zondag 29 januari 2017

Mini appeltaartjes


Een van de favoriete baksels in mijn familie en omgeving blijft toch wel de appeltaart. Vanmorgen wilde ik wat voor mijn ouders maken en had nog maar 2 kleine appeltjes in huis. Ik besloot iniminie appeltaartjes te maken in mijn mini cupcakevorm (hier kun je hem bestellen: mini cupcakevorm). Zo lekker en met dit formaat zijn ze ideaal voor bij een high tea bijvoorbeeld. Mijn ouders waren er in ieder geval blij mee! Je kunt trouwens ook een gewone muffinbakplaat gebruiken, dat deed ik eerder ook en maakte daar een video van voor op mijn youtubekanaal.

Zijn jullie ook zo gek op appeltaart?

Bekijk hier de video van de bereiding op mijn youtubekanaal en vergeet je niet te abonneren!


Ingredienten voor 8-9 stuks:
200 gr bloem
1 tl bakpoeder
Snufje zout
Geraspte schil van een halve citroen
125 gr witte basterdsuiker
125 gr roomboter
1 ei
Vulling:
4 appels in kleine blokjes
1 tl kaneel
2 el witte basterdsuiker
3 el rozijnen

Bereiding:
Meng bloem met bakpoeder, suiker en zout. Voeg de boter toe en wrijf goed door elkaar. Dan het eiwit (eigeel bewaar je voor het bestrijken) en citroenschil erbij en meng alles tot een samenhangend deeg dat niet meer aan je handen plakt. Kneed het niet, dan wordt het taai! Maak er een bal van en verpak in plastic folie of een plastic zakje en leg voor een uur in de koelkast.
Maak ondertussen door de appels in blokjes te snijden en te mengen met de suiker, kaneel en rozijnen. Verdeel het deeg na het rusten in een groot deel (2/3) en een klein deel (1/3). Rol het grote stuk uit tot een halve cm dikte en steek er met een klein kommetje rondjes uit. Hiermee bedek je de ingevette holtes van je muffinvorm. Schep wat appelvulling erop.
Rol het kleine stuk deeg ook uit en snijd in kleine reepjes. Maak daarmee een ruitpatroon op je taartjes. Bak ze in een voorverwarmde oven van 175 graden (hetelucht 160) voor 25-30 minuten tot ze goudbruin en gaar zijn.

Gebruik ook eens kleine quichevormpjes!

Nog meer appelrecepten maken? Kijk dan hier eens naar:
- Appel-kruimeltaart
- Appel-rozijnencakejes
- Appelcake

9 opmerkingen:

 1. Hoi louisa, ik heb geen muffinvorm, wel de kleinere vorm voor twaalf cupcakes, kunnen ze hier ook in, of is dat te klein?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi louisa, ik heb geen muffinvorm, wel de kleinere vorm voor twaalf cupcakes, kunnen ze hier ook in, of is dat te klein?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bedoel je die voor mini cupcakes? Kan wel maar dan worden ze heel klein.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Kan ik hiervan 1 kleine taartje maken
  Zoja welke maat springvorm?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja dat kan. 20 cm denk ik. Ik heb trouwens ook een recept van een gewone grote appeltaart op mijn blog staan.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Was al bijna bang dat deze recept er niet meer was hihi. Zo lekker. .maar ik doe ze wel in een muffinvorm precies goed

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik moet 24 stuks van maken is 600 gram bloem voldoende?

  BeantwoordenVerwijderen