Marokkaanse kippakketjes uit Wereldwijd Borreltijd

 Als foodblogger krijg je regelmatig kookboeken toegestuurd, superleuk! Ik probeer van elke boek dat ik krijg een recept uit te proberen en een review te plaatsen. Vind ik leuk om te doen, maar weet uit eigen ervaring ook hoe hard er aan een boek is gewerkt en hoe leuk het is om dan terug te zien of lezen wat anderen van je boek vinden.

Dit boek Wereldwijd Borreltijd van Susan Aretz is de opvolger van haar eerste boek Borreltijd. En zoals de titels al aangeven, vind je in deze boeken recepten voor een borrel. Voornamelijk hapjes, maar dus ook drankjes (waar ik zelf niet zoveel aan heb, omdat ik geen alcohol drink :D, maar mocht je drankjes lekker vinden, dan vind je dat ook in haar boeken!). In beide boeken staan uiteenlopende hapjes om aan je gasten te serveren, leuk om bijvoorbeeld een grote plank vol te zetten met verschillende dingetjes. Of kies een lekker hapje uit voor in de ramadan bij de soep. Ik heb het hele boek doorgenomen (vind ik altijd zo leuk om te doen) en meestal blijven er dan een aantal recepten hangen, waar ik er een van uitkies om te maken. In dit geval waren dat de Marokkaanse kippakketjes en Tom kha kai soep, die ik ook al heel lang wilde maken. Ik besloot voor de kippakketjes te gaan, omdat ik zo benieuwd was naar de smaakcombi van kip, rasl en hanout, sinaasappel en pruimen. Ik maak natuurlijk al heel lang kipbriwat en daar zijn we dol op, dus dit moest vast ook lekker zijn, zeker in crispy filodeeg. De vorm is ook nog eens supersimpel, stuk makkelijker dan de driehoekjes die je voor briwat maakt.

Ik heb trouwens wel de kipdijfilet laten stoven om daarna uit elkaar te halen, als een soort pulled chicken dus. Je kunt er ook voor kiezen om (net als in het boek) de filet in blokjes te snijden en te bakken. Hoe dan ook, wij vonden ze lekker!

Maar je vindt nog meer lekkere recepten in het boek, uit allerlei landen ook nog eens, vind ik ook zo leuk! Mijn top 10:

1. Marokkaanse kippakketjes
2. Tom kha kai - Thaise kippensoep met kokosmelk
3. Brioche grilled cheese 
4. Tandoori kipvleugeltjes
5. Stromboli - opgerolde pizza
6. Bara bara
7. Aloo tikki - Indiase aardappelburgertjes
8. Samosa
9. Hartige oliebollen
10. Ebi katsu - garnalenburgertjes

Genoeg lekkers om uit te proberen dus! Ook bestellen? Hier vind je Wereldwijd Borreltijd (€22,99) en hier haar eerste boek Borreltijd.

Ingrediënten voor 20 stuks:
1 grote ui, gesnipperd
400 gr kipdijfilet
1 tl ras el hanout
Zout en peper
Sap en rasp van 1 sinaasappel
8 gedroogde pruimen in kleine stukjes
1 el gehakte verse platte peterselie
50 gr fijngehakte geroosterde amandelen
5 grote vellen filodeeg, in vier gelijke rechthoeken gesneden
1 losgeklopt ei

Bereiding:
Bak in een koekenpan met deksel de kipdijfilet in wat olie rondom bruin. Voeg de ui en rasl el hanout toe en meng goed. Bak op laag vuur tot de ui gaat karamelliseren. Doe dan de sinaasappelrasp, sap en pruimen erbij en een beetje water. Doe de deksel op de pan en laat in ongeveer 30 minuten gaar stoven. Haal dan de kip uit elkaar, voeg de peterselie en amandelen toe en laat de vulling afkoelen.

Neem een rechthoek filodeeg, schep er wat vulling op aan de onderkant. Vouw de zijkanten over de vulling en vouw op als een rechthoekje. Leg op een bakplaat met bakpapier. Bestrijk de pakketjes met losgeklopt ei en strooi er evt. nog wat sesamzaad over. Bak ze in een voorverwarmde oven van 200 graden (hetelucht 180) voor ongeveer 10-15 minuten goudbruin en gaar.

Reacties

Populaire recepten