Dadel-koffiebroodjes



 Ik heb alweer een heerlijk dadelrecept voor jullie! Namelijk deze dadelkoffiebroodjes van briochedeeg met homemade banketbakkersroom, sukkary dadels en chocolate chips. Echt een traktatie hoor! Ik gebruikte voor deze broodjes het recept voor brioches dat al heel lang op mijn blog staat. Dat is een deeg met naar verhouding veel eieren en boter, wat zorgt voor de kenmerkende zachte structuur van brioches. Ik had het al een tijdje niet meer gemaakt en dat is zonde, het is zo zacht en luchtig! Ik combineerde het nu met homemade banketbakkersroom (wat echt zo gemaakt is, en veel lekkerder dan die uit een pakje), chocolate chips en de zoete sukkary dadels van Nakheel Alya. Die dadels zijn bijna karamelachtig zoet en heel zacht. Je snijd ze dus wat moeilijker in stukjes, maar dat geeft niet. Je kunt het ook een beetje uitsmeren over het deeg, dat is prima. Ik gebruikte de dadels al eerder in mijn dadel-quinoarepen, maar in deze broodjes smaken ze ook top!

Op instagram vind je overigens een reelfilmpje van de broodjes, een kort filmpje waarin ik laat zien hoe je ze maakt. Mocht je een langere versie willen zien, van heb ik op mijn youtubekanaal ook een video van mijn koffiebroodjes met banketbakkersroom die ongeveer hetzelfde worden gemaakt (alleen gebruik ik daar een ander deeg).

Ingrediënten voor ongeveer 12 broodjes:
300 gr bloem
Snufje zout
6 gr instantgist
50 gr suiker
3 eieren (op kamertemperatuur)
100 gr roomboter (op kamertemperatuur)
Eventueel wat lauwe melk om een deeg te vormen
Vulling:
100 gr sukkary dadels
2 el pure chocolate chips
250 ml melk
2 eidooiers
1 zakje vanillesuiker of een half vanillestokje
50 gr suiker
20 gr maïzena
Extra:
1 eidooier
2 el amandelschaafsel

Bereiding:
Meng bloem met gist en suiker en zout. Voeg de eieren en de boter toe en meng met je handen of in een kneedmachine. Voeg desnoods wat lauwe melk toe om een deeg te krijgen. Kneed voor ongeveer 10 minuten tot het zacht en soepel is. Laat het afgedekt een uur rijzen.

Ondertussen maak je de banketbakkersroom. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Doe de melk met het vanillemerg in een pan en breng het aan de kook. Laat het even rustig koken zodat de vanillesmaak erin kan trekken. Mix ondertussen de eidooiers met de suiker licht en schuimig (als je vanillesuiker gebruikt in plaats van een vanillestokje dan kun je dat hierbij voegen i.p.v. bij de melk). Mix dan de maïzena erdoor. Doe de melk in een maatbeker en schenk dit in een straaltje bij de eidooiers, terwijl je blijft mixen. Als alle melk erbij zit dan doe je het terug in de pan. Breng op laag vuur aan de kook en blijf roeren. Laat het zo'n 3 minuten koken en blijf roeren zodat het niet gaat verbranden of klonteren. Als de room mooi dik en gekookt is, dan giet je het in een schaal. Leg er plastic folie op om af te koelen en laat het zo koud worden.

Rol het deeg na het rijzen uit tot een vierkant van ongeveer een halve cm dik. Verdeel de dadels en chocolate chips erover en strijk dan de room erover uit. Rol op tot een rol en snijd in plakken van 2 cm dik. Leg ze op een bakplaat met bakpapier en laat afgedekt nog een half uur rijzen.

Klop na het rijzen de eidooier los met 1 el water en bestrijk de broodjes ermee. Bestrooi met amandelschaafsel en bak ze in een voorverwarmde oven van 200 graden voor 10-15 minuten goudbruin en gaar.


Dit recept is een samenwerking met Nakheel Alya, lees meer informatie hierover in mijn disclaimer.

Reacties

Populaire recepten