dinsdag 16 augustus 2022

Piperade - Spaans paprika-tomatenpotje



Velen kennen het gerecht shakshouka wel, daar lijkt dit Spaanse gerecht piperade heel erg op. Het komt uit het noorden van Spanje, het Baskenland en is een beetje een boers gerecht. Maar het is zo lekker mensen, echt waar! En het is zo snel en makkelijk te maken. Ik had eerder een recept hiervan gepost, maar dat was 6 (!) jaar geleden en inmiddels ben ik weer wat verder met mijn kookervaring. Dus heb ik het een en ander aangepast. Dit recept is voor 2 personen, in een koekenpan of in 2 losse tapasschaaltjes.

zaterdag 13 augustus 2022

Carajitos - Spaanse hazelnootkoekjes



Deze carajitos werden jaren geleden voor het eerst gemaakt in een bakkerij in het Spaanse Salas. Die bakkerij bestaat nog steeds en maakt de koekjes ook nog steeds. Inmiddels worden ze ook thuis door Spanjaarden zelf gemaakt en het is zo simpel! Slechts 3 ingrediënten en in 5 minuten zitten ze in de oven! leuk ook om met kinderen te maken (en op te eten :D). Je kunt ze overigens ook met walnoten of amandelen maken of ze in gesmolten chocolade dippen. Supermakkelijk en echt heel lekker.
En nog een voordeel, ze zijn glutenvrij!

dinsdag 9 augustus 2022

Slawraps met kip



Deze slawraps heb je in talloze verschillende soorten. Ik heb er veel voorbij zien komen, met kip, gehakt, vlees of vis en steeds weer een andere variant. Ik maakt een eigen versie met beetje pittig en zoet gekruide kip, wortel, paprika en lente-ui en wat was het lekker zeg! Mijn zoontje heeft er 5 van op gegeten, terwijl hij normaal niet echt sla eet. Hij wilde dit wel elke dag eten haha! Een succes dus en zeker niet de laatste keer dat we dit hebben gegeten. Ik heb nog allerlei vullingen in mijn hoofd, met gehaktballetjes bijv of een Marokkaanse kipversie met olijven mmm. Oh en de kleine slablaadjes heb ik van Lidl, die 3 kleine kropjes sla. Ideaal voor deze schuitjes!

zondag 7 augustus 2022

Polvorones - Spaanse amandelkoekjes


De komende tijd deel ik wat lekkere Spaanse recepten met jullie. Dit doe ik, omdat ik dit jaar Foodies Friend ben, vriend van het magazine Foodies. Samen met een aantal andere foodbloggers staan we dit jaar in de schijnwerpers van het blad. Elke maand staan er 2 recepten in met hetzelfde hoofdingrediënt. Ik kreeg als ingrediënt amandelen toegewezen en sta in het Spaanse nummer met de Spaanse nougat Turron. 

Maar deze simpele amandelkoekjes maak je ook met amandelen en stonden al op mijn blog. Alleen kan ik me herinneren dat ze de vorige keer dat ik ze maakte niet helemaal werden zoals ik had gedacht. Ik ging daarom op zoek naar hoe het beter kon. Ik kwam erachter dat je de bloem moet roosteren en dat je de koekjes niet te dun moet maken. Bak ze ook niet te lang, 10 minuten is echt genoeg. 

In Spanje maken ze deze koekjes trouwens vaak met reuzel, dus pas op als je ze daar eet en je wil dat niet, omdat je vegetariër bent of halal eet. Ik maak ze gewoon met roomboter en dat is heel lekker! Het resultaat is een heerlijk koekje waarvan de structuur moeilijk te omschrijven is.... het deeg is heel kruimelig en moet je met de hand plat drukken voor je er rondjes uit snijdt en dat geeft de koekjes iets aparts. Het is kruimelig en een beetje als de Marokkaanse  pindakoekjes in papiertjes, maar toch ook weer anders.

donderdag 4 augustus 2022

Patatas bravas

 Deze maand sta ik in het Spaanse nummer van Foodies Magazine, met een recept voor de Spaanse amandelnougat Turron. Dat bracht me op het idee om nog meer lekkere Spaanse recepten met jullie te delen. Op instagram vroeg ik naar welk Spaans recept jullie graag zouden willen terugzien. Patats bravas werd het meest genoemd, dus tada! 

Het leuke is, ik heb nog nooit patatas bravas op haha! Ik dacht dus altijd dat er een tomatensaus bij zat, maar dat is helemaal niet zo. De saus is rood door paprikapoeder, niet door tomaat! En het sausje is zo simpel om te maken, dat moet je gewoon eens proberen. Maak een lekkere tapasplank met bijvoorbeeld aardappeltortilla, garnalen in knoflooksaus, albondigas en kipspiesjes of kippenpootjes.

Wij vinden trouwens de gerookte paprikapoeder niet zo lekker, dus ik gebruik alleen gewone paprikapoeder, maar oorspronkelijk moet er dus wel deze gerookte versie in. Dat is typisch Spaans en kun je ook in de supermarkt kopen tegenwoordig.

dinsdag 2 augustus 2022

Churros



Churros, wie kent ze niet? Deze Spaanse gefrituurde deegstaafjes kun je inmiddels op veel plekken verkrijgen, bij kraampjes of in restaurants. Lekker met Nutella of een chocosausje. In Marokko vind je ze ook veel tegenwoordig. Helaas zijn ze niet overal van evengoede kwaliteit. Ik heb ze wel eens besteld en kreeg dan van die zware, compacte of juist hele slappe churros. Nee dat is niks, zelf maken, dat moet je doen! Ik heb het maar 1 keer eerder gedaan, maar het is eigenlijk niet zo moeilijk. Ik zal je wel wat tips geven, omdat ik die tijdens het maken heb geleerd:

