zaterdag 25 september 2021

Marokkaanse tajine met kip en citroen



Tajine

Ik gebruik de laatste maanden steeds meer mijn tajine en we zijn er dol op! Je kunt een Marokkaanse tajine ook gewoon in een pan maken, bijvoorbeeld deze mooie pan van BK, die ik ook heb. Maar een tajine geeft toch echt het beste resultaat naar mijn idee. Ik kreeg een hele mooie en fotogenieke van Ziri, die onlangs is gestart met hun concept. Ze hebben drie mooie en unieke ontwerpen die je verder nergens tegenkomt, ook niet in Marokko. Ik koos de fresh mint vanwege de leuke stipjes. Hij staat supermooi in onze woonkamer én als je er een gerecht in serveert. Je kunt er namelijk ook gewoon in koken, zonder dat deze kapot gaat. Gebruik wel voor de zekerheid een vlamverdeler/sudderplaatje.

Ingelegde citroen

Ik koos deze keer voor een tajine met kip en citroen, ingelegde citroen wel te verstaan. En die had ik helemaal zelf gemaakt, maar kun je ook kopen bij Marokkaanse winkels en tegenwoordig ook bij de AH. Je gebruikt er alleen de schil van en voegt deze op het laatst toe aan de saus, zodat het niet bitter wordt. Echt superlekker in combinatie met de kip, aardappels en olijven.

Marokkaanse kruiden

Ik gebruik normaal mijn eigen Marokkaanse kruiden, die ik in Marokko koop: gember, kurkuma, paprikapoeder, zwarte peper en komijn. Maar voor deze tajine gebruikte ik eens de kruidenmix Tajine kip met citroen van Moroccan spicy secrets. Ik heb al vaker kruidenmixen van hen gebruikt en steeds weer zijn ze erg lekker! Zo maakte ik al deze pasta met pittige garnalen met hun vismix en een couscousbowl met keftaspiesjes waar ik de keftamix voor had gebruikt. Deze kruidenmix is speciaal voor de kiptajine met citroen, er zit ook al een vleugje citroen in, handig! En met code 1JAARMSS krijg je nog tot 4 oktober 20% korting op het hele assortiment!

woensdag 22 september 2021

Gezonde en coronaproof traktatie met Servero fruitmoesjes

Trakteren

 Als moeder van twee kinderen kan ik me elk jaar weer verheugen op het maken van traktaties voor hun verjaardag. Ik hoor vaak om me heen dat men hier niet zo'n zin in heeft, maar ik dus wel! Voor Sami hebben we al heel wat leuke dingen gemaakt de afgelopen jaren. Voor Dina zal haar tweede verjaardag de eerste keer zijn dat ze gaat trakteren op het kinderdagverblijf! En waar je voorheen vanalles kon kiezen, ligt de nadruk nu vaak op gezond en sinds de coronapandemie ook coronaproof. Maar wat is nou gezond en wat is coronaproof? Daar verschillen de meningen over en ook per school is het traktatiebeleid anders. Zo zijn er scholen waar je alleen nog maar gezond mag trakteren, maar ook scholen waar alles nog kan. Op onze school mocht tot vorig jaar eigenlijk alles wel, daarna is een enquete gehouden. De meeste ouders wilden geen gezond traktatiebeleid, maar zijn wel voorstander van het stimuleren van gezond eten. En dus is gekozen voor een middenweg: gezond trakteren wordt gestimuleerd. De juf of meester beoordeelt of de traktatie gezond of ongezond is (en dat is juist zo lastig). Is de uitkomst ongezond? Dan gaat de traktatie met de kinderen mee naar huis, zodat ouders kunnen bepalen of en wanneer hun kind het mag opeten. Dat vind ik wel een goede oplossing! 

Gezonde en coronaproof traktaties

Toen Sami 9 werd, deelde ik een reel van zijn trakatie op instagram. Die is inmiddels ruim 30.000 keer bekeken en bijna 250 keer opgeslagen! Ook kreeg ik veel vragen naar andere traktatie-ideeën, vooral gezond en/of coronaproof. Daar ben ik mee aan de slag gegaan! En deze leuke fruitmoesmannetjes met fruitmoesjes van Servero zijn de eerste die ik met jullie ga delen. Ontzettend makkelijk om te maken, maar vooral ook heel leuk! Je kunt ze samen met je kind maken en helemaal los gaan met stickers, stiften, verf, oogjes, veertjes, pompoms en noem maar op! De lepels kun je vaak in de supermarkt of bij de Action vinden en zijn heel handig om erbij te doen, zodat de kinderen meteen kunnen smullen van hun fruitmoesje. 

Fruitmoesjes

De fruitmoesjes van Servero zijn ideaal voor een gezonde traktatie! Ze worden gemaakt van 100% fruit zonder toegevoegde suikers of andere toevoegingen. Je hebt ze in de smaken appel-peer, appel-ananas-banaan (onze favoriet) en appel-mango-perzik-passievrucht. En wist je dat je ook hele lekkere dingen kunt maken met de moesjes? Kijk hier maar eens voor wat leuke en lekkere recepten! Je kunt de moesjes kopen in de meeste supermarkten, waar ze meestal bij de appelmoes staan.

dinsdag 21 september 2021

Gele bloemkoolcurry uit de Vegabijbel

Vegetarisch koken

Ik heb genoten van deze vegetarische bloemkoolcurry en ik mis totaal geen vlees of kip erin. Wij eten dan ook best regelmatig vegetarisch, ik hoef echt niet meer elke dag vlees te eten. En jij? Eet jij vaak vegetarisch? Dat is een vraag die in de week zonder vlees vaak wordt gesteld op social media. Deze week zonder vlees is bedacht door Isabel Boerdam van de blog De Hippe Vegetariër en bedoeld om mensen meer bewust te maken van de gevolgen van het eten van zoveel vlees. Ze maakte ook de Vegabijbel, een kookboek boordevol vegarecepten in allerlei categorieën: soepen, curry's, wraps, quiches, salades, pasta enzovoort enzovoort. Soms gebruikt ze een vleesvervanger als tempeh of tofu, maar soms ook niet. En ik ben meer van het laatste, ik heb nog nooit tempeh of tofu gegeten, maar iets staat me tegen daarin... dus maak ik liever een vegetarisch gerecht zonder die producten. Gewoon met veel groenten en bijvoorbeeld peulvruchten. 



