Mini cupcakes


 Cupcakes vind ik een van de leukste dingen om te bakken, ze zijn niet moeilijk om te maken en zo fotogeniek! Samen met de producten van Baktotaal maakte ik deze keer mini cupcakes, nog schattiger! Ik maakte drie verschillende soorten en presenteerde ze in een mooie gebaksdoos die speciaal voor mini cupcakes is, met een rekje waar je ze in kunt zetten.

Ik koos voor een sinaasappelversie, een kokossmaak en een chocoladecupcake. Om de cupcakes te bakken is deze bakvorm heel handig, ik had er al een, maar dan voor 12 stuks. Met deze grote heb je meteen 24 cupcakes! Voor de cupcakes zelf gebruik ik mijn basisrecept op basis van olie ipv boter. Hiermee krijg je superzachte cupcakes die ook in de koelkast lekker zacht blijven (handig als je er een topping op hebt die koel moet blijven). En als topping koos ik voor een ermine-botercrème nadat ik die een keer had gemaakt voor deze cake met blauwe bessen. Dat vond ik zo'n succes, dat ik dit nu weer als basis heb gebruikt en er verschillende smaakjes aan heb gegeven. Je kunt met deze botercrème alle kanten op en er zelf een smaak aan geven die je wilt.

Voor de topping kreeg ik van Baktotaal een setje spuitmondjes speciaal voor mini cupcakes, ideaal! De grote spuitmondjes zijn namelijk niet handig om mooie toefjes te maken op mini cupcakes. Ik heb wat gevarieerd in de versiering, ook hiermee kun je weer alle kanten op en steeds nieuwe versies maken.

Ingrediënten voor 24 mini cupcakes:
1x basisrecept voor cupcakes
Mini cupcakepapiertjes
Sap van een halve sinaasappel
25 gr kokosrasp
2 el cacao
Topping:
200 ml melk
35 gr bloem
200 gr roomboter op kamertemperatuur
150 gr witte basterdsuiker
Rasp van een halve sinaasappel
Muntblaadjes, sprinkles
2 el kokospasta
25 gr kokosrasp
2 el cacao

Bereiding:
Verdeel het beslag voor de cupcakes in drie gelijke delen. 1 deel meng je met het sinaasappelsap, 1 deel meng je met de kokosrasp en 1 deel meng je met de cacao. Bedek je mini cupcake bakvorm met cupcakepapiertjes en verdeel het beslag hierover. Bak de cupcakes in ongeveer 15-20 minuten gaar in een voorverwarmde oven van 175 graden (hetelucht 160). Laat ze afkoelen op een rooster.

Doe de bloem met de helft van de suiker en de melk in een pannetje en roer met een garde. Breng aan de kook terwijl je blijft roeren tot je een dikke soort pudding krijgt. Doe in een diep bord en dek af met plastic folie. Laat afkoelen. Mix de boter in een keukenmachine samen met de rest van de suiker voor een minuut of 10 tot hij licht en romig is. Mix dan lepel voor lepel de pudding erdoor. Als alles erin zit blijf je nog even mixen tot een romige botercrème. 

Verdeel de botercrème in drie gelijke delen. Meng 1 deel met de sinaasappelrasp, 1 deel met de kokospasta en 1 deel met de cacao. 

De sinaasappelcupcakes garneer je met een spuitzak met stervormig spuitmondje, doe de botercrème hierin en spuit toefjes op je cupcake. Versier met een stukje sinaasappel, een muntblaadje en evt een stukje van een rietje of sprinkles.

Voor de kokoscupcakes rooster je de helft van de kokos goudbruin in een koekenpan. De andere helft blijft wit. Doe de kokosbotercrème in een spuitzak met glad spuitmondje en spuit een bol op je kokoscupcakes. Druk deze in de kokos, de helft in de witte en de helft in de bruine.

De chocoladecupcakes decoreer je met een toefje chocolade botercrème en mini chocolate chips, ik heb deze en deze gebruikt.

Dit artikel is een samenwerking met Baktotaal, lees meer hierover in mijn disclaimer.

Reacties

Populaire recepten