- Verhit je olie tot 175-180 graden. Ik heb inmiddels een thermometer daarvoor, maar als je die niet hebt, steek je de steel van een houten lepel in de olie, als er bubbeltjes ontstaan, is de olie op de juist temperatuur. Zet het vuur dan laag tot je gaat bakken.
- Als je bakt, zet je het vuur middelhoog, omdat de olie wat afkoelt als je de deegstaafjes erin doet.
- Je kunt de staafjes boven de olie spuiten, maar ik heb ze gewoon op het aanrecht gespoten en daarna voorzichtig opgepakt en in de olie gedaan. Veiliger en ze lukken prima zo.
- Gebruik een stevige spuitzak en doe niet teveel deeg in 1 keer erin, anders barst je zak vaak open.
- Gebruik een spuitmondje dat niet te groot of te klein is. Ik gebruik 1m van Wilton, die je hier bij bol.com kunt bestellen.
- Laat ze na het bakken even uitlekken en rol ze meteen door de kaneelsuiker.

dinsdag 5 juli 2022

Black forest cupcakes



Deze black forest cupcakes zijn een cupcake variatie op de door mij eerder geplaatste Schwarzwalder kirschtorte (black forest cake) uit Duitsland. Ik kwam ze al verschillende keren op pinterest tegen en moest ze een keer maken. Nu de kersen weer volop verkrijgbaar zijn was dit het ideale moment. En ze zijn errug lekker, een chocoladecakeje (volgens mijn basisrecept, met zonnebloemolie,  waardoor ze superzacht worden en blijven, ook in de koelkast!) met kersenvulling en een topping van slagroom en mascarpone met wat geraspte chocolade en een verse kers. 

maandag 27 juni 2022

Dalgonacake

 


Ken jij dalgonakoffie? Een tijdje geleden waaide deze trend uit Korea over naar andere landen en ging iedereen massaal aan de dalgona. Behalve ik dus hahaha. Ik ben met trends altijd de laatste die meedoet. Maargoed, dalgona is dus een "koffie" van een heleboel melk met daarop opgeschuimde oploskoffie, een omgekeerde cappuccino dus. Je kunt hem zowel warm als koud drinken. Ik had dus nooit verwacht dat je koffie zo luchtig en schuimig kon mixen, maar het is echt zo!

En dan nu een dalgonacake, ik kwam deze tegen bij iksnoepgezond.nl, de foodblog van Linda waar ze allerlei lekkere en gezonde receptjes deelt. Ik mocht van haar iets maken voor de swiepswoepswap van deze maand, de allerlaatste voorlopig! Zo jammer, maar snap helemaal dat Mandy hier zoveel tijd aan kwijt was. Ik hoop op een opvolgers, want vind het wel altijd leuk om te doen! 

Hoe dan ook, ik ga dan altijd de hele website langs en alle recepten bekijk ik om te zien of het leuk is om uit te proberen. Meestal blijven er dan een aantal hangen en daar kies ik iets uit. Deze keer waren dat de bananabreaddonuts, de peren crumblecake en de dalgonacake. Ik besloot te gaan voor de laatste en die wat op te pimpen. Ook heb ik hem minder gezond gemaakt haha. Ik gebruik gewone bloem, lichtbruine basterdsuiker en bovenop nog witte chocolade en hazelnootpasta. En ik voegde 3 eieren toe aan het beslag, omdat ik een cake zonder ei wel gek vond. Het eindresultaat is echt zo lekker! De cake heeft een hele lichte koffiesmaak, maar meer het soort van een mokkataart bijvoorbeeld. En de combi met de witte chocolade is top! Heerlijke cake die ik zeker vaker ga maken!

woensdag 22 juni 2022

Oreo nutella ijsjes

 Ik heb een ijsmachine, al jaren, en toch gebruik ik hem zo weinig. Het is best een gedoe omdat je het vrieselement eerst moet invriezen voordat je ermee aan de gang kunt en dat vergeet ik dus vaak. Maar deze ijsjes met Oreo en Nutella maak je zonder ijsmachine en zijn zo lekker! Je hebt hier wel een siliconen vorm voor nodig, ik heb deze van darnastore. Dit recept is goed voor ongeveer 14 ijsjes, dus kun je óf twee keer dezelfde vorm gebruiken of twee vormen kopen. Het beste is om ze een nacht in te vriezen, zodat ze echt goed hard zijn om in de chocolade te dompelen. Ik heb nu trouwens gekozen voor een mix van melk en pure choco, maar witte chocolade lijkt me ook mega lekker!

woensdag 15 juni 2022

Mega chocolate chipkoeken




Chocolate chipkoeken, ik weet nog dat ik die jaren geleden eens voor het eerst maakte, zonder op de hoogte te zijn van "de regels". Uitkomst? Platte en ietwat zachte koeken, absoluut niet zoals ik ze had bedoeld. Maar inmiddels weet ik wat je wel en niet moet doen om lekkere dikke koeken (of koekjes) te krijgen met de perfecte structuur: krokante buitenkant en zachte, chewy binnenkant mmm. Deze mega koeken zijn geïnspireerd door de grote chocolate chipkoeken die ik bij een supermarkt zag liggen. Aan een zijde in de chocolade gedompeld en met nootjes erop. Je kunt hiermee natuurlijk oneindig variëren, in soorten noten en chocolade, maar gebruik ook eens sprinkles bijvoorbeeld, of kokos!

Ik maakte twee versies: een donkere double chocolate chipcookie en een lichte versie met witte chocolade en gedompeld in karamelchoco. Voor beide soorten gebruikte ik bakvaste chocolate chips. Superhandig, want die blijven heel tijdens het bakken en proef je dus duidelijk terug in je cookie. Die minidruppels zijn trouwens ook heel mooi van vorm, dus ook goed te gebruiken als garnering voor vanalles en nog wat. En om de chocolade in te dompelen, gebruik ik graag de callets van Callebaut, die zijn superhandig om te smelten en smaken top! Deze keer koos ik voor pure callets en karamelcallets, die zijn echt megalekker!

Meer koekjes zien? In mijn boek vind je 100 recepten!

zondag 12 juni 2022

Fotocadeaus van BesteCanvas.nl


Toen mijn zoontje onlangs zijn 10e verjaardag vierde, hadden we al wel een groot cadeau voor hem bedacht (een mobiele telefoon uiteraard), maar ik doe er ook altijd nog wat kleinere dingetjes bij. Want wat is er nou leuker dan beneden komen en een tafel vol cadeautjes zien? Ik had bijvoorbeeld een lunchbox en rugzak met zijn naam erop. Bij BesteCanvas.nl vond ik daar nog wat superleuke fotocadeaus bij, die ook nog eens heel betaalbaar zijn. Zo bestelde ik een muismat met foto van hem en zijn beste vriend, een magische met een foto van hemzelf die tevoorschijn komt als je er een hete drank in giet en ook nog een fotopuzzel met een foto van hem en zijn zusje. Je kunt deze producten (en een heleboel andere fotocadeaus) heel makkelijk en snel ontwerpen en bestellen via de webshop van BesteCanvas. Zorg er wel voor dat de foto’s van goede kwaliteit zijn, anders krijg je een vaag eindresultaat en dat is zonde.

