Speculoos-schuimtaart


Mijn favoriete taart is hazelnoot-schuimtaart, ik hou heel erg van het luchtige, krokante schuim in combinatie met de crème en noten mmm. Deze versie met speculoos, hazelnoten en witte chocolade is ook een toppertje hoor! En ook leuk om in deze sinterklaastijd te maken. Je kunt bijv ook pepernoten gebruiken in plaats van speculoos, lijkt me ook erg lekker! En garneer de bovenkant eens met karamel of gesmolten chocolade (verschillende smaken), haha ik voel nog wat andere taarten aankomen! Ook leuk is om er kleine taartjes van te maken, staat leuk en makkelijker met eten (een schuimtaart is namelijk niet erg makkelijk om aan te snijden).


Ingrediënten voor een taart van 20 cm:
4 eiwitten
125 gr suiker
100 gr poedersuiker
Snufje zout
50 gr geroosterde hazelnoten
50 gr speculooskoekjes
2 el maizena
Vulling:
300 gr roomboter op kamertemperatuur (geen margarine!)
200 gr poedersuiker
100 gr speculoospasta
Garnering:
50 gr speculooskoekjes
50 gr geraspte witte chocolade

Bereiding;
De eiwitten doe je in een kom met het snufje zout. Mix even los en voeg dan al mixend de beide suikers toe. Mix nu zo'n 10-15 minuten op hoge snelheid tot je een stevig en dik schuim hebt. Als je de gardes eruit haalt, moeten er pieken ontstaan. En de kom moet je op zijn kop kunnen houden.

Maal de hazelnoten en speculoosjes fijn en meng met de maizena. Schep op het eiwit en schep er dan luchtig door. Niet kloppen, mixen of roeren, maar luchtig scheppen.

Verwarm je oven voor op 130 graden hetelucht of 150 elektrisch. 
Teken op bakpapier 3 cirkels van 20 cm doorsnede (bijv. met een bord of springvorm). Leg op 2 bakplaten. Verdeel schuim met behulp van een spuitzak zonder mondje of gewoon met een lepel over de cirkels. Gebruik je een heteluchtoven, dan kun je de bakplaten tegelijk in de oven zetten en halverwege omwisselen. Bij een elektrische oven moet je helaas achter elkaar bakken. Het schuim moet 1.5 uur in de oven staan en dan mooi gaar, droog en krokant zijn. Laat in de oven afkoelen tot de bodems helemaal koud zijn.

Maak ondertussen de botercrème door de boter in een kom even los te kloppen met een mixer. Voeg dan de poedersuiker toe en mix de boter zeker 5-10 minuten tot hij mooi wit en romig wordt en in volume toeneemt. Je moet echt zolang mixen, anders hou je een botersmaak. Voeg de speculoospasta toe en mix erdoor. 

Maal voor de garnering de speculooskoekjes fijn (houd er eventueel 1 apart). 
Als de bodems klaar zijn bestrijk je deze royaal met botercrème en stapel ze op elkaar. Druk goed aan. Bestrijk dan rondom de zijkant met botercrème en zorg dat de rand zo gelijkmatig mogelijk dichtgesmeerd is. Rol dan door de fijngemalen koekjes. Bestrijk tenslotte de bovenkant met de crème en bestrooi met geraspte witte chocolade.

Reacties

  1. Heerlijk :) ik heb een ander recept voor het schuim gebruikt omdat ik dat al eerder gebruikt had, maar verder super! Iedereen vond het erg lekker.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire recepten