Tip: maak de lekkerste botercrème

(Foto: Baking a moment)

 Toen ik voor de eerste keer botercrème maakte, deed ik gewoon roomboter en poedersuiker bij elkaar en mixen maar. Dat is helemaal niet lekker dus, je krijgt dan een botercrème waarin je de suikerkorreltjes nog proeft. Dus dat werd tijd voor iets anders! Deze swiss meringue botercrème is hoe ik nu botercrème maak en dat is zoveel anders! Lekker zacht en romig, luchtig en niet zwaar. Perfect dus. Het lijkt veel meer werk, maar dat valt echt mee, beloofd!

Ik zal met jullie delen hoe ik het maak:

Ingrediënten voor een taart van 20 cm of 12 cupcakes:
4 eiwitten
225 gr suiker
325 gr roomboter op kamertemperatuur

Bereiding:
Zet een steelpannetje met een klein laagje water erin op laag vuur. Zet de kom van je mixer erop en giet de eiwitten erin. Voeg de suiker toe en begin meteen met roeren. Blijf steeds roeren, een paar minuten tot je ziet dat de suiker begint op te lossen. Neem wat eiwit tussen je vingers en wrijf. Voel je geen korrels meer, dan is het klaar. Vooral niet meer blijven verwarmen, dan gaat het stollen!

Zet de kom in je mixer (of gebruik en handmixer) en mix zo'n 10 minuten tot een dikke meringue. Het is goed als het glanzend is, stijve pieken vormt en je de kom op zijn kop kunt houden zonder dat het eruit valt. Zorg dat de boter echt op kamertemperatuur is, niet hard en niet gesmolten. Laat de meringue 5 minuten staan n mix dan klontje voor klontje de boter erdoor.

Is je botercrème geschift?
Geen probleem, zet je kom op je pannetje met heet water en klop daarboven goed door. Als het goed is moet je crème nu weer samenkomen.

Is je botercrème te slap/vloeibaar?
Zet je kom dan een kwartier in de koelkast en klop dan nog even door. Herhaal dit desnoods nog een aantal keer tot de botercrème voldoende is afgekoeld en weer dikker wordt

Smaakjes toevoegen?
Mokka: 3 tl oploskoffie, opgelost in 3 el heet water
Fruit: 100 gr gepureerd en gezeefd fruit
Chocolade: 50 gr gesmolten en afgekoelde chocolade
Citroen: 1 el lemon curd
Karamel: 3 el bebogeen of zelfgemaakte karamel
Oreo: 5 fijngemalen of grove stukjes oreokoekjes

En zoek je lekkere recepten met botercrème? Bekijk deze dan eens:
Mokkacupcakes
Frambozencupcakes
Chocoladecupcakes met karamelbotercrème
Hazelnootschuimkussentjes
Hazelnoot-schuimrol
Mokkataart
Chocolade-karameltaart

Reacties

Een reactie posten

Populaire recepten