Naast deze cadeautjes wilde ik nog steeds een grote foto op canvas van mijn dochter bestellen. Ik had er al een van mijn zoontje toen hij 2 jaar was, dus een van haar mocht niet ontbreken. Die van mijn zoontje had ik destijds laten afdrukken in zwart-wit en ik vind dat nog steeds heel mooi staan op zo’n grote canvas. Je kunt dat in het bestelprogramma van BesteCanvas niet zelf doen, dus heb ik de foto van tevoren zwart-wit gemaakt op mijn telefoon en vervolgens geüpload. Dat werkt prima. Als formaat koos ik voor de vierkante canvas van 60x60 cm. Zo staan ze leuk naast elkaar aan de muur boven de eettafel. Maar je kunt ontzettend veel formaten kiezen, van hele kleine canvasjes van 20x20 cm tot grote schilderijformaten van 120x90 cm. Zo kun je er ook meerdere combineren tot een leuke collage op de muur. Of kies voor een fotocollage op 1 canvas, dat kan ook heel leuk staan. 

Mijn dochter was in ieder geval erg trots op haar foto op canvas! We moeten ze alleen nog ophangen, ken je dat? Sommige dingen staan maanden tegen de muur op de plek waar ze opgehangen moeten worden. Ik moet mijn man dus weer even aansporen om de boormachine tevoorschijn te halen, zodat ze samen kunnen shinen in onze woonkamer.

Wil jij ook zulke leuke fotoproducten bestellen? Gebruik dan vooral mijn kortingscode ELLOUISA10 voor nog meer korting op de al enorm lage prijzen. De korting kan hierdoor oplopen tot wel 90%!





Dit artikel is een samenwerking met BesteCanvas, lees meer hierover in mijn disclaimer.

woensdag 8 juni 2022

Rondo's

 


Ken jij rondo's? Of kano's? Dat zijn eigenlijk dezelfde koeken, maar in een andere vorm. Je kent ze waarschijnlijk vanuit de supermarkt, of misschien van de bakker. Mij doen ze me herinneren aan mijn oma, die altijd kano's in huis had. Die vond ik destijds ontzettend lekker als kind. Maar nu, als je deze hebt gemaakt, wil je die uit de supermarkt niet meer hoor. 

Voor deze koeken heb je bakringen nodig, ik heb deze van bol.com, die zijn wel 7 cm doorsnede. Goed voor deze koeken, maar ze zijn dan wel best groot (en machtig :D). Denk dat 5 of 6 cm doorsnede misschien beter is. Maar zo ging het ook hoor, halveren eventueel en lekker smullen maar!

Oh en voor ik het vergeet, maak alsjeblieft je amandelspijs zelf. Het is echt een fluitje van een cent, zeker als je gepelde amandelen of zelfs amandelmeel gebruikt. Alles wat je hoeft te doen is de amandelen fijnmalen (en dat hoeft dus niet als je al amandelmeel hebt) en te mengen met suiker en ei. En de smaak is zo anders dan de amandelspijzen die je in de winkel koopt of in koeken uit de winkel proeft. Daarin zit vaak heel veel amandelaroma om een amandelsmaakje te creëren terwijl er veel minder amandel in zit dan je denkt. Ik koop mijn gepelde amandelen altijd bij Koro, deze webshop heeft heel veel producten (vrijwel alles is biologisch) waaronder verschillende noten. Met code ELLOUISA krijg je 5% korting op je bestelling.

zondag 5 juni 2022

Marokkaanse kippakketjes uit Wereldwijd Borreltijd

 Als foodblogger krijg je regelmatig kookboeken toegestuurd, superleuk! Ik probeer van elke boek dat ik krijg een recept uit te proberen en een review te plaatsen. Vind ik leuk om te doen, maar weet uit eigen ervaring ook hoe hard er aan een boek is gewerkt en hoe leuk het is om dan terug te zien of lezen wat anderen van je boek vinden.

Dit boek Wereldwijd Borreltijd van Susan Aretz is de opvolger van haar eerste boek Borreltijd. En zoals de titels al aangeven, vind je in deze boeken recepten voor een borrel. Voornamelijk hapjes, maar dus ook drankjes (waar ik zelf niet zoveel aan heb, omdat ik geen alcohol drink :D, maar mocht je drankjes lekker vinden, dan vind je dat ook in haar boeken!). In beide boeken staan uiteenlopende hapjes om aan je gasten te serveren, leuk om bijvoorbeeld een grote plank vol te zetten met verschillende dingetjes. Of kies een lekker hapje uit voor in de ramadan bij de soep. Ik heb het hele boek doorgenomen (vind ik altijd zo leuk om te doen) en meestal blijven er dan een aantal recepten hangen, waar ik er een van uitkies om te maken. In dit geval waren dat de Marokkaanse kippakketjes en Tom kha kai soep, die ik ook al heel lang wilde maken. Ik besloot voor de kippakketjes te gaan, omdat ik zo benieuwd was naar de smaakcombi van kip, rasl en hanout, sinaasappel en pruimen. Ik maak natuurlijk al heel lang kipbriwat en daar zijn we dol op, dus dit moest vast ook lekker zijn, zeker in crispy filodeeg. De vorm is ook nog eens supersimpel, stuk makkelijker dan de driehoekjes die je voor briwat maakt.

Ik heb trouwens wel de kipdijfilet laten stoven om daarna uit elkaar te halen, als een soort pulled chicken dus. Je kunt er ook voor kiezen om (net als in het boek) de filet in blokjes te snijden en te bakken. Hoe dan ook, wij vonden ze lekker!