Project 99

Ik las pas ergens over een dame die een project 42 (kan ook een ander getal zijn geweest haha) was begonnen. Uit elke kookboek dat ze had, maakte ze het recept dat op pagina 42 stond. En ze begon met mijn koekjesboek, hoe leuk! En dat bracht me op een idee, ik ga ook zoiets doen! Ik heb nog een heleboel kookboeken die ik heb gekregen en waar ik iets uit wil maken, te beginnen met de Vegabijbel. Mijn zoontje mocht een nummer kiezen en kwam met 99 op de proppen, een leuk getal natuurlijk!

Op pagina 99 in de Vegabijbel staat een recept voor een gele currypasta, leuk natuurlijk, want ik hou van zelf kruidenpasta's en mixen maken. Maar niet zo fotogeniek, dus zocht ik een recept erbij waarin die currypasta wordt gebruikt. En dat werd deze gele bloemkoolcurry met kikkererwten en spinazie. Ik vind curry's zelf echt heerlijk, met rijst en groenten erbij en homemade naanbrood. Maar hier thuis zijn ze er minder dol op, vooral mijn zoontje niet. Die houdt gewoon niet zo van rijstgerechten helaas. Dus heb ik voor hem iets anders gekookt. Het recept wat hierna volgt is dan ook voor 2 personen (en de helft van wat in het boek staat). Het enige wat ik anders heb gedaan, is de bloemkool roosteren in plaats van koken, omdat wij dat lekkerder vinden!

vrijdag 10 september 2021

Honing-chocoladebroodjes

 


Heb jij wel eens honing-cacao gegeten? Ik kende het ook niet, tot ik het van de imkerij De Valksche Bijenhof kreeg opgestuurd. Het is een soort chocoladepasta op basis van honing, echt heerlijk! Deze honing-chocoladebroodjes zijn gevuld met deze honing-cacao en je kunt er eventueel ook nog wat noten in doen. Ze zijn heerlijk bij het ontbijt, of gewoon bij de thee of koffie. En wat je ook kunt doen, is ze vullen met honing-speculaas, nog zo'n lekker product! Vooral in de herfst en sinterklaastijd is dat leuk om te maken. 

Recept

Het recept voor de honing-chocoladebroodjes vind je weer op de website van Honingonline, waar ook mijn andere recepten met honing staan en je de honing-cacao en honing-speculaas kunt bestellen. 


Dit artikel is een samenwerking met Honingonline, lees hier meer over in mijn disclaimer.

zaterdag 4 september 2021

Marokkaanse couscous



Couscous wordt in Marokko vaak op vrijdag gemaakt, de heilige dag in de islam. Als men na het vrijdaggebed uit de moskee komt, staat er zo'n heerlijke schaal op tafel en aanvallen maar! Het wordt ook vaak gemaakt voor bezoek waar men erg blij mee is, als teken van gastvrijheid. Ik maak het zowel met vlees als met kip en altijd veel groenten.

Gebruik met kip bij voorkeur kipdelen of een hele kip en niet alleen kipfilet, dan is het te droog. Met vlees kun je kiezen voor lamsvlees of kalfsvlees, neem het wel met bot. Dat wordt malser en geeft meer smaak. Ga naar je islamitische slager voor voordeliger vlees, daar kun je meer kiezen en snijden ze het in grove stukken. Het stomen van de couscous lijkt erg veel werk, maar valt mee. Het duurt alleen even voor het klaar is. Je kunt de couscous ook wellen, maar dat is eigenlijk veel minder lekker vind ik. Ik stoom zelf 1 kilo in 1 keer, dat verdeel ik in vier delen. 1 deel eten we meteen die dag en de andere delen vries ik in. Zo hoef je de volgende 3 keer alleen maar kip/vlees en groenten te maken.

Ik gebruik zelf meestal de volgende groenten: tomaat, ui, courgette, pompoen, wortel en kikkererwten. Daar kun je nog meiknolletjes, witte kool of zelfs een paar aardappels bij doen als je wilt.

In dit filmpje kun je precies zien hoe ik het maak, zowel het stomen van de couscous als de kip en de groenten.

vrijdag 3 september 2021

Bliss balls - energieballetjes met dadels

 Wij hebben zo genoten van deze bliss balls. Het werd eens tijd voor wat meer gezonde recepten op mijn blog én in mijn leven. Want tijdens alle fotodagen voor mijn nieuwe kookboek had ik zoveel deegwaren en zoetigheid naar binnen gewerkt, dat moest een beetje gecompenseerd worden. En het is sowieso goed natuurlijk om ook gezond te eten of snacken. Wat gezond is, daar ga ik verder niet over discussiëren, want iedereen vindt daar iets anders van! Deze bliss balls met dadels en amandelen zijn het in ieder geval wel!

Dadels

Ik kreeg heerlijke dadels van Royal Ajwa, echt net snoepjes. Ik hou normaal niet zo van dadels om gewoon zo los te eten, maar deze! Vooral de sukkary dadels zijn heerlijk, ook mijn zoontje is er dol op. En wist je dat dadels supergezond zijn? Ze verlagen o.a. je bloeddruk, verbeteren de hersenfunctie en je weerstand en zijn ook supergoed voor zwangere vrouwen. Je kunt ze los eten, maar het is ook leuk om er deze bliss balls van te maken, echte energieballetjes met dadel, amandel, een snufje kaneel en pure chocolade. Maar je kunt superveel variëren met deze bliss balls, ik zal in het recept wat variatietips zetten. Oh en ze zijn glutenvrij, koemelkvrij, eivrij én vegan, past dus in veel soorten diëten! Doe ze eens in de broodtrommel van je kinderen of geniet er zelf van bij een kopje koffie of thee.

vrijdag 20 augustus 2021

Frisse kwarkcake



 Na het maken van de honingcheesecakejes had ik nog kwark over (wij lusten dat niet zo los) en leek het mij een goed idee om in een cake te verwerken. En dat was het zeker! Samen met de smaken van citroen en sinaasappel is dit een heerlijke frisse, zachte en smeuïge cake, zo lekker! Ik maakte hem nu in een tulbandvorm, maar je kunt ook een springvorm of rechte cakevorm gebruiken. 

