Sticky pecanbroodjes + review Rebels Lekker

Hou jij van vegan recepten? Dan is dit boek Rebels Lekker van Niki Webster zeker wat voor jou! 

Niki heeft op haar instagrampagina Rebel Recipes 275.000 volgers! Ze plaatst de lekkerste vegan recepten, waarmee ze laat zien dat vegan eten niet saai of eentonig hoeft te zijn. Ik moet bekennen dat ik ook altijd wat vooroordelen had over vegan recepten. Hoe kun je nou lekker eten, niet alleen zonder vlees en vis, maar ook nog eens zonder eieren, boter, room en melk? Nou dat kan dus best hoor, dat bewijst Niki maar eens. Sommige producten kun je simpel vervangen, bijv. melk door een plantaardige drank. Dat had ik zelf ook al wel ervaren toen ik een paar maanden op een koemelkvrij dieet zat. 


En wisten jullie dat het veganuary is? Ik ook niet haha, maar las het toevallig ergens en dat komt mooi uit deze maand. Het boek biedt recepten voor alle momenten van de dag: ontbijt, hoofdgerechten, soepen en salades (voor de lunch) , graanrecepten én lekkere baksels. Daarnaast een aantal basisrecepten die je zelf kunt gebruiken in allerlei recepten, zoals een goede hummus en pesto en allerlei sauzen en dressings.

Om jullie alvast een kijkje in het boek te geven, deel ik wat foto's en mijn top 10 uit het boek. Ook deel ik een recept uit het boek, namelijk mijn nr 1: de sticky pecanbroodjes! En dat dus zonder melk, ei, room etc. 

1. Sticky pecanbroodjes
2. Kersen amandel-chiaparfaits
3. Lekker grote shakshuka
4. Gebakken jonge aardappelsalade
5. Geroosterde pompoenrisotto
6. Carbonara met geroosterde bloemkool
7. Linzen-kikkererwtensoep met citroen
8. Tiramisupotjes
9. Mini platbroodpizza's met geroosterde tomaten
10. Pecantaart met gezouten karamel

Klinkt goed he? Ik wil ze zeker allemaal eens maken, ben heel benieuwd! Maar om te beginnen probeerde ik alvast de vegan sticky buns met pecan en karamel uit (ik kortte het even af tot sticky pecanbroodjes). En wat zijn ze lekker zeg, had ik niet verwacht! De vulling maak je met dadels en dat zorgt inderdaad voor een soort karamelsmaak. Dat heb ik eerder ook wel eens gehad in deze sticky toffeecakejes met dadels. Al vond ik wel dat je de pindakaas vrij goed terug proeft, ik denk dat ik ze volgende keer maak met speculoospasta, ook vegan! En ik heb er stiekem nog wat extra (vegan) karamel bij gemaakt om erop te doen. Met dit recept, alleen dan heb ik sojaroom gebruikt ipv gewone room.

Ingrediënten:
200 gr bloem
200 gr volkorenmeel
Snufje zout
2 tl instantgist
3 tl suiker
2 el (olijf)olie
275 ml lauwwarm water
75 ml plantaardige drank naar keuze (bijv havermelk of amandelmelk)
Vulling:
110 gr dadels (medjoul)
3 el pindakaas
75 ml plantaardige drank naar keuze
1 el kokosolie
Snufje zout
Topping:
120 gr pecannoten, grof gehakt
2 el kokosolie
50 ml plantaardige drank naar keuze
80 ml ahornsiroop (of honing als je wel bijenproducten eet)
Snufje zout

Bereiding:
Meng de gist met de suiker, olie, water en drank en laat 1 minuut staan. Meng ondertussen de bloem met zout en gist. Voeg het vloeibare deel toe en kneed het 5-10 minuten tot het glad en soepel is. Laat 1 uur rijzen op een warme plaats.

Maak ondertussen de dadelvulling door alle ingrediënten samen te malen in een keukenmachine, houdt 2 el apart voor de topping.

Vet een ronde (ca 24 cm) of rechthoekige bakvorm in met kokosolie en strooi de pecannoten hierover. Smelt in een pannetje op middelhoog vuur de kokosolie, de drank, 50 ml van de ahornsiroop/honing , zout en de 2 el apart gehouden vulling. Breng aan de kook en laat al roerende 1 minuut koken. Schenk dan over de pecannoten in de vorm. 

Rol het deeg uit tot een rechthoek van 25x35 cm. Spreid de karamelvulling hier over uit en rol op. Snijd er dan gelijke rollen van. Leg ze op de pecannoten. Dek af met een theedoek en laat nog 40 minuten rijzen.

Bak ze dan 35-40 minuten op 160 graden en laat ze 10 minuten afkoelen in de vorm. Stort ze dan op een plank of bord. Garneer met nog wat ahornsiroop en evt wat gehakte noten.

Meer inspiratie? Neem vooral een kijkje op haar instagrampagina of bestel het boek zelf voor €25,99 bij bol.com!

Reacties

Populaire recepten