Maar je vindt nog meer lekkere recepten in het boek, uit allerlei landen ook nog eens, vind ik ook zo leuk! Mijn top 10:

1. Marokkaanse kippakketjes
2. Tom kha kai - Thaise kippensoep met kokosmelk
3. Brioche grilled cheese 
4. Tandoori kipvleugeltjes
5. Stromboli - opgerolde pizza
6. Bara bara
7. Aloo tikki - Indiase aardappelburgertjes
8. Samosa
9. Hartige oliebollen
10. Ebi katsu - garnalenburgertjes

Genoeg lekkers om uit te proberen dus! Ook bestellen? Hier vind je Wereldwijd Borreltijd (€22,99) en hier haar eerste boek Borreltijd.

dinsdag 31 mei 2022

Saladshakers

Lang, lang geleden had ik eens een vakantiebaantje bij McDonalds. Ik weet echter nog heel goed hoe dat ging, ook al is dat al 20 jaar geleden. Ik stond met name achter de kassa, maar moest ook de frituur voor de frietje bedienen en soms de bestellingen van de McDrive klaarzetten. Ik vond het echt een leuk baantje, het enige wat ik vervelend vond was dat je in die tijd nog naar de keuken moest roepen wat de bestelling was qua burgers/nuggets. Nu gaat dat allemaal automatisch, maar dat was toen wel anders. Dan moest je bijv heel hard roepen: 2 BIG MAC EN 2 HB (hamburger) en iemand riep dan uit de keuken hetzelfde terug, zodat je wist dat diegene je gehoord had. Vreselijk vond ik het en moest soms wel 3 keer roepen voor iemand me hoorde hahaha. Maargoed, wat ik me nog meer herinner uit die tijd, waren de saladshakers! Vind het nog steeds jammer dat die uit het assortiment zijn. Het waren hoge plastic bekers met deksel en daarin zat dan een salade, ik geloof dat er 3 smaken waren. Verder kon je er een dressing bij kiezen, giet die erover, deksel erop en schudden maar. Dat was mijn favo lunch eigenlijk!

Toen ik weer eens een bestelling bij Koro deed, kwam ik deze potten tegen en die brachten me op het idee om zelf gewoon saladshakers te maken. En dat was echt een supergoed idee al zeg ik het zelf :D. Je maakt leuke laagjes van alles wat je lekker vindt in een salade, dressing doe je apart. Op het moment dat je je salade wilt eten doe je de dressing erbij, deksel erop en schudden maar. ideaal om mee te nemen ook of om van tevoren te bereiden als je een drukke dag hebt, of als het een warme dag wordt en je geen zin hebt om 's avonds nog iets te maken. Ik koos voor kip en verschillende rauwkost en maakte er een thousand islands dressing bij (die nam ik vroeger ook altijd). Was heerlijk!

Wil jij deze potten ook bestellen (ze zijn namelijk ook ideaal voor smoothies, sapjes of als voorraadpot)? Of iets anders uit de webshop van Koro (ze hebben namelijk ontzettend veel, vrijwel allemaal biologisch en vaak ook suikervij!). Gebruik dan even code ELLOUISA voor korting op je gehele bestelling.

zondag 29 mei 2022

Speculoos bananabread

 Ik had al een fantastisch bananabread online staan op mijn site, echt een aanrader. Maar deze versie met speculoos en witte chocolade moet je ook zeker eens proberen! Het bananabread zelf maak je met olie en yoghurt wat zorgt voor een zachte, smeuïge cake, zonder dat deze kruimelt. Als je hem aansnijdt blijft hij mooi stevig en tegelijkertijd lekker zacht, echt top! En de stukjes speculoos, walnoten en witte chocolade mmm, die combinatie is zo goed! Je kunt ook pecannoten nemen trouwens. 

dinsdag 24 mei 2022

Suikervrije carrotcake



 Een suikervrij recept bij Ellouisa zul je misschien denken? Dat snap ik, ik maak eigenlijk nooit suikervrije baksels, maar kreeg van Sukrin de vraag of ik eens iets met hun producten zou willen maken om te zien of het inderdaad hetzelfde smaakt als suiker. Sukrin is een natuurlijke suikervervanger gemaakt van planten. In hun webshop vind je diverse producten, niet alleen suikervervangers, maar ook brood- en bakmixen, chocolade en siropen bijvoorbeeld. Ik kreeg een pakket met een aantal van deze producten opgestuurd om uit te proberen. 

Ik besloot om aan de slag te gaan met de sukrin gold, een soort lichtbruine basterdsuiker, maar dan dus zonder suiker :D. Ik bakte er een carrotcake mee en dat is heel goed bevallen, niemand heeft geproefd dat de cake was gebakken met suikervervanger! Ook de structuur is gewoon net als een cake met normale suiker, missie geslaagd dus.

De overige producten heb ik nog niet allemaal uitgeprobeerd, maar de chocolade is in ieder geval heel lekker, net als de karamelsiroop. De icing (vervanger van poedersuiker) heb ik gebruikt in de topping van de cake en dat was ook prima. Je proeft wel verschil met gewone poedersuiker, dat moet ik wel zeggen. Zowel in smaak als in structuur. 

donderdag 19 mei 2022

Fortnite traktatie met pringles

 Als echte fortnitefan wilde Sami natuurlijk niet alleen een fortnitetaart, maar ook een fortnite traktatie. Vorig jaar maakten we al zakjes chips met een zelfgemaakte fortnitewrap, via canva. En deze keer koos hij voor pringles, die ik voordelig inkocht bij L28. Ik maakte weer een label in canva, echt een superhandige app om hiervoor te gebruiken.

woensdag 18 mei 2022

Fortnitetaart met oreo

 Sami is gewoon alweer 10 jaar geworden! En als echte diehard fortnitefan wilde hij voor zijn verjaardag een fortnitetaart met oreosmaak. Ik ben niet zo'n taartenbakker en vooral niet de laagjestaarten, maar voor mijn zoon doe ik alles natuurlijk :). Ik ging eens kijken op pinterest en youtube en vond een heuse galaxy fortnitetaart, in paars, blauw en zwart. Dat vind ik wat heftige kleuren (ben sowieso niet zo van de kleurstoffen), dus heb eens gekeken naar een ander kleurenpatroon. Eerst een caketopper gezocht en die vond ik hier. En daarbij de kleuren geel, oranje en rood gekozen. In de praktijk liep dat wat meer in elkaar over, maar dat geeft niet, ik vind hem zelf echt heel mooi geworden! En Sami gelukkig ook! 

