Palestijnse garnalen in tomatensaus - zibdiyit gambari



Voor de zomer ontving ik een van de mooiste kookboeken die ik ooit heb gekregen, namelijk Zaitoun van Yasmin Khan. Alleen de kaft is al zo mooi en kun je zelfs als decoratie item kunnen gebruiken toch? Het boek gaat over de Palestijnse keuken, die ontzettend divers is, omdat elke regio zijn eigen keuken heeft. De keuken wordt beïnvloed door de Armeense, bedoeïense, Joodse, Romeinse, Arabische, Perzische en Turkse cultuur. Er zijn eigenlijk 3 verschillende keukens waar iedere stad dan weer wat varianten op heeft: de keuken uit Galilea met mezzes, kibbe en falafel (meest bekend bij ons), in het gebied De Westelijke Jordaanoever zie je meer vlees en brood (geïnspireerd door de Jordaanse keuken) en de keuken van Gaza, waar vis een grotere rol speelt. Al is het in dat gebied ontzettend lastig om gevarieerd te koken, doordat de blokkades ervoor zorgen dat veel producten niet te verkrijgen zijn. Gelukkig proberen mensen zelf gewassen te verbouwen, te vissen of zelfs producten uit de natuur te gebruiken. Zo groeien er groene asperges en salie in het wild en wordt dit dan ook veel gebruikt in de keuken. In het boek staan ook mooie foto's van het land en de mensen met wie Yasmin samen heeft gekookt of gegeten. En ze schrijft er verhalen over hoe het leven daar is en welke rol eten speelt. Erg fascinerend om te lezen en zou er graag eens naartoe gaan.


Zaitoun betekent trouwens olijf, die onmisbaar zijn in de Palestijnse keuken. Om zo te eten, maar vooral ook als olijfolie. De olijf staat symbool voor vrede en hoop, iets waar de Palestijnen al bijna 80 jaar houvast aan proberen te hebben. Er is sprake van armoede, blokkades, onderdrukking, racisme en geweld. Wist je bijvoorbeeld dat er al 6000 jaar olijfbomen in Palestine groeien, maar dat het voor veel Palestijnen moeilijk is om hun olijfboomgaarden te bereiken door de scheidingsmuur en de vele checkpoints. Ook zijn veel olijfgaarden ingepikt door kolonisten die het zich hebben toegeëigend. Als je graag een bijdrage wilt leveren aan het leven van de Palestijnse olijfboeren en hun gezinnen, kun je het beste olijfolie kopen van Canaan fairtrade, bijvoorbeeld te koop bij Pit&Pit (dit is geen reclame).



Ik had eerder ook wat Palestijnse recepten met jullie gedeeld en ik wil nog meer lekkers uit die keuken proberen. Bijvoorbeeld deze ka'ak bi ajwa (dadelringen) of maqlouba (aanrader!) en natuurlijk maamoul, die ook in andere landen in het midden oosten veel worden gebakken. In dit boek vind je ook weer een heleboel andere recepten, die ik nog niet eerder was tegengekomen. Mijn top 10:

1. Zibdiyit gambari - garnalen in tomatensaus uit Gaza
2. Humus kawarma - humus met gekruid lamsvlees
3. Asperges met ei en za'atar
4. Fatayer sabanekh - spinaziepakketjes
5. Fattoush (om de een of andere reden heb ik dat nog steeds nooit gemaakt!)
6. Soep van geroosterde pompoen, salie en parelcouscous
7. Mussakhan - gebraden kip met sumak en rode ui
8. Maqloubeh met aubergine en paprika (een andere variant dan die ik al maakte)
9. Geroosterde bloemkoolsoep
10. Granaatappeltaart met passie

Ik wilde graag iets maken uit de keuken van Gaza en besloot te gaan voor de garnalen in tomatensaus. Dat is echt ontzettend simpel om te maken en smaakt heerlijk! Zorg er wel voor dat je de kruiden gebruikt die erbij vermeld staan, anders is de smaakbeleving niet optimaal. Ik serveerder er homemade flatbread bij, maar rijst kan ook. En een lekkere salade is ook geen overbodige luxe, in het boek vind je een salade die in Gaza veel gegeten wordt, met komkommer, tomaat, dille en groene peper.

Wil jij dit mooie boek ook? Bestel het dan hier bij bol.com voor €25,99.

Ingrediënten:
1 ui
1 teentje knoflook
1 blik tomatenblokjes
1 el suiker
1 groene peper, fijngesneden
1 el gehakte verse dille
1/2 tl piment (allspice)
1/2 tl komijn
1/4 tl karwijzaad
400 gr grote, gepelde en schoongemaakte garnalen
Zout en zwarte peper naar smaak
1 el gehakte verse peterselie
1 el geroosterde sesamzaadjes

Bereiding:
Snipper de ui en fruit in wat olijfolie tot hij zacht is. Voeg dan de knoflook toe en bak even mee. Doe de tomatenblokjes, groene peper en kruiden erbij en roer goed. Voeg 200 ml water toe en breng aan de kook. Laat op laag vuur met de deksel op de pan pruttelen. Leg dan de garnalen erin en laat deze een paar minuten meestoven (niet te lang, dan worden ze taai). Breng op smaak met zout en peper en bestrooi het gerecht met peterselie en sesamzaadjes.

Reacties

Populaire recepten