vrijdag 13 augustus 2021

Honingcheesecakejes


Je wist vast wel dat je honing als suikervervanger kunt gebruiken. Nou is da tin sommige recepten nog best lastig, omdat suiker ook zorgt voor een bepaalde structuur van bijvoorbeeld een cake of koekje. Maar in deze no bake cheesecakejes gaat dat prima! En zo in de zomer (als is het niet heel warm de laatste tijd) is het ook wel fijn om geen oven aan te hoeven doen voor iets lekkers. Deze no bake cheesecakejes hoef je namelijk alleen maar in de koelkast te laten opstijven. Ik gebruikte voor dit recept de acaciahoning van Honingonline, een lichte en heldere honing die perfect past bij de cheeseakelaag van witte chocolade, kwark en mascarpone. Voor de topping heb ik dezelfde honing wat gekarameliseerd, voor een sticky laagje. Let wel op, je kunt dat niet goed bewaren in de koelkast (dan komt er vocht bij en loopt het uit), dus doe dit vlak voor het serveren erop, dan blijft het mooi en lekker!

Het recept staat weer op honingonline.nl, waar je ook mijn andere honingrecepten terug kunt vinden:

Honingijs
Honingcake
Ovenzalm met knoflook en honing
Honing-sandwichkoekjes
Kipkroketjes met honing-mosterddip

Dit artikel is een samenwerking met Honingonline, lees hier meer over in mijn disclaimer.

donderdag 12 augustus 2021

Tajine met gehaktballetjes en groenten


 Wat ik in Marokko altijd zo leuk vind, is dat men daar vaak echt kookt met de groenten van het seizoen. Zo gaan wij vaak in de meivakantie en dan zie je overal verse doperwten, in de peul wel te verstaan. Zo doppen we tientallen kilo's mee met mijn schoonfamilie (je kunt ze gewoon in de vriezer doen) en neem ik ook altijd en kilo of 2 mee. Want verse doperwten van daar zijn echt veel lekkerder dan die van hier. In de zomer heb je overal de sappigste en zoetste watermeloen (die je hier ook vaak bij Marokkaanse winkels dan kunt kopen) en in de herfstvakantie zie je overal sinaasappels die dan op hun lekkerst zijn, zeker in de regio Berkane. Het eten is dan soms wat eenzijdiger natuurlijk, maar dat is eigenlijk helemaal niet erg als je er aan gewend bent. En bovendien komt er elke maand wel weer een andere groente bij, naast bepaalde groenten die er altijd wel zijn. 


Een ideaal gerecht om groenten in te verwerken is wel de tajine (of marmita, als je het in een pan maakt). Je kunt hier steeds mee variëren zodat het elke keer anders smaakt. Gebruik vlees, kip, vis of gehaktballetjes of maak een vegaversie! En wissel je groenten af. Zo at ik deze zomer eigenlijk pas voor het eerst aubergine in een tajine en dat was keilekker! Die kleine auberginetjes nemen heel de saus in zich op en zijn zo super smaakvol, dat ga ik ook eens proberen.

Een tajine is ook ideaal als je nog maar weinig groenten van elke soort hebt. Zo heb je aan een paar aardappels, een wortel, een handje doperwten en olijven bijv al genoeg voor een heel gezin om met brood van te eten. Ik had dus nog een klein beetje gehakt in de vriezer en dacht, als ik het apart serveer is het veel te weinig, dus maak ik er een tajine van! Aardappels erbij, had nog een stuk zoete aardappel, een halve paprika en doperwten in de vriezer. Wat olijven erbij en we hadden meer dan genoeg voor ons!

Heb je nou geen tajine? Geen nood, een pan kan ook heel goed! En wil je graag een tajine aanschaffen? Ik heb zelf twee soorten: een van aardewerk en een van aluminium. Over beiden ben ik tevreden! Bij bol.com vind je genoeg tajines die je kunt aanschaffen. Steeds vaker zijn ze ook geschikt voor inductie.

donderdag 5 augustus 2021

Couscousbowl



 Zo, dat is even geleden! Wij waren aan het genieten van 2 weken vakantie in Marokko, heerlijk! En nu hier weer aan de bak natuurlijk, met werk, kinderen zomervakantie en drukte rond mijn tweede kookboek. Dus ik deel wat minder nieuwe recepten met jullie. Maar deze couscousbowl wilde ik zeker delen! Ik gebruikte hiervoor de keftamix van Moroccan Spicy Secrets, een kruidenmix speciaal voor gehakt. En die mix is echt heel erg lekker! Ik deed vaak een eigen mengsel van kruiden bij mijn gehakt, maar dat pakte steeds anders uit. De ene keer was het heerlijk, de andere keer veel te sterk of juist te flauw. Dus zo'n mix is ontzettend handig. Per kilo gehakt gebruik je 50 gr kruidenmix zodat je gehakt perfect op smaak is!

Ik maakte er leuke gehaktspiesjes mee die ik serveerde met deze lekkere couscousbowl: een couscoussalade met sinaasappel, worteltjes, courgette en kikkererwten. Supergezond en smaakvol! Ik doe er dan wat yoghurt bij voor de smueïgheid en smaak, daar zijn wij dol op. Maar je kunt ook kiezen voor humus bijvoorbeeld.

dinsdag 13 juli 2021

Noodles met homemade woksaus


 Volgens mij heb ik het al eerder eens gezegd dat wij niet vaak Aziatisch eten, maar er zijn wel wat gerechten die het goed doen. Zo maak ik wel regelmatig zelf nasi, kip tandoori of butter chicken. En deze noodles met homemade woksaus komen ook steeds vaker op tafel! Ik maakte het nu met kipballetjes, stukjes kip, gehaktballetjes, runderreepjes, omelet of garnalen kan ook prima. En eigenlijk is het een soort basisrecept waar je zelf steeds mee kunt variëren, gebruik eens andere groenten of voeg wat meer van de ene of andere saus toe en je hebt weer een heel andere smaak. Ook kun je variëren met garneringen: lente-uitjes, gebakken uitjes, geroosterde nootjes of sesamzaad, waar jij zin in hebt. 