En hij was ook nog eens heel erg lekker. Ik heb mijn basisrecept voor chocoladecake gebruikt, op basis van zonnebloemolie. Die is lekker zacht en luchtig en totaal niet droog. Daarnaast gekozen voor een slagroom-mascarpone vulling en topping en geen botercrème, omdat dat gauw zo zwaar wordt. En dat heeft goed uitgepakt. Voor de vulling heb ik er fijngemalen oreo's door gedaan en voor de buitenlaag en toefjes kleurstoffen gebruikt.

Voor de cake gebruik ik een theeglas met oor met inhoud van 250 ml.

woensdag 4 mei 2022

Chocolade koektaartjes met frambozen


 Ik ben zo blij dat we weer richting de tijd gaan waarin er volop fruit verkrijgbaar is. En dan bedoel ik niet de in de kas gekweekte en bespoten fruitjes, maar fruit dat buiten groeit en liefst biologisch! Hier in de buurt hebben ze een fruitpluktuin waar ik graag met de kinderen heen ga om fruit te plukken (en te proeven), zo leuk! Deze koektaartjes zijn echt superlekker en leuk om te maken, bijvoorbeeld voor moederdag! Je kunt trouwens ook aardbeien gebruiken, net wat je wilt. Of neem verschillende soorten fruit, ook leuk!

Voor de koekjes gebruik ik een basisrecept voor chocoladekoekjes en ik steek ze uit met deze handige koekuitstekers van Bouwhuis. Je hebt een setje met 3 verschillende maten, zodat je zelf kunt kijken hoe groot je de koekjes maakt. De koekjes stapel je vervolgens op elkaar met daartussen een heerlijke frambozenroom, gemaakt van slagroom, mascarpone, marshmallowfluff en uiteraard frambozen. Dit is zo lekker! 

Oja, mocht je nou nog bloem zoeken (die is niet overal meer goed verkrijgbaar), bij Bouwhuis kun je nog steeds bloem bestellen in allerlei soorten. De patentbloem van Molen de Hoop is bijvoorbeeld heel fijn, maar ook deze bloem die wat goedkoper is, kun je prima mee bakken.

zaterdag 30 april 2022

Amandel-jamkoekjes




Deze koekjes maakte ik eerst altijd op een andere manier, bolletjes maken, dooe eiwit en dan amandelen rollen, kuiltje erin en na het bakken vullen met jam. Toen zag ik op facebook foto's van een andere manier en heb die uitgeprobeerd: staven rollen, insmeren met eiwit en door amandelen rollen. Dan in plakjes snijden en er een kuiltje in drukken. Ik moet eerlijk zeggen, dat het sneller is met die staven, maar het resultaat is mooier als je aparte bolletjes maakt. De amandelen komen dan echt over heel het koekje te zitten i.p.v. alleen aan de buitenkant. Neem de jam die je lekker vindt trouwens, hoeft niet perse aardbeienjam te zijn.
Het zijn trouwens makkelijke koekjes en kosten niet veel tijd!

vrijdag 29 april 2022

Ferrerobriwat

 


Normaal gesproken hou ik er niet zo van om traditionele recepten te moderniseren, maar toen ik deze ferreroversie van briwat tegen kwam, bleven deze toch wel steeds in mijn hoofd hangen! En eigenlijk is het ook een geheel ander koekje dan de originele briwat met filodeeg en honing. Ik kwam ze tegen bij het youtubekanaal van lamset_noussa, een Tunesische foodblogger. Ik heb er een eigen recept van gemaakt met een vulling van gemalen amandelen (vind alleen hazelnoten te sterk) met hazelnootpraline, een krokant jasje van loempiavellen (dat is wat steviger dan filodeeg ivm de chocolade waar je ze later nog in doet) en daar overheen hazelnootchocolade. En dat alles in een leuk driehoekvormpje, nou ik vind ze nog steeds zo leuk!

Op mijn instagramaccount vind je een video van hoe je deze koekjes kunt maken. En zoek je meer koekjesrecepten? In mijn koekjesoverzicht vind je inmiddels 111 koekjesrecepten en in mijn boek 100 Luxe koekjes staan er nog eens 100. In mijn nieuwste boek 100 Heerlijke hapjes vind je ook een hoofdstuk met 15 nieuwe koekjesrecepten. Keuze genoeg dus!

donderdag 28 april 2022

Amandelvlechtjes



 In de Marokkaanse patisseriewereld zijn amandelen altijd erg belangrijk geweest, veel koekjes bestaan uit een basis van amandelspijs met oranjebloesemwater (en soms kaneel) en daar omheen een wit deeg dat in allerlei vormen wordt gemaakt. Zo heb je de beroemde gazellehoorntjes (te vinden in mijn boek 100 luxe koekjes) en nog vele andere soorten en maten. Ik vind ze zelf op zich wel lekker, maar niet perse om er een enorme hoeveelheid van te maken. Meer als onderdeel van een dienblad met meerdere soorten koekjes, voor suikerfeest bijvoorbeeld. Deze amandelvlechtjes zijn weer een leuke variant en vragen wel wat tijd om te maken. Ook is het vouwen wat lastig uit te leggen in geschreven tekst, op instagram vind je een reel video waarin je ziet hoe je ze moet vouwen.

Neem een kijkje in mijn koekjesoverzicht met 111 koekjesrecepten voor meer lekkere koekjes!

woensdag 27 april 2022

Walnotenplaatkoek



Deze walnotenplaatkoek maak ik eigenlijk al jaren en is steeds een succes. Als je van karamel en noten houdt, moet jij deze koekjes ook zeker eens proberen. Overheerlijk zoet en sticky! Gebruik met deze hoeveelheden een niet te grote bakplaat, omdat je anders deeg en noten tekort komt. Mocht je een grote bakplaat willen gebruiken, verdubbel de ingrediënten dan.

