo taarten en toen ik deze kleine kussentjes van hazelnootschuim op instagram voorbij zag komen, wilde ik ze meteen ook maken! De versie die ik zag was met een mousselinecrème als vulling, maar ik heb meringue botercrème gemaakt met karamelsmaakje. Je kunt ook botercrème maken met gewoon poedersuiker en boter, maar een meringue botercrème smaakt echt veel beter. Geen korreltjes in je crème, superluchtig en niet zo zwaar. Je kunt van deze kussentjes trouwens verschillende versies maken. Ik heb nu de schuimpjes blanco gelaten, maar je kunt ze ook bestrooien met gehakte hazelnoten of maak geribbelde toefjes. De puntjes of bodems in gesmolten chocolade dompelen en daarna pas vullen staat ook erg leuk. Ik ga het allemaal uitproberen, want ze zijn zo lekker!

Ingrediënten voor ongeveer 20 stuks:
4 eiwitten
175 gram suiker
Snufje zout
50 gr blanke hazelnoten
Vulling:
50 gr blanke hazelnoten
125 gr roomboter (GEEN margarine) op kamertemperatuur
45 gr eiwit 
75 gr suiker
3 el zelfgemaakte karamel of karamelpasta (bebogeen)

Bereiding:
We maken eerst de schuimpjes: klop de eiwitten stijf met de suiker en zout. Dit duurt een minuut of 10-15 en je kunt een keukenmachine gebruiken, maar een handmixer kan ook. Het schuim moet zo stijf zijn dat je de kom op zijn kop kunt houden zonder dat het eruit valt. 

Rooster ondertussen de hazelnoten op 180 graden in de oven voor 5-10 minuten tot ze goudbruin zijn (laat ze niet verbranden!). Laat ze afkoelen. Maal de helft helemaal fijn tot poeder en meng door het schuim, zorg dat het luchtig blijft. De andere helft maal je grof.

Doe je eiwitschuim in een spuitzak met rond of stervormig spuitmondje. Bedek je bakplaat met bakpapier en spuit er 40 toefjes op met een mooi puntje. Zet ze in een voorverwarmde oven van 130 graden (hetelucht 120) voor ongeveer 1.5 uur tot ze helemaal droog zijn. Zet dan de oven uit en laat ze erin afkoelen.

Dan maken we de botercrème. Neem een steelpannetje met een laagje water en breng aan de kook. Zet je beslagkom (of de kom van je keukenmachine) erop en giet de eiwitten erin. Doe de suiker erbij en roer met een garde continu door. Niet kloppen, maar stevig roeren. De suiker begint op te lossen en het eiwit wordt zo gesteriliseerd. Als je ziet dat de suiker begint op te lossen wrijf je wat eiwit tussen je vingers. Voel je geen korreltjes meer, dan is het genoeg. Zet  het vuur uit en haal je kom van de pan af. Mix je eiwit een minuut of 10 tot het stijf en spierwit is. 

Laat het 5 minuten afkoelen (dit moet je echt doen!). Snijd je boter in blokjes, of beter is nog als het zo zacht is dat je het zo uit kunt smeren. Mix dan blokje voor blokje de boter door de eiwitten tot een mooie dikke en luchtige botercrème. Voeg tenslotte de karamel toe en mix erdoor. Doe dit in een spuitzak met rond spuitmondje.

Neem een schuimpje, spuit er wat botercrème op en druk er een ander schuimpje op zodat er aan de randen wat crème tussenuit komt. Rol dat door de gehakte hazelnoten. Laat ze opstijven in de koelkast.Reacties

  1. Een vraagje: er wordt 2x 50 gram blanke hazelnoten genoemd. Klopt dit inderdaad? Dus 50gr voor de zijkanten en 50gr voor de vulling?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja klopt. 50 gr fijnmalen voor het schuim en 50 gr grof hakkem voor het rollen

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire recepten