Er zijn natuurlijk nog heel veel andere woksauzen die je zelf kunt maken, dat ga ik binnenkort zeker uitproberen, want dit was toch wel erg lekker!

vrijdag 9 juli 2021

Honingijs zonder ijsmachine

 Zelf ijs maken is helemaal niet moeilijk en je hebt er zelfs geen ijsmachine voor nodig (al heb ik die wel hoor). Door slagroom stijf te kloppen en hier gecondenseerde melk en andere smaakmakers door te mengen, krijg je heerlijk romig ijs waarmee je heel veel kunt variëren! Ik heb ervoor gekozen om de helft van een blikje gecondenseerde melk te gebruiken, omdat een heel blikje echt te zoet wordt. Maar als je daarvan houdt, kun je er meer in doen. Ik gebruikte voor dit ijs de heidehoning van Honingonline, een kruidige honing afkomstig van bijen die op de Veluwe zijn uitgezet. Daar groeien veel kruidige planten wat je (wonderbaarlijk genoeg) gewoon terugproeft in hun honing! Vind het nog steeds zo fascinerend hoe elke honing die ik geproefd heb van Imkerij de Valksche Bijenhof zo anders smaakt. Ik maakte met dezelfde honing trouwens ook heerlijke zoete en knapperige amandelen voor in het ijs, superlekker! Maar heb je daar nou geen tijd voor of geen zin in, dan kun je ook deze zoete notenmix gebruiken, ook lekker!

maandag 28 juni 2021

Pasta met pittige garnalen



Wij zijn thuis niet echt enorme pasta eters, wat dat betreft zijn wij misschien wel een uitzondering haha. Maar er is één pastasaus die ik regelmatig maak en dat is mijn pastasaus van verse tomaten, die ik rooster in de oven met knoflook en kruiden (en ui, maar daar is mijn zoontje niet dol op, dus dat laat ik tegenwoordig weg). Soms hou ik het simpel met alleen de saus en geraspte kaas, soms bak ik wat gehakt(balletjes) en/of groenten erbij. Deze keer besloot ik aan de slag te gaan met een van de kruidenmixen die ik kreeg van Moroccan Spicy Secrets: de vismix. Die kun je heel goed gebruiken voor gebakken vis of een visburger, maar ook voor garnalen. De mix is weel een beetje pittig en bevat al zout, dus hou daar rekening mee. Verder is het echt een heerlijke smaakmaker, net als hun andere kruidenmixen. De kipkruiden bijvoorbeeld, is echt favoriet hier! Ik heb al veel kipkruiden geprobeerd, maar deze vind ik echt het lekkerst. 

maandag 14 juni 2021

Brownies met M&M's



 Brownies bak ik heel graag! Het is supersimpel, je hebt niet eens een mixer nodig. En je kunt er heel veel variaties mee maken. Zo werd ik afgelopen vrijdag 35 en met mijn verjaardag heb ik eigenlijk nooit zit om te bakken. Ik maakte eerst zelf altijd taarten om bijvoorbeeld op mijn werk te trakteren, maar omdat verder eigenlijk iedereen met hemataarten of multivlaaien aan kwam, ben ik er op een gegeven moment weer mee gestopt. Het moet wel leuk blijven zeg maar :D Om het vrijdag toch nog een beetje feestelijk te maken (ik vier het niet echt) maakte ik deze kleurige brownies met M&M's. Simpel en gegarandeerd lekker!

zaterdag 12 juni 2021

Pastasalade met gegrilde courgette



Regelmatig wordt mij gevraagd ook gezonde recepten met jullie te delen. Dit is er weer eentje, een heerlijke pastasalade met gegrilde courgette. Zo gemaakt en heerlijk op warme dagen, bij de bbq of als lunch. Je kunt hier trouwens ook wat gegrilde kip of bijv tonijn doorheen doen, ook erg lekker!

donderdag 10 juni 2021

Zalm met knoflook en honing


Ik mocht weer aan de slag met de lekkere honing van Honingonline. En deze maand heb ik gekozen voor een hartig honingrecept. En wel met zalmfilet, knoflook en citroen. Echt een ontzettend lekkere smaakcombinatie met de honing en de zalm. Je gaart de zalm eerst in een pakketje van aluminiumfolie in de oven en laat hem daarna nog even karamelliseren zonder folie. Ik serveerde de zalm met rijst en gestoomde groenten, maar het is ook superlekker met gebakken aardappels of frietjes en een salade.

Het recept staat weer op de website van honingonline, waar je supermakkelijk lekkere honing en honingproducten kunt bestellen. Ik gebruikte voor deze zalm bijvoorbeeld de Spaanse tijmhoning, een donkere honing met een beetje kruidige smaak. Maar je kunt ook voor een lichtere variant gaan zoals de voorjaarshoning of heidehoning.

Mijn andere honingrecepten bekijken?

Honing-sandwichkoekjes

Honingcake

                
Dit artikel is een samenwerking met Honingonline, lees hier meer over in mijn disclaimer.


dinsdag 8 juni 2021

Kaak bi ajwa - Palestijnse dadelringen

 Ik ben dol op de Marokkaanse dadelkoekjes die ik elk jaar met het suikerfeest maak. De combinatie van het deeg met de dadelvulling met een vleugje kaneel en oranjebloesemwater (waar je nooit teveel van moet gebruiken) is echt zo lekker! In Palestina hebben ze ook dadelkoekjes, namelijk deze dadelringen. In deze koekjes gaat anijszaad, wat ik ook zo lekker vindt. Niet iedereen trouwens, je moet er van houden. Verder kardemom en net als in de Marokkaanse dadelkoekjes ook kaneel. Het deeg is van een andere structuur dan die van de Marokkaanse dadelkoekjes, dus je krijgt echt een heel ander koekje! 