Je kunt voor deze koekjes trouwens ook andere noten gebruiken, pecannoten, amandelen, hazelnoten of zelfs amandelschaafsel.

dinsdag 26 april 2022

Pistache bounties

Op instagram zag ik bij Foodbylaa een lekkere pistachecrème van Dille en Kamille die ze gebruikte voor koffiebroodjes. Dat leek me ook wel wat om iets mee te maken en toevallig zag ik op instagram pistachebounty's voorbij komen, wat een leuk en lekker idee! Ik heb de crème gehaald en samen met de kokos en witte chocolade is dit zo lekker!

Wil je liever andere pistachebonbons maken, dan kun je ook dit recept voor pistachebonbons van mij bekijken, die zijn ook megalekker! En in mijn koekjesboek 100 Luxe koekjes vind je nog 100 andere lekkere koekjesrecepten. Of neem een kijkje in mijn koekjesoverzicht met 111 koekjesrecepten, veel succes met kiezen :D

maandag 25 april 2022

Maizenakoekjes



Als je Marokkaans bent, ken je deze koekjes vast en zeker! Ik denk dat dit de eerste Marokkaanse koekjes waren die ik ooit at en ik vind ze nog steeds een van de lekkerste die er zijn. Ze zijn heel makkelijk te maken en ze smelten in je mond. Zeker de moeite waard!

Ik kies normaal bij koekjes voor een mengsel van melkchocolade en pure chocolade, maar bij deze koekjes vind ik melkchocolade het lekkerst. Bewaar ze wel in de koelkast, Je kunt trouwens ook kiezen voor witte chocolade en dan cornflakes of kokos, is ook lekker!

zondag 24 april 2022

Dadelmarmerkoekjes

 


Mijn marmerkoekjes kennen jullie inmiddels wel natuurlijk, het zijn de meest bekeken koekjes op mijn blog! Ik maakte ook al een versie met bastogne en amandelen en in mijn nieuwe boek 100 Heerlijke hapjes vind je een recept voor mokkamarmerkoekjes. En ik bedacht gewoon nog een variant, deze keer met dadels, speculoos en noten. En in een ronde vorm, door gebruik te maken van een siliconen mini muffinvorm.

Ik gebruik voor de vulling van deze koekjes de stevige khudri dadels van Nakheel Alya. Die zijn chewy en wat moeilijk te verwerken, maar ideaal voor deze koekjes. Je proeft namelijk in de vulling die kleine chewy stukjes en dat is zo lekker! Je snijdt deze dadels open (met je vingers lukt dat moeilijk), haalt de pit eruit en snijd in lange repen. Om daar stukjes van te snijden gaat lastiger, dus pakte ik een schaar :D. En dat ging perfect! Je kunt deze dadels tijdens de ramadan ook bij AH kopen, dat is helemaal handig. Maar bestellen kan ook in de webshop waar je nog meer lekkere dadels (ook gevulde of chocoladedadels) en dadelproducten vindt (denk aan dadelstroop of dadelballetjes en koekjes).

In mijn koekjesboek 100 Luxe koekjes vind je nog 100 andere lekkere koekjesrecepten. Of neem een kijkje in mijn koekjesoverzicht met 111 koekjesrecepten.

Arabische chocoladeletter voor suikerfeest!



 Toen ik in november een recept voor zelfgemaakte chocoladeletters deelde, kreeg ik een berichtje van iemand die ze ook maakte voor het suikerfeest. Arabische chocoladeletters dan wel, hoe leuk is dat! Het was voor mij wel even een zoektocht naar welke letter ik dan moet hebben als eerste letter van de naam van mijn kinderen, maar dat is gelukt. Ik maakte er dus een voor Sami en Dina en nog een bonusletter voor Sami om weg te geven aan zijn beste vriend. Echt een superleuk en origineel cadeau voor eid ul fitr, het suikerfeest! De doosjes heb ik besteld bij Bouwhuis, je hebt ze in verschillende kleuren en formaten. Ik heb deze witte besteld met gouden binnenkant.

Kom je er niet helemaal uit, in deze video op mijn instagramkanaal zie je hoe ik ze gespoten heb.

vrijdag 22 april 2022

Bueno bonbons

Kinderbueno, wij zijn er dol op hoor! Nu een beetje tricky met die salmonellabesmettingen, dus maken we gewoon zelf deze megalekkere buenobonbons! Ik gebruik hiervoor producten van Bouwhuis Baktotaal, de webshop waar je al je bakspullen kunt vinden. Voor de vulling heb ik hazelnootpraline gemengd met gesmolten witte chocolade en dan krijg je die lekkere buenovulling! Daar omheen melkchocolade van Callebaut, die callets kun je heel gemakkelijk smelten. 

De vorm heb ik ook besteld bij Bouwhuis, daar heb je nog ontelbaar veel andere bonbonvormen in allerlei soorten en maten, zo leuk (en geeft je ook keuzestress hoor haha). Het handigst vind ik om ze in de vriezer te zetten, zo worden ze snel hard en kun je ze er makkelijk uit halen. Daarna kun je de bonbons in de koelkast bewaren. En wat trouwens ook heel handig is, de bonbonhandschoenen. Ik wist helemaal niet dat dat bestond, maar het voorkom dat je vingerafdrukken op je bonbons terugziet, echt top! Die ga ik zeker vaker gebruiken.

Bovenop de bonbon zou je trouwens ook nog een blokje kinderbueno kunnen doen i.p.v. lijntjes chocolade.

En in mijn koekjesboek 100 Luxe koekjes vind je nog 100 andere lekkere koekjesrecepten. Of neem een kijkje in mijn koekjesoverzicht met 111 koekjesrecepten.

donderdag 21 april 2022

Amandelsigaartjes


Al jaren wilde ik deze sigaartjes eens maken (net als heel veel andere recepten trouwens) en nu eindelijk eens geprobeerd. Eigenlijk zijn het net zulke koekjes als Marokkaanse briwat, de filodeegdriehoekjes met amandelvulling, alleen maak je er nu sigaartjes van. 

