Marokkaanse tajine met kip en citroenTajine

Ik gebruik de laatste maanden steeds meer mijn tajine en we zijn er dol op! Je kunt een Marokkaanse tajine ook gewoon in een pan maken, bijvoorbeeld deze mooie pan van BK, die ik ook heb. Maar een tajine geeft toch echt het beste resultaat naar mijn idee. Ik kreeg een hele mooie en fotogenieke van Ziri, die onlangs is gestart met hun concept. Ze hebben drie mooie en unieke ontwerpen die je verder nergens tegenkomt, ook niet in Marokko. Ik koos de fresh mint vanwege de leuke stipjes. Hij staat supermooi in onze woonkamer én als je er een gerecht in serveert. Je kunt er namelijk ook gewoon in koken, zonder dat deze kapot gaat. Gebruik wel voor de zekerheid een vlamverdeler/sudderplaatje.

Ingelegde citroen

Ik koos deze keer voor een tajine met kip en citroen, ingelegde citroen wel te verstaan. En die had ik helemaal zelf gemaakt, maar kun je ook kopen bij Marokkaanse winkels en tegenwoordig ook bij de AH. Je gebruikt er alleen de schil van en voegt deze op het laatst toe aan de saus, zodat het niet bitter wordt. Echt superlekker in combinatie met de kip, aardappels en olijven.

Marokkaanse kruiden

Ik gebruik normaal mijn eigen Marokkaanse kruiden, die ik in Marokko koop: gember, kurkuma, paprikapoeder, zwarte peper en komijn. Maar voor deze tajine gebruikte ik eens de kruidenmix Tajine kip met citroen van Moroccan spicy secrets. Ik heb al vaker kruidenmixen van hen gebruikt en steeds weer zijn ze erg lekker! Zo maakte ik al deze pasta met pittige garnalen met hun vismix en een couscousbowl met keftaspiesjes waar ik de keftamix voor had gebruikt. Deze kruidenmix is speciaal voor de kiptajine met citroen, er zit ook al een vleugje citroen in, handig! En met code 1JAARMSS krijg je nog tot 4 oktober 20% korting op het hele assortiment!

Recept

Dit recept is voor ongeveer 3 personen en past perfect in de tajine die ik heb. Maar je kunt dus ook een braadpan met deksel gebruiken.

Ingrediënten:
2 kippenbouten of een halve kip in stukken
1 grote ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, uitgeperst
1 el gehakte verse peterselie
1/2 el gehakte verse koriander
15 gr kruidenmix Tajine Kip met citroen
5 aardappels, geschild en in partjes
250 ml kokend water
2 partjes ingelegde citroen
100 gr groene olijven

Bereiding:
Maak de kip goed schoon en wrijf in met de helft van de kruiden. Verhit de tajine met 3 el olijfolie en bak hierin de kip aan beide kanten even aan. Voeg de ui en knoflook toe en bak kort mee. Doe de aardappelpartjes erbij en bestrooi met de kruidenmix, peterselie en koriander. Giet aan de zijkant het water en breng aan de kook. Doe dan de deksel van de tajine erop en zet het vuur laag. Laat in ongeveer een uur gaar worden. Snijd de schil van de citroenpartjes in kleine stukjes en verdeel over de tajine.

Verwarm de oven voor op 220 graden (hetelucht 200) en zet de tajine er een kwartiertje in zodat de kip en de aardappels mooi kleuren. Voeg eventueel wat water aan de zijkant toe als het te droog is (wij houden niet van veel saus, dus als je dat wel wilt, voeg gerust toe). Doe de olijven erbij en warm nog even mee. Serveer met Marokkaans brood.


Dit artikel is een samenwerking met Moroccan Spicy Secrets. Lees hier meer over in mijn disclaimer.

Reacties

Een reactie posten

Populaire recepten