De beste crispy veggieburger!



 Het is de nationale week zonder vlees en daar kun je natuurlijk niet aan meedoen zonder een superlekker veggieburger! Deze burger is echt zo lekker! Je maakt hem met kidneybonen en zoete aardappel, hult hem in een krokant Doritos jasje en eet hem daarna op een hamburgerbroodje met avocado, rode ui en wortel. Griekse yoghurt erop en genieten maar! Echt, je zult geen vlees missen!

Ik vind het trouwens echt leuk om meer veggieburgers te maken. Zo heb ik al een zoete aardappelburger, pompoenburger en falafelburger online staan, maar wil nog veel meer uitproberen: een linzenburger, champignonburger, aardappelburger, noem maar op! Hou jij er ook zo van? Hou mijn blog dan zeker in de gaten!

En vind je het leuk om er filmpjes van te zien? Helaas kost het maken van youtubevideo's mij te veel tijd, wel maak ik graag reels op instagram, korte filmpjes van 30 seconden die je wel een heel goed beeld geven van hoe je iets maakt. Volg me gauw op instagram om ze ook te zien!

Ingrediënten voor 3-4 burgers:
1 blik kidneybonen, afgespoeld en gedroogd
150 gr zoete aardappel
1 tl garam masala
1 tl zout
1/2 tl zwarte peper
1 tl kurkuma
Paar takjes verse platte peterselie, fijngehakt
1 el citroensap
75 gr panko
Toppings:
1 rode ui
50 ml water
50 ml azijn
1 tl suiker
1 wortel
1 avocado
1 tl citroensap
 3el Griekse yoghurt
Zout en zwarte peper
3-4 hamburgerbroodjes 

Bereiding:
Begin met de rode ui (1 uur van tevoren). Die snijd je in ringen. Verwarm het water met de azijn en suiker in een pannetje tot de suiker is opgelost. Neem een potje of bakje en doe hierin de uienringen. Voeg het water toe en sluit af. Zet in de koelkast voor minimaal een uur.

Schil de zoete aardappel en snijd in blokjes. Meng met 1 el olie, een snufje zout en zwarte peper. Doe in een braadslede en zet in een voorverwarmde ven van 175 graden (hetelucht 160). Bak 20 minuten en stamp de blokjes dan fijn tot een puree en laat afkoelen. Prak de kidneybonen helemaal fijn (niet pureren!). Meng met de zoete aardappelpuree, kruiden en panko.

Vorm er 3-4 burgers van en leg deze op een bord in de koelkast. Ondertussen gaan we de crunchy laag en toppings voorbereiden. Maal de doritos fijn in een hakmolen en doe in een kom. Klop het ei los en doe ook in een kom of diep bord. De burgers bestrooi je met bloem en haal dan door ei en daarna door de doritos.

Prak de avocado fijn met wat citroensap en zout en peper naar smaak. Klop de yoghurt even los met wat zwarte peper. Schil de wortel en schaaf in lange dunne repen.

Verhit in een koekenpan 5 el zonnebloemolie en bak de burgers aan beide kanten in een paar minuten goudbruin en crispy. Snijd je broodjes doormidden en rooster ze even in de oven of in een koekenpan. Bestrijk met de avocadomash, leg er een burger op en daarop wat wortel en rode (of roze :D) ui. Aftoppen met de yoghurt en de bovenkant van het broodje er weer op!

Reacties

Populaire recepten