Ik heb het recept gebruikt van Chef in disguise, een blog van de Palestijnse Sawsan waar je nog meer lekkere recepten uit het Midden Oosten vindt. En ze heeft echt de mooiste foto's, neem gauw een kijkje!

zaterdag 5 juni 2021

Maqlouba - Palestijns upside down rijstgerecht

Nou dit is toch een heerlijk gerecht! Maqlouba is het nationale gerecht van Palestina, al zeggen anderen weer dat musakhan (sumac-kip met uien en Palestijns taboonbrood) dat is haha. Dat gerecht lijkt me ook superlekker, maar heb nu gekozen voor maqlouba. Ik had het al vaker gezien op youtube en pinteresr, maar nog nooit geprobeerd. Het woord maqlouba betekent "ondersteboven" of "omgekeerd", omdat je het gerecht bereidt in een grote pan en die uiteindelijk voor het serveren omkeert op een bord waardoor je een soort berg van heerlijke rijst, groenten en kip of vlees krijgt. Ik heb nu kip gebruikt volgens het recept van BlancheTV, een youtubekanaal van de Palestijnse Blanche die ook een blog heeft dat ze Feast in the middle east heeft genoemd. Je vindt er superleuke en lekkere recepten uit het Midden Oosten, vaak al tientallen jaren oud en overgedragen van moeders op dochters, kleindochters en zo verder. Samen met haar moeder maakte ze de maqlouba en maakte er een duidelijke youtube video van. Normaal gesproken wordt de bloemkool trouwens gefrituurd, maar zij roosterden het in de oven voor een wat minder vette variant en dat heb ik ook gedaan. Scheelt je ook een hoop gedoe en is gezonder!

donderdag 3 juni 2021

Malateet - Palestijnse anijskoekjes

 Ik heb weer een leuk Palestijns koekje voor jullie. Deze zien er misschien niet zo mooi uit, maar ze zijn wel heel lekker! Het leuke aan deze koekjes is dat ze niet alleen vegan zijn (dus zonder koemelk en zonder ei!), maar ook dat je ze maakt met een rasp. Je krijgt er dan een bepaalde afdruk in, die je na het bakken zou moeten terugzien. Dat is mij niet heel goed gelukt, maar jou misschien wel? Hoe dan ook, ik heb er gisteren 18 gemaakt en er zijn er nu nog maar 6 over.....oeps! 

Het recept heb ik van Cook in Five square meters, een foodblog van Hisham Assaad, waar je nog meer lekkere recepten uit Palestina, maar ook Libanon vindt. Hij maakt ze met olijfolie, maar gaf aan dat je ook deels zonnebloemolie kunt gebruiken, Dat heb ik gedaan, half half. Bij hem zie je de bultjes van de rasp beter terug, dus misschien dat mijn deeg toch ietsje te slap was, ik weet het niet.

Hoe dan ook, het uitproberen waard, supersimpel en echt heerlijk! Ik heb het recept trouwens omgezet naar een hoeveelheid van ongeveer 18 stuks, omdat 2 kilo koekjes wat veel is voor ons.

woensdag 2 juni 2021

Maamoul met walnoten



 Ken jij deze gevulde koekjes? Maamoul worden eigenlijk in heel het Midden Oosten wel gemaakt, meestal met een vulling van dadels of zoals deze met walnoten. In Palestina worden ze vooral het eid ul fitr (Suikerfeest) gemaakt. Ik las verschillende blogs over de straten die gevuld zijn met de geur van deze koekjes de dagen voorafgaand aan de feestdag. Dat doet me denken aan de geur van shebakia en sellou in Marokko, de dagen voordat de ramadan begint. Een hele andere geur hoor, maar wel zo heerlijk om op straat te kunnen ruiken wat mensen aan het bereiden zijn. Zorgt voor sfeer en een soort gezamenlijk gevoel. Dit jaar was dit in Gaza helaas heel anders, geen geur van vers gebakken maamoul, maar verschrikkelijke taferelen met duizenden gewonden en honderden doden. Daarom een eerbetoon aan deze slachtoffers door middel van dit koekjesrecept. Ga jij ze ook maken?

Voor deze koekjes gebruik ik een speciale maamoul lepel. Die heb ik in Marokko gekocht, maar als je erop googlet vind je ze ook bij bijv etsy en ali expres.

dinsdag 1 juni 2021

Mshat - Palestijnse bloemkoolbeignets

 Ik hou van bloemkool hoor, maar dan wel alleen als het op een andere manier is bereid dan gewoon gekookt. Dan vind ik er namelijk niets aan, het is al gauw te gaar gekookt en smaakt zo weeïg. Nee, ik rooster het liever, zoals voor deze geroosterde bloemkoolsalade. Toen ik op zoek ging naar Palestijnse recepten, kwam ik ook deze bloemkoolbeignets tegen, die je trouwens ook in pannenkoekvorm kunt maken. Ze zijn echt zo lekker als bijgerechtje bij een soep of salade en broodjes of als onderdeel van een tafel vol kleine gerechtjes. Ik gebruikte het recept van Chef in Disguise, een Palestijnse foodblogger met echt overheerlijke recepten. Ik heb alleen de hoeveelheden ietsje aangepast/verduidelijkt. 

maandag 31 mei 2021

Palestijnse cake met olijfolie



 Ik maak regelmatig een cake of cupcakes met zonnebloemolie, maar niet met olijfolie. Toen ik op zoek ging naar Palestijnse recepten om met jullie te delen als support aan de Palestijnen die al jaren lijden onder de bezetting, kwam ik deze cake tegen. En wat is deze cake lekker zeg! Superzacht en heerlijk van smaak door de citroen, olijfolie en amandelen, echt een aanrader!

Ik ging voor dit recept ook op zoek naar olijfolie uit Palestina. Al meer dan 6000 jaar groeien er olijfbomen in Palestina en in al die eeuwen wordt er al olijfolie van gemaakt, de zogenoemde rumi olijfolie. Volgens Palestijnen staan olijfbomen voor vrede en hoop, een heel mooi symbool, vooral in deze tijd. Voor veel Palestijnen is het echter moeilijk om hun olijfboomgaarden te bereiken door scheidingswanden en checkpoints. Voor individuele Palestijnse boeren is het nauwelijks mogelijk om hun olijfolie te verkopen. De Palestijnse ondernemer Nasser Abufarha heeft een tijd geleden besloten om terug hoogwaardige Rumi-olijfolie uit de oude traditie te produceren. "Canaan Fair Trade" in Janin (Westelijke Jordaanoever) garandeert vandaag 1.700 boerenfamilies een inkomen. Ze bieden de landbouwers bovendien ondersteuning in het gehele productieproces: ecologisch beheer van de olijfgaarden, centrale verwerking van de olijven, bottelen en de verkoop van Rumi-olijfolie uit Palestina. Een prachtig initiatief dus en biedt ons ook de mogelijkheid om de Palestijnen te ondersteunen. De olijfolie komt dan wel niet uit Gaza, maar het is tenminste iets.

