vrijdag 14 december 2018

Chocolade-courgettecake


Al tijden wil ik eens een cake maken waar een groente in verstopt zit. Ik heb er meerdere opgeslagen op mijn telefoon, zoals deze chocolade-courgettecake die ik tegenkwam op de site van HelloFresh. Ik was ontzettend benieuwd of je de courgette zou terugzien en proeven in het recept. Op de foto leek het in ieder geval niet zo. Mijn zoontje keek nogal verschrikt toen ik een courgette begon te raspen en in het chocoladebeslag deed, een courgette in een cake?? Dat kon nooit lekker worden! Hij lust alleen courgette in de vorm van soep, niet in stukjes of geraspt. Na het bakken moest hij ook eigenlijk niets van de cake hebben, maar ik heb hem overgehaald een klein stukje te proeven. En zijn reactie? Wauw, deze is echt lekker, die moet je maken voor als we naar opa en oma gaan! Haha, missie geslaagd!

Ik heb de cake wel wat luxer gemaakt dan in het originele recept. Ik maakte een ganache en goot die er overheen en bestrooide de cake nog met gehakte pistachenootjes. Ook heb ik de hoeveelheid suiker verminderd naar 250 gram en in plaats van gewone suiker donkerbruine basterdsuiker gebruikt. Daarnaast heb ik de helft van de chocolade die in de cake gaat gesmolten en de helft fijngehakt, zodat de kleur wat intenser bruin zou worden.

Ik heb trouwens ook al een zoet recept waar aardappel in verwerkt is, deze zachte aardappelbroodjes. Die maak ik al jaren en zijn zo lekker! Of deze Spaanse pijnboompitkoekjes met zoete aardappel, ook een aanrader.Ingredi├źnten:
3 eieren
250 gr donkerbruine basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker
175 ml zonnebloemolie
350 gr courgette
350 gr bloem
12 gr bakpoeder
Snufje zout
50 gr cacao
150 gr pure chocolade
50 ml melk
Ganache:
100 ml room
90 gr pure chocolade
25 gr melkchocolade
25 gr grof gehakte pistachenootjes

Bereiding:
Mix de eieren met de basterdsuiker en vanillesuiker kort. Voeg dan de olie toe en mix dit even goed. Rasp de courgette op een grove rasp en knijp het vocht er met je handen goed uit.
Meng bloem met bakpoeder, zout en cacao en zeef boven het eimengsel. Mix erdoor. Voeg dan de courgette en melk toe en mix erdoor.
Smelt de helft van de chocolade au bain marie en hak de andere andere helft fijn. Voeg allebei toe aan het beslag en mix er kort door.

Neem een springvorm van 20 cm en bedek de bodem en rand met bakpapier. Giet het beslag erin en strijk glad. Bak de cake 45-60 minuten in een voorverwarmde oven van 175 graden (hetelucht 160).


Geen opmerkingen:

Een reactie posten