15x lactosevrij bakken


En het volgende lijstje staat alweer klaar, deze keer 15 recepten van mijn blog om lactosevrij mee te bakken. Dat was wel lastiger dan de recepten zonder ei moet ik zeggen, want er zit al gauw melk of boter in. Voor sommige recepten heb ik daarom een alternatief ingrediënt gegeven. Voor roomboter kun je bijv. wajang gebruiken, alleen met grote hoeveelheden is onzeker hoe de structuur dan wordt. Ik heb het daarom alleen aangeraden bij recepten waar er maar een klein beetje boter in gaat of alleen gebruikt wordt om te bestrijken. Voor melk kun je natuurlijk sojamelk of amandelmelk gebruiken (of kokosmelk, alleen is die wat minder neutraal van smaak). Maar je hebt van Arla en zelfs bij Lidl ook lactosevrije melk zag ik, dat is ideaal om te gebruiken!

Op mijn blog had ik helaas weinig mogelijkheden voor echte taarten die lactosevrij zijn (vanwege de slagroom of botercrème bijv.), wil je daar nou inspiratie voor? Neem dan eens hier of hier een kijkje, leuke ideeën en gegarandeerd succesvol! Er is overigens wel lactosevrije slagroom van MinusL, verkrijgbaar bij o.a. Albert Heijn. Ik heb dat alleen zelf nog niet geprobeerd, dus ik weet niet hoe de resultaten zijn als je die opklopt.

Mijn basisrecept voor cupcakes is lactosevrij als je de melk vervangt door lactosevrije melk of bijv. sinaasappelsap :-). Toppings maak ik meestal met slagroom, mascarpone of roomboter, maar op deze site vond ik een botercrème van bijv. Wajang. Zelf dus nog niet geprobeerd, maar het ziet er goed uit!


2. Fartons
Deze Spaanse zoete broodjes moet je eens proberen, ze zijn lekker zacht en luchtig en je maakt ze zonder melk.


3. Sinaasappelcake
Dit is mijn lievelingscake :-) Ik maak hem al jaren en hij is simpel, snel en superzacht en luchtig. Je gebruikt in plaats van boter zonnebloemolie en dat is niet alleen lactosevrij, maar het maakt het mixen ook ontzettend makkelijk. Deze cake staat in 10 min in de oven.


4. Beghrir - Marokkaanse pannenkoeken
Deze Marokkaanse 1000-gaatjes pannenkoeken zijn pannenkoeken zonder melk. Je gebruikt alleen water. Serveer met honing of gewoon naturel!


5. Pistache-amandelrol
Een superlekker koekje van opgerold filodeeg, pistache en amandelen. Gebruik in plaats van de roomboter plantaardige margarine, zoals Wajang.


6. Sfenj - Marokkaanse donuts
Marokkaanse donuts, en lekker dat ze zijn! Je maakt deze met alleen water en geen melk. Ik eet ze het liefst naturel, maar met poedersuiker is ook erg lekker!


7. Kokos-jamkoekjes
Een van de meest bekeken koekjes op mijn blog en terecht! Ze worden heerlijk zacht, zodat het net cakejes zijn de volgende dag. En er gaat geen boter in of andere zuivel, je maakt ze met olie.


8. Chocoladecake
Deze cake is gebaseerd op mijn basisrecept, zonder boter dus, maar met olie. In deze cake gaat wel melk, neem de lactosevrije versie en je zit goed! Oh en bovenop kun je in plaats van de zwart-wit hagelslag ook pure hagelslag (zonder melk) doen of neem kokos of gehakte nootjes, net zo lekker!


9. Harcha - Marokkaanse griesmeelkoek
Nog een Marokkaans baksel dat lactosevrij is. Althans, mijn versie. Ik maak alle Marokkaanse deegwaren (sfenj, harcha, lemsemmen en beghrir) zonder melk of boter, net als mijn schoonmoeder. Vind ik het lekkerst!


10. Baklava
Ook deze baklava kun je lactosevrij maken als je margarine gebruikt i.p.v. roomboter. Smullen wordt het!


11. Spaanse pijnboompitkoekjes
In deze Spaanse koekjes gaat helemaal geen vet: geen boter, maar ook geen olie! Je maakt ze met zoete aardappel en dat bindt de boel.


12. Bliget
Deze sesam-honingkoekjes bevatten een klein beetje boter. Gebruik plantaardige margarine en ze zijn lactosevrij. Heerlijke koekjes die er ook nog eens heel leuk uitzien.


13. Kokoscakejes
Simpel en lekker, dat zijn deze kokoscakejes die ik heb gebaseerd op mijn basisrecept voor cupcakes. Ik maakte ze in een speciale bakvorm, maar een muffinbakblik is ook prima.


14. Walnootbonbons
Gebruik voor deze walnootbonbons pure chocolade zonder melkbestanddelen en ze zijn lactosevrij. 


15. Zebratulband met kokos
Voor deze tulbandcake gebruik je geen boter, maar olie en in plaats van melk kokosmelk. Geeft het een lekker smaakje en hij is dus lactosevrij! De topping kun je vervangen door honing of jam met kokos in plaats van de ganache. Of maak een ganache van alleen pure chocolade en de lactosevrije room.

Reacties

Populaire recepten