Dadel-brownietaart



 Dit is alweer een recept met dadels hoor ik je bijna denken :D Dat klopt! Ik kreeg een heel groot pakket met dadels, dadeltruffels, chocoladedadels en dadelkoekjes van Nakheel Alya en daar maak ik nu de lekkerste dingen mee. En ik zei het eerder al, eigenlijk ben ik niet eens zo dol op dadels. Maar dat begint echt te veranderen! Sowieso vind ik de chocoladedadels echt superlekker, zeker als er ook nog een amandel in zit. En daarnaast kun je dadels dus ontzettend goed verwerken in allerlei baksels, zo maak ik elk jaar met het suikerfeest mijn Marokkaanse dadelkoekjes, die zijn eigenlijk onmisbaar als je het mij vraagt. De dadelsmaak combineert supergoed met kaneel en oranjebloesemwater, heerlijk! Maar dadels en sinaasappel of dadels en noten zijn ook gouden combi's. En natuurlijk met chocolade. In deze brownietaart zitten de lekkere ajwa dadels van Nakheel Alya, die je in mooie dozen kunt kopen. Ook los zijn deze heel lekker, wat steviger dan de sukkary dadels bijvoorbeeld, maar zelf vind ik dat wel lekker. Ik deed deze dadels in stukjes in de taart en bovenop heb ik een witte chocoladeganache gegoten met een mooi patroontje van de dadelstroop, ook van Nakheel Alya. Dat is ook lekker zeg die stroop. Goed te combineren met bijv. pannenkoeken of pancakes, in je yoghurtje met granola of zoals hier dus op een taart. Ja, weer een geslaagd uitprobeersel!

Ingrediënten voor een vorm van 20 cm:
3 eieren
150 gr dadelpoeder (of lichtbruine basterdsuiker)
150 gr bloem
1 tl bakpoeder
150 gr roomboter
180 gr pure chocolade
15 ajwa dadels in stukjes (zonder pit!)
Ganache:
100 ml slagroom
200 gr witte chocolade
Dadelstroop

Bereiding:
Smelt in een pannetje de boter met de chocolade op laag vuur. Laat daarna afkoelen. Mix de eieren met de suiker en bakpoeder goed. Mix het afgekoelde chocolademengsel en de bloem erdoor. Tenslotte de stukjes dadel erdoor mengen. Schep in de ingevette springvorm en bak in een voorverwarmde oven van 175 graden (hetelucht 160) voor 40 minuten. Laat de taart na het bakken 10 minuten afkoelen en haal hem dan uit de vorm. Laat op een rooster in de koelkast helemaal koud worden.

Doe voor de ganache de room in een steelpan en verwarm op zacht vuur, let op, het mag niet koken! Breek de witte chocolade in stukjes en doe bij de room. Haal van het vuur en roer met een spatel tot de chocolade gesmolten is. Doe de taart terug in de springvorm (maak die eerst schoon!). Giet de ganache op de taart. Spuit er dan dadelstroop in een spiraal op en trek met een satéprikker vanuit het midden lijntjes naar buiten. Zet de taart in de koelkast voor ongeveer 2 uur tot de ganache is opgesteven en verwijder dan de vorm.


Dit recept is een samenwerking met Nakheel Alya, lees meer informatie hierover in mijn disclaimer.

Reacties

  1. Ziet er lekker uit ben hem nu aan t maken maar bijbde ingredienten staat geen zout en beschrijving wel en de bakpoeder wordt niet vermeld bij de beschrijving moet zout de bakpoeder zijn?

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire recepten