Linzenkebabs

 


Heb jij wel eens gehoord van linzenkebabs? Ik ook niet haha, tot ik het boek Linzen! van Joke Boon doornam. Ik kreeg het opgestuurd van mijn eigen uitgeverij (Fontaine) nadat ik op instagram vroeg om inspiratie voor linzenrecepten. Ik maak namelijk wel altijd heerlijke Marokkaanse linzen, maar eigenlijk niet veel anders. En dat terwijl ik ze wel erg lekker vind en ze zo gezond zijn. In het boek van Joke las ik namelijk welke voedingswaarden en vitamines linzen bevatten en dat is behoorlijk wat! Magnesium, foliumzuur en natuurlijk ijzer, maar ook vitamine B2 en B6. En dat ze goed zijn tegen obstipatie wist je misschien ook al! 

Ik maakte ondertussen een recept met linzen voor mijn nieuwe boek en zocht in het boek van Joke Boon naar iets lekkers om uit te proberen. Je vindt in het boek echt zoveel verschillende recepten, van salades, soepen en curry's tot deze kebabs (zij noemt het worstjes), burgers en zelfs cake, wafels en muffins! Dat heb helemaal nog nooit geprobeerd, maar wil ik zeker een keer doen. 

Ik koos dus voor de linzenworstjes, die stonden niet op pagina 99, maar wat daar stond sprak mij niet zo aan. Dus koos ik voor deze worstjes en toverde ze om in kebabs door ze te serveren in homemade flatbreads en met rauwkost erbij. En wat is dit lekker zeg, echt waar! Ik heb ze wel ietsje anders gemaakt dan in het boek, maar de basis is hetzelfde en als je ze bakt ruikt het heerlijk in huis. Het handige van deze kebabs is dat je ze van tevoren kunt maken en alleen nog 2 minuutjes hoeft af te bakken en je kunt ze ook goed invriezen! 

In het boek vind je dus nog meer inspirerende ideeën om linzen te gebruiken, maar ook de historie over linzen, welke soorten er allemaal zijn en hoe gezond ze inderdaad zijn voor ons. Kortom, een heel leuk boek dat toch gevarieerd is, ondanks de focus op 1 hoofdingrediënt. 

Mijn top 10 uit het boek:
1. Linzenkebabs
2. Fruitige linzenwafels
3. Bapao met linzenvulling
4. Linzentruffels
5. Spicey linzenspread
6. Ontbijtmuffins met linzen
7. Linzenbitterballen
8. Linzencake
9. Mujadara
10. Soep van linzen met aubergine

Heb jij ook zin gekregen om iets met linzen te maken?  Bestel het boek Linzen! van Joke Boon dan hier bij bol.com voor €22,99.

Ingrediënten voor 16 stuks:
400 gr gare linzen (uit blik of kook 180 gram gedroogde linzen in water met zout gaar en giet ze af)
50 gr feta
50 gr walnoten (of andere noten)
1 tl zout
1 tl zwarte peper
1 tl paprikapoeder
1 tl korianderpoeder
1 el gehakte verse peterselie
75 gr havermout
10 zwarte olijven zonder pit
1 el tomatenpuree
Flatbreads:
600 gr bloem
400 gr volle yoghurt
1 zakje bakpoeder
1 tl zout
Verder:
1 komkommer, in linten geschaafd
75 gr worteljuliënne
1 rode punpaprika in dunne ringetjes
1 el mayonaise
1 el yoghurt
1 el citroensap
Griekse yoghurt naar smaak
Evt. ingemaakte rode ui

Bereiding:
Maak eerst het deeg voor de flatbreads door alle ingrediënten samen te mengen tot een deeg. Kneed even kort en zet dan afgedekt met een theedoek weg voor een half uur. Maal voor de kebabs de noten en havermout fijn in een hakmolen. Doe de linzen in een kom en voeg het notenmengsel, de kruiden, feta en tomatenpuree toe. Hak de olijven fijn en voeg toe. Meng dit alles met je handen tot een soort gehakt. Vorm er 16 gelijke worstjes van en leg op een groot bord. Zet in de koelkast om iets op te stijven.

Maak ondertussen de rauwkost door de komkommer te mengsen met de wortel en paprika. Meng de mayonaise, yoghurt en citroensap erdoor en breng op smaak met zout en zwarte peper. Zet in de koelkast.

Verdeel het deeg voor de flatbreads in 16 gelijke bolletjes. Rol deze op een met bloem bestrooide werkplek uit tot een cirkel ongeveer net zo groot als je hand. Verhit een koekenpan zonder vet op hoog vuur to thij heet is en zet dan het vuur middelhoog. Bak de flatbreads in een paar minuten aan beide kanten gaar en met bruine plekjes. Bak ze niet te lang, dan worden ze hard. Bewaar ze in een theedoek en bak zo alle flatbreads af.

Verhit in een koekenpan 3 el zonnebloemolie en een klontje boter. Bak hierin de worstjes voorzichtig rondom bruin op middelhoog vuur. Draai ze tijdig om, ze hoeven echt maar een paar minuten, anders gaan ze uit elkaar vallen. 

Serveer de kebabs in een flatbread met rauwkost en eventueel nog wat Griekse yoghurt.

Reacties

Populaire recepten