Wil jij de olie ook bestellen? Dat kan hier. Andere Palestijnse producten als kruiden en zeep kun je hier bestellen. 

Het recept heb ik van Paliroots (heb er alleen minder suiker in gedaan), waar je ook diverse producten kunt kopen om hen te steunen. Denk aan vlaggen, petjes, tassen etc.

zaterdag 29 mei 2021

Vegan pindakaaskoekjes

 Zoals jullie misschien wel weten, gebruik ik het liefst roomboter voor mijn koekjes. Maar steeds vaker krijg ik verzoekjes of ik ook koekjesrecepten wil delen waar geen koemelk in zit, in verband met allergieën, of omdat iemand liever geen dierlijke producten eet. Ook komt een ei allergie regelmatig voor. Toen ik ook door Flowerfarm werd gevraagd om een koekjesrecept met hun plantaardige margarine te bedenken, kwam dat mooi samen! The Flowerfarm heeft als missie om ontbossing van tropisch regenwoud tegen te gaan door palmolie-plantages te stoppen. Veel margarines worden namelijk gemaakt van palmolie wat ten koste gaat van de regenwouden en dat wil je niet toch? The Flowerwarm maakt daarom 100% plantaardige margarine waarbij de palmolie is vervangen door sheabutter. Bij de productie daarvan is geen sprake van ontbossing en zo help je dus ook een beetje mee aan dit doel! Inmiddels (mei 2021) zijn al 5 miljoen kuipjes van deze margarine verkocht waarmee 200.000 kilo palmolie is bespaard, wauw! Je kunt de margarine in elke supermarkt vinden, dat is wel zo handig.

Deze pindakaaskoekjes maakte ik met de margarine van The flowerfarm en ze zijn verder helemaal vegan: geen ei, geen boter of melk, geen honing (want ook bijenproducten vallen onder dierlijke producten). Ik dipte ze in pure chocolade voor nog een extra lekker smaakje, maar dit hoeft niet. Niet alle pure chocolade is trouwens vegan, dus let daar goed op als je een vegan variant wil. Ik vond hier een lijstje met vegan pure chocolades en gebruikte zelf een reep van AH Delicata.

Op instagram geef ik een goodiebag weg met producten van The Flowerfarm en van mij krijg je nog een hoeveelheid van deze homemade pindakaaskoekjes bij! Wil je meedoen? Kijk dan gauw op mijn instagrampagina, meedoen kan nog tot woensdag 2 juni 20:00 uur!

vrijdag 28 mei 2021

Aardappel-tonijnsalade



Zo af en toe haal ik weer eens een oud recept naar boven hier, bijv. om er een nieuwe foto bij te zetten of gewoon om er wat aandacht op te vestigen. Deze Aardappel-tonijnsalade had ik al een tijd niet meer gemaakt en de foto was ook niet je-van-het. Dus: tijd om opnieuw te maken! Ik heb wel het een en ander verbeterd on het recept, dus eigenlijk is het ook weer een beetje een nieuw recept haha. Je kunt er trouwens vanalles aan toevoegen, net wat je lekker vindt. Ik neem meestal tonijnmoot in een vleugje olijfolie van John West, die is het lekkerst en kun je zelf in stukken verdelen. Oh en je hoeft die niet af te gieten.

maandag 24 mei 2021

Disco-cupcakes




Vrolijk zijn deze cupcakejes he? Mijn zoontje vond ze een groot succes, niet alleen hoe ze eruit zien, maar ook hoe ze smaken. Ik zag ze voorbij komen op een van de Turkse instagram-accounts die ik volg. Heb er mijn eigen recept van gemaakt en er mini cupcakejes van gemaakt, maar je kunt ook normale cupcakes maken. Voor de cupcakes gebruik ik mijn basisrecept voor cupcakes, ideaal en superlekker zachte en luchtige cakejes!

donderdag 20 mei 2021

Polentacakejes met pistache en abrikozen



 Ik kook en bak eigenlijk niet zo vaak met maïsmeel, maar deze polentacakejes zijn echt een aanrader hoor! Ik ga zeker eens vaker iets maken met maïsmeel. Het heeft een andere structuur en is wat zwaarder dan gewone bloem, maar wel heel smaakvol. Ik wil er ook nog eens echt polenta mee maken, dat heb ik dus nog nooit gegeten. Zo is mijn lijst met to make/to bake nog ontzettend lang hoor haha. Al heb ik in dit jaar wel al een heleboel dingen van die lijst toch gemaakt! 

Op deze polentacakejes kwam ik uit toen ik een pakket vol lekkere producten van Mirasfood kreeg. Daarin zaten walnoten, pistache, kokos en gedroogde abrikozen plus twee pakken maismeel (fijn en grof) én nog een pak met kunefe. Dat heb ik dus ook nog nooit gemaakt en wil ik nog uitproberen! Ze hebben trouwens een ontzettend groot assortiment producten die je vaak in Turkse of Marokkaanse winkels terugvindt: noten, rijst, bulgur, zuidvruchten, tomatenpurees, tarweproducten, deegwaren, peulvruchten en kruiden. Wil jij weten waar je de producten in jouw buurt kunt krijgen? Neem dan even een kijkje op hun website!

Deze cakejes zijn supersmaakvol door de noten die erin zitten (amandel en pistache) in combinatie met het maismeel en de citroen. Bovendien zijn ze ook nog eens glutenvrij! Dus ga ze gauw bakken en geniet ook van jouw lekkere cakejes.

vrijdag 14 mei 2021

Honingcake

 


Ik heb voor Honingonline alweer het derde honingrecept gemaakt. Deze keer gebruikte ik de voorjaarshoning voor een heerlijke cake. Deze honing is heel vol van smaak, bijna karamelachtig als je het mij vraagt. Ik denk dat dit wel mijn favoriete honing is!! En de cake? Nou die moet je echt proberen! Zoals je ziet is het bijna een gouden cake, echt een hele mooie kleur door de honing, lichtbruine basterdsuiker en koekkruiden. Verder is hij heel zacht en vol van smaak en geeft het amandelschaafsel de finishing touch! Ik gebruikte nu een tulbandvorm, maar je kunt ook een gewone cakevorm of springvorm gebruiken natuurlijk.

