donderdag 8 januari 2015

Le3des - Marokkaanse linzen


Met dit winterse weer is niets lekkerder dan een heerlijke linzenschotel. Gezond, voedzaam en verwarmt je lichaam. Als je normaal gesproken niet zo dol bent op linzen, raad ik je aan om het toch eens te proberen en dan zo klein mogelijke linzen te kopen. Ik koop ze bij de Marokkaanse winkels en dan de kleinste soort. 

Je kunt er stukjes vlees of kip in doen, gehaktballetjes of het gewoon vegetarisch houden. De aardappel- en wortelblokjes zijn ook facultatief. 

Ingredienten:
1 kom linzen
(3 aardappels in blokjes)
(1 winterwortel in blokjes)
1 grote ui
1 grote tomaat
Koriander en peterselie
Zout en zwarte peper
1 tl sambal
1 tl paprikapoeder
Gember
Kurkuma
Snufje komijn
Snufje saffraan
(Bouillonblokje groenten, rundvlees of tuinkruiden)



Bereiding:
Was de linzen goed en kijk of er geen steentjes tussen zitten (je hoeft de linzen niet te weken). 
Doe de ui met de tomaat (zonder vel en pitjes) in een blender of hakmolen en maal fijn. Verhit wat olie en doe hier het ui-tomaatmengsel bij en fruit aan. Voeg kruiden toe en doe dan de aardappel en wortelblokjes erbij. Dan de linzen toevoegen en water tot alles onderstaat. Breng aan de kook en laat op zacht vuur gaar worden in ongeveer een half uurtje. Eventueel meer water toevoegen als dat nodig is.



* Je kunt de aardappel en wortel weglaten
* Je kunt blokjes vlees of gehaktballetjes toevoegen


24 opmerkingen:

  1. Hmmm vandaag heb ik zin in linzen en ben toe aan een nieuw recept. Ik denk dat ik die van jou ga proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. En heb je ze nog gemaakt? Ben benieuwd!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ga het vandaag proberen. Maar hoe doe ik dat met halve kip? Eerst de kip koken en dan de rest van jou recept volgen? Alvast bedankt voor je antwoord en tijd :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Was t nog gelukt? Sorry ik zag je bericht nu pas.. Je kunt in dat geval of de kip voorbakkenvenbdan in stukjes scheuren. Of alles van t bot afsnijden en in stukjes met de linzen meestoven.

      Verwijderen
  4. Ellouisa hoeveel gebruik je ongeveer linzen? Wil die van jouw graag uitproberen omdat ik gek ben op jouw recepten en altijd heerlijk zijn.
    Alvast bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Waar kan ik die linzen kopen? Dit gerecht lijkt me zo lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Bij Marokkaanse en Turkse winkels en ook in de supermarkt

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Bij Marokkaanse en Turkse winkels en ook in de supermarkt

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hey hey, bedankt voor het recept van Le3des. Maar dien ik eerst het vlees te bakken alvorens ik met het recept begin of tijdens het stoven?
    alvast bedankt

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi, eerst even aanbakken in olijfolie inderdaad.

      Verwijderen
    2. Hoi, eerst even aanbakken in olijfolie inderdaad.

      Verwijderen
  9. Als ik wil verdubbelen 2 tomaten indoen?? Alvast bedankt

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Doe je gelijk na de kruiden de linzen erin? En gelijk daarna het water?

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hoi ellouisa als het goed is het 300 gram 1kom? Moet ik dan 2 bouillon doenals ik het wil verdubbelen? En bedoel je vleestomaten met grote tomaten? ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk wat minder dan 300 gram, 200 ofzo.. En als je verdubbelt inderdaad 2 bouillon. En inderdaad vleestomaten

      Verwijderen
  12. Is het nou 200 of 300 gram?? hihi

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ik ga het vanavond maken met dit recept

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Hoeveel gember/peper moet er in voor 200 gram??

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Heb het net gemaakt was lekker dank je. 200 gram linzen is precies goed

    BeantwoordenVerwijderen