Offerfeest Special! 16 recepten met lamsvlees!


Het offerfeest is alweer achter de rug, de dag waarop moslims een schaap slachten ter nagedachtenis aan Ibrahim (voor christenen Abraham) die zijn zoon wilde offeren voor Allah (God), waarbij zijn zoon op het laatst werd vervangen door een schaap. Een feestdag met familie en natuurlijk met een hoop vlees! Waarschijnlijk heb je al een deel opgegeten, zelf of met familie en vrienden. Maar er is vast nog over! Heb je nou wat inspiratie nodig voor gerechten met het vlees, dan heb ik hier wat leuke ideeën voor je, van mijn eigen blog, maar ook van anderen.


Ik hoor graag als jullie wat gemaakt hebben en hoe het heeft gesmaakt!







Een van de eerste dingen die vaak gegeten wordt is shwa, lamsspiesjes. Liefst van de barbecue en daar is het nu ideaal weer voor! Maar heb je nou geen barecue, leg ze dan op de grill(pan), ook erg lekker. Kruid het vlees goed en bak het niet te lang, zodat het lekker mals is.



Wil je andere spiesjes? Probeer dan eens deze souvlaki, een Griekse versie van vleesspiesjes met weer een heel andere smaak. Tatziki erbij en (zelfgemaakte) pitabroodjes en wat rauwkost en smullen maar!




Dit is een ideaal gerecht voor als je bezoek hebt, je marineert de poot of schouder en legt hem daarna voor een paar uur in de oven. Wat bijgerechten erbij en je bent klaar! Vooral met dit vers geslachte vlees heb je gegarandeerd een mals stuk, waar je niet vanaf kunt blijven!




Hier maak je mij erg blij mee! Lang gestoofd vlees, zodat het lekker zacht en mals is en een zoete, maar ook kruidige uiensaus met pruimen en abrikozen mmmm. Je kunt dit in een tajine maken, maar ook in een gewone pan. Ik heb er een video bij gemaakt, zodat je kunt zien hoe makkelijk het te bereiden is.




Bij deze methode stoom je het vlees in een stoompan/couscouspan. Resultaat is zacht en mals vlees en je serveert het met zout en komijn en bijgerechten naar keuze.



Een van de meest gegeten gerechten in Marokkaanse gezinnen: marmita of tajine met vlees en groenten. Zowel in een pan als in een tajine te maken en de variaties zijn eindeloos, omdat je allerlei soorten groenten kunt gebruiken die je wilt.




Op mijn blog vind je een recept voor couscous met kip en groenten, maar je kunt natuurlijk ook vlees gebruiken in plaats van kip. Vervang dan het kippenbouillonblokje door een schapen of runderbouillonblokje. En bekijk de video voor het stomen van de couscous.




Ook een lekkere combinatie, deze tajine met vlees, geroosterde paprika (vooral op je fornuis roosteren!) en olijven.


Berkoukesh - Marokkaanse parelcouscous

Dit gerecht is ideaal om de laatste stukjes vlees in te verwerken, lekker als avondeten, maar ook voor de lunch erg lekker, vooral als het minder goed weer is (dat lijkt nu nog niet gauw te gebeuren, maargoed).


Harira - Marokkaanse tomatensoep

Je kunt natuurlijk ook wat vlees verwerken in een grote pan harira. Een ramadansoep, maar die je natuurlijk ook buiten de ramadan goed kunt eten.


Loubia - Marokkaanse witte bonen in tomatensaus

Witte bonen in tomatensaus, maar dan op de Marokkaanse manier. Je kunt hier gehaktballetjes in verwerken of stukjes vlees, net wat je wilt.


Gyros

Zelf gyros kruiden, dat is heerlijk! gebruik je lamsvlees hiervoor en combineer het met (zelfgemaakte) pitabroodjes, tatziki, rauwkost en wat frietjes en je hebt weer wat van je vlees verwerkt!



Heb je een deel van je vlees als gehakt laten malen? Maak er dan kefta in tomatensaus mee, lekker met frietjes, olijven en brood. Of breek er 1 of 2 eitjes boven.


Boulfaf of brochettes van schapenlever - kebda
Okee, ik eet dus geen ingewanden van het schaap, maar er zijn er velen die het wel heerlijk vinden. Voor diegenen dus wat recepten met de ingewanden van het schaap. Zoals deze leverspiesjes van de barbecue of grill.


Of dit recept met lever van Sosokitchen.

Lever met groenten en kruiden


Afbeeldingsresultaat voor douara

Reacties

Populaire recepten