Kaak bi ajwa - Palestijnse dadelringen

 Ik ben dol op de Marokkaanse dadelkoekjes die ik elk jaar met het suikerfeest maak. De combinatie van het deeg met de dadelvulling met een vleugje kaneel en oranjebloesemwater (waar je nooit teveel van moet gebruiken) is echt zo lekker! In Palestina hebben ze ook dadelkoekjes, namelijk deze dadelringen. In deze koekjes gaat anijszaad, wat ik ook zo lekker vindt. Niet iedereen trouwens, je moet er van houden. Verder kardemom en net als in de Marokkaanse dadelkoekjes ook kaneel. Het deeg is van een andere structuur dan die van de Marokkaanse dadelkoekjes, dus je krijgt echt een heel ander koekje! 

Ik heb het recept gebruikt van Chef in disguise, een blog van de Palestijnse Sawsan waar je nog meer lekkere recepten uit het Midden Oosten vindt. En ze heeft echt de mooiste foto's, neem gauw een kijkje!

Ingrediënten:
200 gr bloem
Mespuntje kardemom
1 el anijszaadjes
90 ml zonnebloemolie
1.5 el suiker
2 gr instantgist
60 ml lauwwarm water
Vulling:
200 gr dadels
1 el olijfolie
1 tl anijszaadjes, gemalen
1 tl kaneel
1 tl kardemom

Bereiding:
Maal de dadels met de kruiden en olie fijn in een hakmolen of keukenmachine tot je een dadelpasta krijgt. Verdeel het in bolletjes zo groot als een walnoot en rol tot een dun lang staafje. Leg ze apart.
Maak het deeg door de bloem te mengen met de kardemom en anijszaadjes. Voeg de olie toe en wrijf het geheel met je handen door elkaar tot je een soort zand krijgt. Los de suiker en gist op in het water en voeg beetje bij beetje toe aan het bloemmengsel tot je een samenhangend deeg krijgt. Niet kneden! verdeel het deeg in bolletjes ter grootte van een ei en vorm er een staaf van. Druk deze plat tot ongeveer 2 mm dikte, leg er een staaf dadelvulling op en knijp het deeg weer samen om de vulling heen.
Vouw er een ring van en druk de uiteinden op elkaar, die afdruk moet je blijven zien.
Bak ze op 200 graden (heteluicht 180) voor ongeveer 10-15 minuten goudbruin en gaar. Laat ze afkoelen op een rooster voor je ze serveert.

Reacties

  1. Op een regenachtige dag deze eindelijk eens gemaakt, ze zijn geweldig lekker en niet moeilijk te maken.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire recepten