Het recept vind je hier! En vergeet vooral niet om ook jouw portie voorjaarshoning te bestellen. Met de code ELLOUISA10 krijg je de hele maand mei 10% korting op de kleine, middel en grote potten.


Dit artikel is een samenwerking met Honingonline, meer hierover lees je in mijn disclaimer.

dinsdag 11 mei 2021

Dubbele walnootkoekjes



Ik heb al heel wat koekjes met walnoten op mijn blog staan, omdat ze gewoon ook zo lekker zijn! Deze walnootplaatkoek is bijv. favoriet! Maar ook deze walnootbonbons zijn een aanrader! Ik maakte deze keer dubbele walnootkoekjes: twee zandkoekjes met walnoten, aan elkaar geplakt met Nutella, en dan nog even in de chocolade dippen en een walnootje erop. Superlekker en ze zien er ook nog eens mooi uit. Je kunt trouwens ook andere vormen gebruiken hoor.

Hazelnootkoekjes met chocolade

 


Ik ben niet zo heel erg fan van hazelnoten om ze zo los te eten, maar om ze ergens in de te verwerken vind ik dan weer wel lekker! In homemade granola bijvoorbeeld of natuurlijk in een hazelnootschuimtaart (mijn lievelingstaart!) en wat denk je van homemade ferrro's?! In deze koekjes zijn ze ook superlekker! De combinatie met koekjesdeeg, Nutella en chocolade maakt het tot een topkoekje. En ik vind ze er ook zo leuk uitzien! Ik heb melkchocolade gebruikt, maar witte chocolade lijkt me ook heerlijk.

zondag 9 mei 2021

Oreo-maizenakoekjes

 


Op instagram zag ik bij Sihamsdelicias (aanrader om te volgen als je insta hebt!) een variant van de bekende maïzenakoekjes (mijn lievelingskoekjes), namelijk met oreo en witte chocolade. Wat een goed idee!!! Ik besloot het meteen uit te proberen, ik wilde namelijk al maïzenakoekjes maken, dus de helft van het deeg gebruikt voor een oreo versie. En wat zijn ze lekker geworden zeg, echt een topcombinatie zo!

zaterdag 8 mei 2021

No bake cornettokoekjes

Ik heb weer een leuk koekje voor jullie, deze no bake cornettokoekjes! Ik had al cornettokoekjes op mijn blog staan, die maak je met deeg en een lekkere vulling naar keuze. Bij deze koekjes maak je de hoorntjes van gemalen pinda's en biscuitjes en witte chocolade. Dit doe je in de cornettovormpjes en laat je hard worden. Daarna doop je ze in de chocolade en nootjes, net een echt cornettotje! De vormpjes heb ik uit Marokko, maar in sommige winkels met Marokkaanse spullen in Nederland vind je ze ook.

Op mijn instagrampagina vind je een kleine video (reel) van deze koekjes. Ook te bekijken als je geen instagram hebt.

vrijdag 7 mei 2021

Koekjestoren met jam



 Het is alweer bijna moederdag en hoe leuk is om deze koekjestoren voor haar te maken! Het is een ideaal recept om samen met je kinderen te bakken. Het enige wat je nodig hebt is koekjesdeeg, uitsteekvormpjes in bloemvorm in verschillende groottes (bijv deze), poedersuiker en jam. Ik gebruikte de jam van Bonnemaman met 30% minder suiker, maar met veel meer fruit! Die is net zo lekker, maar een stukje gezonder! Serveer het torentje op een mooi plankje met wat fruit erbij, kopje thee en klaar is een heerlijke moederdagtraktatie!

donderdag 6 mei 2021

Twix cookiecups


Vandaag deel ik een koekjesrecept uit mijn koekjesboek! Ik vroeg op instagram aan jullie te kiezen uit 4 soorten koekjes en dit was de winnaar. En dat is heel begrijpelijk, ze zijn ook superlekker! Echt net of je een Twix eet, maar dan verpakt in een klein cookiecupje. Ik gebruik hiervoor een mini muffinbakplaat, het handigst is een siliconen vorm van Wilton. Ik zag dat die niet mer verkrijgbaar is, maar een andere kun je bijv, hier bij bol.com bestellen. Dan druk je de gebakken cups er heel makkelijk uit. Voor de garnering kun je kiezen of je een ganache maakt (zoals in het boek staat) of gewoon gesmolten chocolade. In het eerste geval krijg je een zachtere topping, bij gewoon chocolade is het harder en meer als de echte Twix. Aan jou de keuze!

En heb jij mijn boek nog niet in huis? Bestel hem dan via deze link en geniet ook van zelfgebakken koekjes met meer de 100 koekjesrecepten die erin staan.

dinsdag 4 mei 2021

Chocolami



Ben je dol op chocolade, dan zul je deze koekjes vast lekker vinden. Het zijn eigenlijk geen koekjes, meer bonbons, omdat ze voor het grootste deel uit chocolade bestaan. Met de vulling kun je variëren, je kunt verschillende noten nemen, wat kokos toevoegen of andere koekjes dan biscuitjes nemen. 

zondag 2 mei 2021

Oreo fudgekoekjes



Hou jij van Oreo? Ik vind de koekjes op zichzelf niet zo boeiend, maar wel heel lekker om in baksels of koekjes te verwerken. Zoals deze koekjes die een combinatie zijn van een lekker chocoladekoekje met daarop een bolletje Oreo fudge, superlekkere combinatie! Voor de bollen gebruik ik een siliconen vorm van Darnastore, heel handig en leuk om te zien. Je kunt ook een van de andere vormen gebruiken als je wilt.

zaterdag 1 mei 2021

Raffaellobonbons



 Toen ik deze bonbons maakte, zei mijn man: waar heb je die gekocht? Beetje cliché misschien haha, maar ze zijn wel heel mooi inderdaad. Ik gebruikte een van de siliconen vormen van Darnastore, die voor de diamanthartjes. Maar je kunt ook andere siliconen vormen gebruiken, die je bij Darnastore kunt vinden. Superleuk om te gebruiken voor suikerfeest, moederdag of een verjaardag.

