Pistachebriwat



 Ik denk dat dit een van mijn nieuwe favoriete koekjes is! Vorig jaar probeerde ik voor het eerst een briwat omhuld met chocolade uit, de ferrerobriwat. En dat is zo goed bevallen (jullie ook, de video op instagram ging viral!) dat ik nog allerlei nieuwe smaakcombi's heb bedacht. Ik koos nu voor een pistacheversie met witte chocolade en dat is echt zo'n goeie combi! Ik maakte eerder al pistachebonbons en pistachebounties, waar ik ook pistache met witte chocolade heb gecombineerd.

Ik maakte een pistachespijs van vooral pistache, maar ook wat amandelen. Daarbij wat oranjebloesemwater, suiker en boter. Dit smaakt echt heerlijk! Voor de driehoekjes gebruik ik loempiavellen, 2 repen per driehoekje. Dit bakt in de oven lekker krokant en het is niet zo breekbaar als filodeeg, zodat je het gemakkelijk in de chocolade kunt dompelen daarna. 

Op instagram vind je een video van deze koekjes, zodat je kunt zien hoe je ze maakt.

Ingrediënten voor 20 stuks:
10 loempiavellen
100 gr gesmolten boter
Vulling:
250 gr gepelde pistachenoten (ongezouten)
50 gr gepelde amandelen
100 gr witte basterdsuiker
2 el oranjebloesemwater
2 el gesmolten boter
Verder:
1 el bloem met een beetje water
250 gr witte chocolade
50 gr grofgehakte pistachenoten

Bereiding:
Snijd de loempiavellen in 4 gelijke repen en gebruik 2 repen per koekje. Maal de pistache en amandelen helemaal fijn in een hakmolen, blender of koffiemolen. Ik gebruik deze van Cuisinart, die werkt supergoed! Meng de gemalen noten met de suiker, oranjebloesemwater en boter tot een mooi spijs. Vorm hier 20 gelijke bolletjes van en druk deze platter tot een schijfje.

Smelt de boter en maak een bloempapje van de bloem met een beetje water. Leg wat repen loempiadeeg neer en bestrijk met boter. Leg onderaan een reep een schijfje vulling en vouw tot een driehoekje. Begin met de hoek rechtsonder en vouw deze naar linksboven, dan de hoek linksonder naar rechtsboven en vouw zo verder. Neem het driehoekje en leg op een nieuw reepje deeg. Vouw dit er ook omheen tot een driehoekje en plak het uiteinde vast met het bloempapje.

Leg de driehoekjes op een bakplaat met bakpapier en bak de koekjes in een voorverwarmde oven van 200 graden (hetelucht 180) voor 15 minuten goudbruin en krokant. Laat ze enigszins afkoelen en smelt ondertussen de witte chocolade au bain marie.

Dompel de driehoekjes met een vork in de chocolade. Laat goed uitlekken en strijk overtollige chocolade eraf. Leg op een snijplank of groot bord met aluminiumfolie en werk zo alle driehoekjes af. Bestrooi met de gehakte pistache en laat hard worden in de koelkast. Snijd eventuele randjes even bij tot mooie driehoekjes. Ik gebruik hierbij bonbonhandschoenen zodat de chocolade niet smelt in je handen of je vingerafdrukken erop krijgt.

Reacties

Populaire recepten