Kipbestilla (Marokkaanse pastei van kip en filodeeg)



Kipbestilla, als je dit eens gegeten hebt weet je hoe verrukkelijk het is, of eigenlijk, kan zijn haha. Ik heb namelijk ook wel eens gortdroge bestilla gegeten of een met veel te veel filodeeg. Maar als hij goed is gemaakt is het echt een feest op je bord. Knapperig filodeeg met een heerlijke rijke kipvulling en bovenop poedersuiker en kaneel voor een zoete touch, die combinatie is echt heerlijk. Je kunt er ook mini bestilla's van maken of briwat, daar kun je hetzelfde recept voor gebruiken. 

Ik koop mijn filodeeg bij de Marokkaanse of Turkse winkel in een lange groene verpakking. Filodeeg uit de supermarkt is niet geschikt voor bestilla, dus kun je beter niet kopen. Sommige supermarkten verkopen trouwens inmiddels ook de groene versie. Haal wel filodeeg uit de koeling en niet uit de diepvries en vries het thuis ook niet in. Leg het gewoon in de koelkast tot je het gaat gebruiken. Invriezen vermindert de kwaliteit en zorgt ervoor dat het uitdroogt en makkelijk scheurt.

Vroeger maakte ik bestilla met die hele grote vellen, maar dat is ontzettend lastig vouwen. Inmiddels ben ik wat meer ervaring rijker en doe ik sommige dingen anders voor een beter resultaat. Ik snijd nu bijvoorbeeld de vellen doormidden voor makkelijker te hanteren filodeegbladen. Ook gebruik ik veel minder filodeeg zodat je een minder dik pak deeg hebt waar je doorheen moet met je vork. Een half pak filodeeg is voldoende voor 1 bestilla van 30 cm. Wil je er 2 maken, dan zul je het recept voor de vulling moeten verdubbelen. De vorm die ik gebruik is een zogenoemde bestillavorm, die zijn speciaal hiervoor gemaakt in verschillende maten. Je kunt daar ook cake in bakken of het gebruiken als bakplaat dus multifunctioneel. Je kunt ze soms kopen bij Marokkaanse huishoudwinkels, op de Bazar in Beverwijk of in Marokko (daar heb ik ze vandaan) en vaak in een set van 3 groottes. Online heb ik ze nog niet kunnen vinden.

Op mijn youtubekanaal staat nog een oude video van mijn kipbestilla. Inmiddels heb ik een andere video opgenomen die je vindt op mijn instagramkanaal. Die zijn beiden wel handig om te bekijken hoe het vouwen gaat, omdat dit moeilijk uit te leggen is in alleen tekst.

Ingrediënten voor een bestilla van 30 cm:
1 hele kip (gehalveerd en ontveld) of 1 kilo kippenbouten en kipfilet (ontveld)
1 el gehakte verse platte peterselie
4 uien, gesnipperd
1 tl zout
1 tl gember
1 tl kaneel
1 tl kurkuma
4 eieren
250 gram ontvelde amandelen
Verder:
1/2 pak filodeeg (ik gebruik deze)
100 gr roomboter 
1 eigeel
Poedersuiker en kaneel
Eventueel sinaasappelschijfjes en/of gebakken amandelen om te garneren

Bereiding:
Verhit wat olie in een grote pan en bak hierin de kip rondom bruin. Voeg de kruiden en uien toe en meng goed. Laat een minuut of vijf stoven met de deksel op de pan tot de uien zachter zijn. Voeg ongeveer 400 ml water toe en breng aan de kook. Doe de deksel op de pan en laat dit op laag vuur pruttelen tot de kip gaar is (een uur ongeveer). Als de kip gaar is, uit de pan halen en laten afkoelen.
Roer ondertussen de eieren door de saus en laat op hoog vuur indikken tot een dikke saus. Laat het niet te droog worden, maar zeker ook niet te nat. Zie mijn video voor hoe het moet zijn. 
Haal de kip van de botjes en scheur in stukjes. Meng met het uienmengsel.

Bak de amandelen in een koekenpan met 2 el zonnebloemolie rondom goudbruin. Let op, ze verbranden snel dus blijf erbij en roer steeds. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Houdt er een stuk of 20 apart voor de garnering en hak de rest fijn.

Smelt de boter. Bedek je bakvorm van 30 cm met bakpapier, zodat je de bestilla er straks makkelijk uit kunt halen. Het makkelijkst gaat dit door je vel bakpapier eerst te verfrommelen tot een prop en dan je bakvorm ermee te bedekken. Bestrijk de bodem ligt met gesmolten boter. Snijd de filodeegvellen door de helft. Leg een vel voor de helft in de vorm en laat de rest over de rand hangen. Bestrijk het gedeelte in de vorm licht met boter. Leg er een ander vel over met een overhangend stuk iets overlappend over het eerste vel en bestrijk weer het gedeelte in de vorm met boter (niet het overhangende deel!). Ga zo door tot je hele vorm bedekt is met de vellen. Leg een dubbelgevouwen vel filodeeg in het midden en bestrijk met boter. Schep de kipvulling in de vorm en strooi de amandelen erover.

Vouw een vel dubbel en leg in het midden van de vorm en bestrijk met boter. Bestrijk de randen van de overhangende vellen met losgeklopt eigeel en vouw over de vulling heen. Vorm tot een mooie ronde bestilla en zorg ervoor dat de bovenkant zo vlak mogelijk is, geen dikke dubbelgevouwen stukken deeg. Leg een vel half over het midden, bestrijk met boter. Leg er nog een vel overlappend over zodat de andere helft ook bedekt is en bestrijk ook met boter. Vouw de zijkanten onder de bestilla. Leg tenslotte nog een vel over het midden en vouw de randen onder de bestilla. Zorg voor een gladde bovenkant. Bestrijk de bovenkant eerst met boter en daarna met eigeel. 

Bak de bestilla ongeveer 30 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden (hetelucht 180). Til met behulp van het bakpapier uit de vorm en schuif op een groot bord. Laat zo'n kwartier afkoelen en garneer dan met poedersuiker, kaneel, amandelen en eventueel sinaasappelschijfjes.

Reacties

  1. Salaam aleykoum hoeveel ml is een klein kopje water

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat komt niet zo nauw, maar denk ongeveer 150 ml

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hij gaat zo de oven in... ben benieuwd.
    Rdamse Marokkaanse dames keken me ongelooflijk aan..zoo.zoo... toen ik naar het deeg vroeg in een leuke supermarkt in Crooswijk...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mooi recept, ik zoek eigenlijk nog een groente recept wat hier bij past, enige suggesties?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Suggestie: tajine met allerlei groenten, (zoete)aardappelen en olijven

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hoi, kan ik ook mihoen(erbij) door het kipmengsel doen?

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Waar heb je de vorm gekocht?

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hey Ellouisa
    Hoeveel velden heb je gebruikt

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Salaam aleikom! Toevallig heb ik laatst deze vormen online besteld:

    https://www.darnastore.nl/alle-producten/bastilla-schaal-3-stuks/

    Doe er je voordeel mee ;)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire recepten