Appelkruimeltaartjes met dadels



Hou jij van appeltaart? Of beter gezegd, appelkruimeltaart? Ik heb daar al een recept van op mijn blog staan, maar nu maakte ik eens een variant met dadels erbij en in kleine slofvormpjes. Die vormpjes zocht ik al heel lang en waren vaak uitverkocht. En toen ik pas een winkelafspraak bij Hema had, lagen ze daar gewoon bij de keukenspullen! Ik vind ze zelf superschattig staan voor taartjes, weer eens wat anders dan rond. Ik maakte de bodem van sloffendeeg, met zelfgemaakt amandelspijs (dat is echt 5 min werk!). Daarop stukjes appel en ajwadadels van Nakheel Alya met kaneel en dan de kruimels. Ik heb voor de bodem het recept van Rutger gebruikt, alleen minder suiker, omdat er ook al suiker in het amandelspijs en de kruimels gaat en anders wordt het wel erg zoet bij elkaar.

Ingrediënten voor 8 slofjes:
250 gr bloem
Half zakje bakpoeder (8 gr)
Snufje zout
50 gr suiker
25 gr lichtrbuine basterdsuiker
180 gr roomboter in blokjes
1 ei
Amandelspijs:
125 gr gepelde amandelen
75 gr suiker
Beetje citroenrasp
 1 ei
Topping:
2 appels, geschild en in kleine blokjes
15 ajwadadels zonder pit en in stukjes
1 tl kaneel
Kruimels:
100 gr ijskoude roomboter
60 gr suiker
150 gr bloem

Bereiding:
Maak eerst het amandelspijs door de amandelen met suiker te malen in een hakmolen. Maal het helemaal fijn. Meng dan met citroenrasp en het ei (het moet spuitbaar zijn). Doe in een spuitzak met een glad spuitmondje en leg even apart (niet in de koelkast!).
Maak het sloffendeeg door de bloem te mengen met bakpoeder, zout, suiker, boter en ei. Het moet een samenhangend deeg worden dat niet plakt. Doe in een boterhamzakje en leg een half uur in de koelkast.

Snijd alvast de appels en dadels in stukjes en meng met de kaneel en zet apart. Vet je sloffenvormpjes in met boter en zet ze op een bakplaat met bakpapier. Maak de kruimels door de boter met suiker en bloem tussen je handen te wrijven tot kruimels. Zet in de koelkast tot gebruik.

Rol het deeg uit tot ongeveer 8 mm dikte en steek er met een sloffenvormpje 8 bodems uit (desnoods opnieuw uitrollen). Leg de bodems in je ingevette sloffenvormpjes. Spuit op elke bodem een dikke streep amandelspijs. Bak de slofjes op 175 graden (hetelucht 160) voor 10 minuten. Haal ze dan uit de oven en verdeel de appelvulling erover. Daarop de kruimels. Zet de slofjes dan weer terug in de oven voor nog 15 minuten of tot ze gaar zijn.

Laat ze na het bakken eerst een kwartier afkoelen in de vormpjes en verwijder deze dan. Laat ze verder afkoelen op een rooster.

Dit recept is een samenwerking met Nakheel Alya, lees meer informatie hierover in mijn disclaimer.

Reacties

Populaire recepten