Amandelsigaartjes


Al jaren wilde ik deze sigaartjes eens maken (net als heel veel andere recepten trouwens) en nu eindelijk eens geprobeerd. Eigenlijk zijn het net zulke koekjes als Marokkaanse briwat, de filodeegdriehoekjes met amandelvulling, alleen maak je er nu sigaartjes van. 

In mijn koekjesboek 100 Luxe koekjes vind je nog 100 andere lekkere koekjesrecepten. Of neem een kijkje in mijn koekjesoverzicht met 111 koekjesrecepten.

Ingredienten:
250 gr gepelde amandelen
75 gr suiker
1 eigeel
1 el oranjebloesemwater (mazhar)
1 tl kaneel
250 gr filodeeg
Papje van 2 el bloem en 1 el water
100 gr gesmolten boter
1 fles zonnebloemolie
500 gr honing
50 gr sesamzaadjes, geroosterd

Bereiding:
Maal de amandelen fijn met de suiker fijn in een hakmolen. Voeg het eigeel, oranjebloesemwater en kaneel toe en meng tot een samenhangend soort amandelspijs. Als het te los is, doe je er wat extra eigeel bij. Maak kleine staafjes van dit mengsel (ongeveer 3 cm lang) en leg apart.

Laat het filodeeg ontdooien en snijd elk groot vel in 8 gelijke stukken. Leg onderaan een velletje deeg een staafje vulling. Vouw de zijkanten over het staafje en rol op tot een sigaartje. Plak het uiteinde vast met het bloempapje. Leg ze op een bakplaat met bakpapier en werk zo alle sigaartjes af. Bestrijk ze met gesmolten boter.

Zet de bakplaat voor ongeveer 15 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden (hetelucht 180) of tot ze mooi goudbruin zijn. Je kunt ze ook frituren in zonnebloemolie. In de tussentijd verwarm je de honing au bain marie en dompel je de koekjes er met zo'n 4 tegelijk in. Laat even zwemmen en de honing opnemen en schep er dan uit met een vork. Dip de uiteinden meteen in de sesamzaadjes en leg ze op een mooi bord.

Reacties

Een reactie posten

Populaire recepten