Meringuebollen met chocolade



Gebak of koekjes met meringue zijn denk ik wel mijn favoriete traktatie, deze meringuebollen ook! Ik maakte eerder al meringuetaartjes met aardbeien (aanrader), hazelnoot-schuimtaart en deze hazelnoot-schuimkussentjes (verslavend!!) en deze versie is met mijn standaard meringuerecept gecombineerd met chocoladeroom en geraspte chocolade, jammie! Je kunt ook kiezen om chocolade-botercrème te maken, dat heeft zelf ook mijn voorkeur, zeker nu ik weet hoe je perfecte Swiss meringue botercrème kunt maken die niet zo zwaar is en waar je geen suiker in proeft. Ik heb daarom twee opties erbij gezet, de versie met room is wat makkelijker te maken.


Ingrediënten voor 10 stuks:
3 eiwitten
175 gr suiker
1 el maïzena
 Snufje zout

Vulling 1: chocoladeroom
200 ml slagroom
60 gr pure chocolade

Vulling 2: chocolade-botercrème
2 eiwitten
125 gr suiker
160 gr roomboter op kamertemperatuur 
50 gr pure chocolade, gesmolten en afgekoeld naar kamertemperatuur

Extra:
1 reep melkchocolade (uit de koelkast!)

Bereiding:
Doe de eiwitten met het zout in een beslagkom of de kom van je keukenmachine. Klop deze eiwitten stijf. Voeg dan al mixend de suiker beetje bij beetje toe en mix net zolang tot je een mooi glanzend wit schuim hebt. Wrijf een klein beetje ervan tussen je vingers. Voel je nog suikerkorrels, mix dan nog even verder. Als je (bijna) geen korreltjes meer voelt, is het schuim perfect.

Doe het schuim in een spuitzak met glad spuitmondje en spuit op een bakplaat met bakpapier 20 gelijke toefjes schuim. 



Druk een beetje plat in het midden. Zet ze in een voorverwarmde oven van 100 graden. Droog de schuimgebakjes ongeveer 1.5 uur. Zet daarna de oven uit en laat ze met de deur dicht in de oven afkoelen tot ze helemaal gedroogd en afgekoeld zijn. 

Maak ondertussen de vulling.

Chocoladeroom:
Doe 50 ml slagroom in een steelpannetje en verwarm, maar laat niet koken. Zet het vuur uit. Doe de chocolade in stukjes erbij en roer met een spatel tot de chocolade helemaal gesmolten is. Voeg dan de rest van de room (koud) toe en roer goed. Laat in de koelkast minimaal 2 uur afkoelen.

Botercrème:
Zet een steelpannetje met een klein laagje water erin op laag vuur. Zet de kom van je mixer erop en giet de eiwitten erin. Voeg de suiker toe en begin meteen met roeren. Blijf steeds roeren, een paar minuten tot je ziet dat de suiker begint op te lossen. Neem wat eiwit tussen je vingers en wrijf. Voel je geen korrels meer, dan is het klaar. Vooral niet meer blijven verwarmen, dan gaat het stollen!

Zet de kom in je mixer (of gebruik en handmixer) en mix zo'n 10 minuten tot een dikke meringue. Het is goed als het glanzend is, stijve pieken vormt en je de kom op zijn kop kunt houden zonder dat het eruit valt. Zorg dat de boter echt op kamertemperatuur is, niet hard en niet gesmolten. Laat de meringue 5 minuten staan n mix dan klontje voor klontje de boter erdoor. Tenslotte de gesmolten chocolade erdoor mixen en je crème is klaar. Bewaar buiten de koelkast.

Als je meringues klaar zijn plak je er steeds twee aan elkaar met wat vulling. 



Rasp de melkchocolade (let op, je reep moet echt koud zijn). Bestrijk dan de buitenkant ook met de vulling die je gekozen hebt (dat hoeft niet netjes) en rol door de geraspte chocolade. 

Reacties

Populaire recepten