20x vegan recepten van Ellouisa


Het laatste lijstje van deze allergieweek is die met vegan recepten. Ik kook regelmatig vegetarisch, maar gebruik dan wel vaak ei of kaas en dat is dan dus niet veganistisch. Maar met goed zoeken heb ik toch 20 vegan recepten gevonden, zowel om te koken als om te bakken. Vooral met bakken is dat vrij lastig, omdat je al gauw dierlijke producten nodig hebt. Gelukkig heb je steeds meer vervangers hiervoor en zijn er dus ook recepten helemaal zonder dierlijke producten.

Veel plezier ermee!


Een van mijn favoriete gerechten en ik zet het met regelmaat hier op tafel. Mijn man en zoontje vinden het ook heerlijk (al vindt Sami vooral de tortillachips erg lekker haha). Om het vegan te houden moet je natuurlijk wel de Griekse yoghurt weglaten of vervangen door bijv. sojayoghurt.

Daar zijn ze weer! Deze koekjes zijn echt ideaal voor mensen met een allergie of dieet :) Ze zijn lactosevrij, eivrij en vegan. En laten ze nou ook nog eens supersimpel en superlekker zijn! Maken dus!

Heb je wel eens bloemkool geroosterd? De smaak is zo anders dan wanneer je het kookt. En met de andere ingrediënten en een lekkere dressing maak je er een heerlijke vegan maaltijdsalade van.

Deze Marokkaanse laagjespannenkoeken bevatten geen dierlijke ingrediënten (in sommige versies wordt boter of melk gebruikt, maar in de mijne dus niet). Het vraagt wel wat oefening om ze goed te krijgen, maar als het eenmaal goed lukt heb je echt iets lekkers op tafel!

Veel soepjes kun je makkelijk vegan maken, zeker als je de room weglaat of vervangt door sojaroom. Deze wortel-courgettesoep is een lekker licht soepje dat een beetje zoet smaakt. 

Deze zoete balletjes zijn echte energiebommetjes. Je kunt ook andere noten gebruiken en ze bijvoorbeeld nog door kokos rollen.

Ook dit gerecht komt hier geregeld op tafel en mijn zoontje is er gek op! Vraag hem naar zijn lievelingseten en hij zal naast marmita en Marokkaanse kip ook linzen noemen. 

Deze loempia's maak ik altijd met kip, maar je kunt de kip weglaten en eventueel wat extra groenten nemen. Oh en neem een groentenbouillonblokje i.p.v kip, dan zit je helemaal vegan. De loempiavellen kun je tegenwoordig ook bij veel supermarkten in de vriezer terugvinden, dus ook dat hoeft geen belemmering meer te zijn. Lekker met chilisaus!

Deze taartjes zag je al in mijn overzicht van bakken zonder ei, maar als je bladerdeeg gebruikt op basis van margarine (en dus niet die met roomboter) en voor de kruimels plantaardige margarine neemt, zijn deze ook vegan.

In Marokko eet men wel vaker vegetarisch, vaak alleen al omdat vlees best duur is en groenten heel goedkoop. Deze aardappeltajine is een heerlijke vegan tajine die je met vers brood (check even of daar melk in verwerkt is) en een salade kunt eten.

Nog een lekker vegan soepje, deze met mais. Nog lekkerder is trouwens om verse mais te gebruiken en die eerst te grillen, dat geeft net dat extra smaakje aan deze soep.

Deze sticky zoete driehoekjes zijn echt traditionele Marokkaanse koekjes, gemaakt van filodeeg en zelfgemaakt amandelspijs. Om het vegan te houden bestrijk je het deeg met plantaardige margarine (Wajang bijv) in plaats van roomboter. 

Ik hou zelf meer van de gepofte gewone aardappel, maar de zoete versie is ook erg populair, zeker bij kinderen. Je kunt er vanalles aan toevoegen wat toppings betreft. Laat voor de vegan versie de kaas en creme fraiche weg of vervang eventueel door plantaardige versies.

Vega burgers heb je in allerlei soorten en maten en zelf maken is echt niet moeilijk. Deze falafelburgers maak je (uiteraard) met kikkererwten. Ik heb er een sausje van Griekse yoghurt op gedaan, maar daar kun je dus een ander sausje voor nemen of de sojayoghurt voor gebruiken die je nu in de meeste supermarkten wel kunt krijgen.

15. Beghrir
Ook deze zag je al eerder voorbij komen. De Marokkaanse 1000-gaatjespannenkoeken zijn goed te maken voor mensen met een allergie voor ei, lactose of die vegan willen eten! De enige ingredi:enten zijn bloem, griesmeel,gist, bakpoeder en water.

16. Kisir
Deze lekkere Turkse salade maak je met bulgur en is echt heerlijk als bijgerecht of als lunch. 

Zoals jullie weten houd ik van koken zonder pakjes en zakjes. Mijn tomatensaus maak ik dus ook altijd zelf en het is supersimpel! Je kunt deze saus gebruiken voor pasta/lasagne, maar ook voor pizza en zelfs voor Marokkaanse gerechten.

18. Zaalouk
Deze lekkere auberginedip kun je combineren met nog wat dips zoals hummus en Marokkaanse spinazie, bak er wat frietjes bij en serveer met brood en je hebt een volledige maaltijd.

19. Pizza!
Mijn basisrecept voor pizzadeeg bevat geen dierlijke ingredi:enten en combineer het met de verse tomatensaus van nr. 17 en allerlei lekkere groenten en je homemade pizza is klaar! Oja vergeet ik de kaas bijna! Je hebt nu steeds meer soorten vegan kaas (wist ik ook niet, maar even googlen bracht mij daarop). Kijk bijvoorbeeld even hier voor de soorten die er zijn. Die kun je prima gebruiken voor je pizza natuurlijk.

Met deze koekjes steel je de show! Ze zijn niet alleen lekker, maar zien er ook nog mooi uit zo opgerold. Voor deze koekjes geldt ook weer: gebruik plantaardige margarine i.p.v. roomboter.

Reacties

  1. Dankje dankje dankje voor deze vegan recepten!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Er zit honing en ei in dit recept, dan is het niet vegan. Heb je toevallig suggesties om die te vervangen met vegan alternatieven.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire recepten