In mijn koekjesboek 100 Luxe koekjes vind je nog 100 andere lekkere koekjesrecepten. Of neem een kijkje in mijn koekjesoverzicht met 111 koekjesrecepten.

woensdag 20 april 2022

Nougatinekoekjes

 


Ik krijg regelmatig de vraag waar ik inspiratie voor koekjes vandaan haal. Dat is echt overal en nergens, van pinterest, youtube en instagram, kookboeken en tjdschriften, bakkerijen, restaurants of feestjes. Maar heb ook nog een hele map vol uitgprinte en uitgeknipte recepten. Meestal is het vooral een vorm of garnering die ik overneem en daar mijn eigen recepten voor gebruik of soms een smaakcombinatie. Maar ik bedenk ook koekjes echt helemaal zelf. Ik zou in ieder geval zo nog een paar boeken met koekjesrecepten kunnen vullen haha! 

De inspiratie voor dit koekje zag ik bij een van de Marokkaanse accounts die ik volg op instagram. Er stond geen recept bij, dus heb zelf bedacht om een maïzenakoekje als basis te gebruiken en hier nougatine aan toe te voegen (kan best zijn dat bij het origineel gehakte nootjes werden gebruikt). Het eindresultaat is in ieder geval superlekker én mooi met de rozenblaadjes op het witte jasje van de koekjes.

Zoek je nog meer lekkere koekjesrecepten? neem een kijkje in mijn online overzicht met 111 recepten en natuurlijk in mijn boek 100 luxe koekjes van eigen deeg.

zondag 17 april 2022

Koekjes!! 111 recepten op een rij

Een van de meest gebruikte zoektermen op mijn blog (of via google) is "koekjes". Ik had eerder al een overzicht gemaakt van alle koekjesrecepten op mijn blog. Ik heb deze geupdate van 81 naar inmiddels 104  recepten en hier komen de komende week nog wat koekjesrecepten bij. Ze staan trouwens op alfabetische volgorde.

Zoek je nog meer lekkere koekjesrecepten? In mijn boek "100 luxe koekjes van eigen deeg" vind je 100 lekkere koekjesrecepten in allerlei soorten en maten. Van no bake koekjes tot traditionele Marokkaanse koekjes en van simpele koekjes tot feestelijke koekjes die wat meer tijd vragen. Bestel het hier bij bol.com!

In mijn nieuwste boek "100 heerlijke hapjes" staan trouwens ook nog 15 nieuwe soorten koekjes, naast 85 andere megalekkere recepten voor zoete en hartige hapjes. Ook dat boek bestel je bij bol.com via deze link.

Veel bakplezier alvast!

zaterdag 16 april 2022

Visflapjes

 Wij zijn dol op visbestilla, jij ook? Crispy filodeeg gevuld met een mengsel van verschillende vissoorten, groente en mihoen (of glasnoedels). Nu is filodeeg voor sommigen wat bewerkelijk. Je kunt dan bijvoorbeeld ook loempia's maken met deze vulling (loempiavellen zijn wat makkelijker in het gebruik) of stop het lekker in bladerdeeg! Nog simpeler en onwijs lekker. Ik maakte er leuke driehoekjes met uitsnedes van, maar je kunt alle kanten op met deze pakketjes. 

donderdag 14 april 2022

Marokkaanse pompoensoep

 


In de ramadan eten wij het liefst verschillende soorten soep, meestal maak ik de ene keer harira, dan een andere soep en daarna weer harira. Omdat harira toch wel onze favoriet is en de echte Marokkaanse ramadansoep. Wil jij nou net als wij een keer afwisselen, of gewoon een lekker soepje buiten de ramadan? Maak dan eens deze Marokkaanse versie van pompoensoep, zo lekker! En wat sneller te maken dan bijvoorbeeld harira. Ik gebruik voor deze soep flespompoen, maar je kunt ook een ronde oranje pompoen gebruiken, die zijn wel wat lastiger te schillen. Je kunt ook kiezen voor zakken met pompoenblokjes om het nog makkelijker te maken.

woensdag 13 april 2022

Gevulde mini batbot - kleine Marokkaanse broodjes



Deze kleine Marokkaanse griesmeelbroodjes maak ik echt zo vaak! Voor bij een Marokkaanse maaltijd of soep (vind ik handiger dan een groot brood), maar ook om te vullen. Je kunt ze vullen met diverse vullingen, bijv. met tonijn, gehakt of een kipmengsel. Ik maak ze elk jaar in de ramadan, maar ook voor de lunch, een picknick of onderweg op vakantie zijn ze heerlijk!

Ik heb het deegrecept iets aangepast en gebruik nu mijn basisrecept voor Marokkaans griesmeelbrood. Ik steek rondjes uit met een uitsteker van ongeveer 10 cm, maar dat kan ook kleiner of groter. Belangrijk is om het deeg niet te droog te laten, maar liever wat vochtig en plakkerig. 

Je kunt batbot ook vullen voordat je ze bakt, zoals in dit recept met gehaktvulling. Dat is ook onwijs lekker!

Met de video op mijn youtubekanaal maak je ze makkelijk zelf!

zaterdag 9 april 2022

Dadelmilkshake

 Volgens mij had ik het al eerder geschreven, maar vroeger was ik niet zo gek op dadels. Of eigenlijk, ik ben er niet mee opgegroeid en toen ik ze ging proberen, waren dat gewoon de verkeerde denk ik. Die uit de supermarkt in zo'n wit schaaltje met een stokje erbij (nooit begrepen waarvoor dat diende). Droog en smaakloos vond ik ze, niets aan. Maar inmiddels weet ik wel beter! Ik heb begrepen dat er wel 400 soorten dadels zijn, wauw! Allemaal met hun eigen vorm, kleur, structuur en smaak. Sommigen zijn stevig en chewy, anderen weer klein, zacht en sticky. Zo leuk, die verschillen! 

Bij Nakheel Alya heb je allerlei soorten dadels: de kleine zwarte en zoete ajwa en de zachte en sticky sukkarydadels bijvoorbeeld. Allemaal superlekker! En nu is een deel van hun assortiment ook nog eens gewoon bij AH te verkrijgen, handig zo in de ramadan! Op hun website kun je je postcode invullen en kijken welke AH in jouw buurt ze in hun assortiment heeft. Ik heb de ajwadadels gebruikt om een heerlijke milkshake mee te maken. Deze zijn best zacht, maar toch nog wel wat steviger en taaier dan bijvoorbeeld de sukkarydadels. Maar daar is een trucje voor, stomen! Je kunt de dadels in een stoompan stomen tot ze zacht zijn en dan verwerken. Ik vond het leuk om er een lekkere shake mee te maken, iets wat in de ramadan ook veel gemaakt en gedronken wordt na zonsondergang. 