Je kunt trouwens ook ferrero's gebruiken en melkchocolade in plaats van witte chocolade.

vrijdag 30 april 2021

Koekjes!! 104 recepten op een rij

Een van de meest gebruikte zoektermen op mijn blog (of via google) is "koekjes". Ik had eerder al een overzicht gemaakt van alle koekjesrecepten op mijn blog. Ik heb deze geupdate van 81 naar 88 recepten en hier komen de komende week nog wat koekjesrecepten bij. Ze staan trouwens op alfabetische volgorde.
Veel bakplezier alvast!


donderdag 29 april 2021

Mercimek köftesi


 Kennen jullie deze vegetarische Turkse köftes al? Je maakt ze van oranje linzen en bulgur, ui, tomatenpuree en kruiden. Het leukste is het vormen van de köftes, dat doe je met je handen en je moet zeg maar de afdrukken van je vingers erin blijven zien. Je serveert ze als bijgerecht, in een blaadje sla met wat citroensap en rauwkost erop. Als je dat niet doet, zijn ze een beetje droog namelijk, dus dat zou ik niet aanraden. Het recept is een combinatie van wat ik vond op verschillende blogs (ik had niet alles in huis haha).

Ik koop mijn bulgur trouwens bij de Turkse/Marokkaanse winkel, die uit de supermarkt is vaak veel te grof, zeker voor dit recept. Ik koop de bulgur "köftesi" voor deze (maar ook voor andere recepten) van het merk Duru. En voor dit recept gebruik je pul biber, dat zijn Turkse rode pepervlokken. Lekker pittig, maar niet iedereen houdt ervan. Voeg dus naar smaak toe aan het mengsel.

Op instagram staat een korte video van hoe ik ze heb gemaakt (ook te zien als je geen instagramaccount hebt).

dinsdag 27 april 2021

Zonnebloempizza



 Jaren geleden begon ik met koken en bakken en deed vooral inspiratie op in de cuisine afdeling van Marokko.nl. Daar was onder andere een topic Chiwat Douniazad. En zij deelde deze zonnebloempizza, die in die tijd veel werd gemaakt! Ik was hem alweer vergeten tot ik vorige week op tiktok een zelfde soort pizza zag (en het filmpje was meer dan een miljoen keer bekeken!). Dat bracht mij op het idee om het ook weer eens te maken. Met mijn eigen pizzadeeg en een vulling van homemade tomatensaus, gehakt, paprika en kaas. Maar je kunt natuurlijk allerlei vullingen nemen en ook bladerdeeg gebruiken ipv pizzadeeg. Of maak kleine zonnebloempizzatjes, ook zo leuk!

zaterdag 24 april 2021

Kip-olijvenbroodjes


Ik had zo'n zin om deze broodjes te maken! Ik zag de vorm op verschillende Franse instagram accounts voorbij komen en besloot het zelf te proberen. Het is eigenlijk heel simpel, je hebt alleen een glas nodig. En voor de vulling werd het eens wat anders, kip met crème fraiche, paprika en olijven. En kaas natuurlijk! Echt een lekkere combinatie! Maar ook hier geldt dat je gerust andere vullingen kunt gebruiken.

Op instagram heb ik een korte video (reel) geplaatst van hoe je ze maakt, ook te bekijken als je geen instagramaccount hebt.

vrijdag 23 april 2021

Falafel



Ik krijg vaak vragen over falafel, hoe zorg je nou dat het samenhangend is en niet in de olie uit elkaar valt? Hoe krijg je lekker krokante falafel ipv zompige balletjes? In dit recept lees je het en in de video zie je hoe ik ze gemaakt heb.

dinsdag 20 april 2021

Tonijnpakketjes



Ik was er van overtuigd dat deze al op mijn blog stonden, maar niet dus! Deze bladerdeegpakketjes met tonijnvulling maak ik al jaren en zijn altijd een succes. Je kunt variëren met de vulling, als je bijv. Niet van olijven houdt, last je die gewoon weg. Ik gebruik trouwens het liefst roomboter bladerdeeg, die heeft de lekkerste smaak.

zaterdag 17 april 2021

Cheesy chickenbroodjes

 Hou jij van kip en van kaas? Dan zit je met deze broodjes goed! Ze zijn lekker cheesy en tegelijkertijd crispy, echt zo lekker! En je gebruikt er alleen kipfilet, room, kaas en afbakbroodjes voor, dat maakt t zo snel en makkelijk om te maken. En natuurlijk kun je afwisselen met de vulling, gebruik ook eens gehakt (superlekker met kaas) of alleen groenten voor een vegabroodje. En wat ook leuk is, om er zo'n afbakstokbrood voor te gebruiken, die vullen en na het bakken in stukken snijden. Of gewoon zo, heel op eten hihi, heb je meteen een hele maaltijd!

Op instagram staat een korte video (reel) van hoe ik ze heb gemaakt, deze is ook te bekijken zonder instagramaccount.

vrijdag 16 april 2021

Croissantjes met gehakt (zonder rijzen)


Deze croissantjes maak ik elk jaar met de ramadan, ze zijn snel gemaakt, omdat ze niet hoeven te rijzen. Bovendien blijven ze langer lekker dan deeg dat je met gist hebt gemaakt. Het recept heb ik van Noha_Tanger. Voor de mooiste croissantvorm is het noodzakelijk dat je de croissantjes na het rollen met de uiteinden onder op de bakplaat legt. Als de puntjes bovenop zitten, gaan ze namelijk openstaan.

Op instagram heb ik een korte video (reel) geplaatst waarin je kunt zien hoe ik ze maak, ook te bekijken als je geen instagramaccount hebt.


donderdag 15 april 2021

Vispizzatjes


 Kleine pizzatjes vind ik altijd zo leuk staan! En ze happen lekker makkelijk weg. Meestal maak ik ze met
tonijn, paprika en olijven (iets anders wordt hier vaak niet gewaardeerd haha), maar nu heb ik eens wat andere vis gebruikt en dat beviel heel goed! Het liefst gebruik ik vis van de visboer/markt, maar uit de supermarkt kan eventueel ook (is wel zo makkelijk natuurlijk). En ik maak mijn tomatensaus zelf (heel simpel), maar heb je daar geen zin in of tijd voor, dan kun je ook kant en klare pastasaus gebruiken bijvoorbeeld.


Je kunt trouwens ook hele lekkere pizzatjes maken met bladerdeeg, daar heb ik al een recept voor online staan, zie hier