En een gewone dadelshake is lekker hoor, die maak ik vaak met banaan, avocado en melk of yoghurt. Maar wat denk je van een dadel-chocolademilkshake! Vooral de kinderen vinden dit heerlijk, maar voor jezelf is het ook echt een traktatie hoor. Zelf krijg ik het trouwens niet weg hoor nu, haha ik zit snel vol.

vrijdag 8 april 2022

Kipbörek

 Pas zag ik in de supermarkt börekrolletjes liggen, met spinazie/fetavulling of met kip. En dat bracht me op het idee een eigen kipbörekversie te maken. Een simpele kipvulling in een krokant jasje met een extra smaaktouch van de nigellazaadjes, waar ik zo dol op ben. Hier zijn ze goedgekeurd, zeker door Sami! 

Je hebt börek trouwens in 100 verschillende soorten en smaken. Met filodeeg, yufkadeeg, loempiavellen of eigen gemaakt deeg. Met kip, gehakt, vis, kaas of aardappel. Noem maar op! In mijn boek 100 heerlijke hapjes deel ik ook 2 börekrecepten die je eens moet proberen :D

woensdag 6 april 2022

Pizza kaiserbroodjes

 


De afgelopen tijd is een run ontstaan op zonnebloemolie en bloem vanwege de oorlog in Oekraïne. Nu heb ik gelukkig nog op tijd een voorraadje kunnen inslaan, maar dat geldt helaas net voor iedereen. Ik probeer daarom deze ramadan ook wat hapjes te delen waar je geen bloem of zonnebloemolie voor nodig hebt. Zoals deze geweldig lekkere pizzakaiserbroodjes. Supersimpel en kijk even hoe ze eruit zien! Ik kwam ze overigens tegen op Tiktok en maakte er een eigen versie van met paturain en halal salami. Je kunt er natuurlijk ook andere dingen instoppen en zo steeds weer nieuwe broodjes creëren.

maandag 4 april 2022

Marokkaanse kippensoep met tchicha (gerst)



Deze kippensoep is naast de harira onze favoriete ramadansoep, heerlijk van smaak en boordevol kip en groenten. Hij is wat lichter dan de harira, zodat je nog genoeg ruimte over hebt voor lekkere hapjes/broodjes. Iewzan/tchicha is als ik het goed heb gerst. Je kunt ook couscous of bulgur gebruiken, dat heeft hetzelfde effect. Deze keer heb ik tchicha gebruikt die ik in Marokko langs de weg heb gekocht (daar staan altijd allerlei dingen te koop langs de weg).

zondag 3 april 2022

Burritobroodjes

 


De ramadan is weer begonnen en op culinair gebied betekent dit dat er weer volop recepten broodjes en hapjes worden gedeeld om bij de soep te serveren. In mijn ramadanhoekje vind je daar al diverse lekkere recepten voor en natuurlijk in mijn nieuwe boek "100 heerlijke hapjes". Maar ook hier zal ik weer nieuwe ideetjes delen. Gisteren maakte ik bijvoorbeeld deze simpele, maar superlekkere burritobroodjes. En het handige is, je hebt er geen bloem of zonnebloemolie voor nodig (best fijn in deze tijd waarin niet iedereen dat meer in huis heeft kunnen halen). Ik gebruik afbakbroodjes, die zijn handig in te snijden, omdat ze nog zacht zijn. Kies wel voor een beetje goede kwaliteit, soms zijn ze wat zurig. 

Vorig jaar maakte ik trouwens ook gevulde afbakbroodjes, toen met een romige en cheesy kipvulling. Het recept daarvan vind je hier. Maar je kunt natuurlijk alle kanten op met deze broodjes, gehaktvulling, caprese, geroosterde groenten, tuna melt, noem maar op!

zaterdag 2 april 2022

Ramadan recepten!



Morgen begint de maand ramadan weer en speciaal voor die maand heb ik al mijn ramadanrecepten in een ramadanhoekje gezet. Je vindt hier zoetigheden, soepen, hapjes en broodjes. Veel plezier en laat me weten als je iets hebt gemaakt of juist een verzoekje hebt!

Je vindt het ramadanhoekje bovenaan onder het tabje "Ramadanhoekje" of klik hier!

vrijdag 25 maart 2022

Spaghetti-shebakia (bouchnika)



De ramadan komt er weer bijna aan en dan slaan veel Marokkaanse vrouwen aan het bakken van shebakia, de traditionele honingkoekjes voor de ramadan. De meest gemaakte soort is de traditionele shebakia, waar je hier mijn recept van vindt. Deze versie, bouchnika, wordt ook wel spaghetti shebakia genoemd. En je kunt wel raden waarom haha. 

Het handigst is om hiervoor een pastamachine met spaghetti opzetstuk te gebruiken. Ik heb de mijne van Koro en deze kun jij met korting bestellen als je code ELLOUISA gebruikt. Maar heb je geen pastamachine, dan kun je ook kleine rechthoekjes van het deeg snijden en deze vierkantjes weer in hele dunne reepjes snijden, bijvoorbeeld met een pizzaroller. Bij beide manieren is het belangrijk om de uiteinden goed aan te drukken, zodat ze niet loslaten in de olie.

woensdag 23 maart 2022

Traktatie Paw Patrol luchtballon - gezond en coronaproof

 


Deze luchtballontraktaties heb je vast al eens voorbij zien komen, ik in ieder geval wel! Ik maakte er een leuke paw patrol versie van voor de echte paw patrol fans! In de bakjes deed ik de zakjes en repen van Fruitfunk, die zijn superlekker én gezond. Bij Fruitfunk koop je nu een heel pakket met voldoende inhoud voor een traktatie voor de hele klas. En wat je overhoudt, peuzel je gewoon lekker zelf op! Ze zijn ze ook nog eens voorverpakt, handig voor als jouw school of kinderdagverblijf alleen verpakte traktaties toestaat.

Op mijn instagramkanaal kun je een video zien waarin ik laat zien hoe je ze heel makkelijk kunt maken, maar ik zal hieronder ook beschrijven hoe ik het heb gedaan. Daarnaast zie je waar ik alle materialen vandaan heb.