zondag 20 maart 2022

Pasta tuna melt uit Makkelijk & Snel

 


Het werd weer eens tijd voor een lekker pastarecept! Hier thuis zijn ze er niet heel erg dol op, dus maak het minder vaak dan bijvoorbeeld de Marokkaanse keuken, maar af en toe komt het wel op tafel. En toen ik in het boek Makkelijk & Snel van Brenda Hoff keek, viel deze pasta tuna melt mij meteen op! Eigenlijk zou ik steeds uit een kookboek koken wat er op pagina 99 stond, maar daar stond nu iets wat me niet heel erg aansprak (of eigenlijk, ik zou het wel lekker vinden, maar de rest hier niet denk ik en dan vind ik het zo zonde om te maken). Deze ovenschotel bleef in mijn hoofd hangen en werd het dus! Pasta met rode pesto, groenten en tonijn en bovenop natuurlijk kaas! Je kunt hem trouwens helemaal van tevoren voorbereiden en alleen nog even in de oven zetten bijvoorbeeld. Ik gebruikte wel zelf gesneden groenten in plaats van een zak voorgesneden groenten (zo'n zak is wel sneller natuurlijk) en rode pesto uit een potje, omdat ik geen zin had om het zelf te maken. En ik vond 1 blikje tonijn en 1 rode ui voldoende.

In het boek vind je verder allemaal gerechten die, zoals de titel al aangeeft, makkelijk en snel klaar zijn! En niet alleen hoofdgerechten, ook maaltijdsalades of lekkere toetjes!
Mijn top 10:

1. Karameltiramisu met chocolade
2. Geroosterde bloemkoolsalade met kikkererwten en avocado
3. Sticky kip met honing en sinaasappel
4. Frittata met broccoli en tomaatjes
5. Preistamppot met gerookte zalm
6. Spinazieloempia met feta en gekarameliseerde ui
7. Sushisalade met zalm en avocado
8. Spaghetti met kipgehaktballetjes
9. Snelle chocolate chip-repen
10. Enchilada-lasagne

Lijkt jou dit allemaal ook heel lekker? En wil je graag een boek met makkelijke en snelle recepten? Dan is het boek Makkelijk&Snel van Brenda Hoff iets voor jou! Bestel het hier bij bol.com voor 19,95. Brenda is ook heel leuk om te volgen voor receptideetjes, bijvoorbeeld via instagram @brendakookt of haar website www.brendakookt.nl. 

vrijdag 18 maart 2022

Citroenbroodjes

Oke, dit is het eerste recept dat ik maak met lemon curd! Gek he, hoe veel ik ook kook en bak, er zijn nog steeds producten die ik nog nooit heb gebruikt of dingen die ik nog nooit heb gemaakt. Zo heb ik ook nog nooit tofu gegeten of pulled oats en havermout gebruik ik ook zelden. Maargoed, lemon curd dus, dat bestelde ik bij Bouwhuis Baktotaal, samen met goede bloem, amandelschaafsel (die heel dun is geschaafd!) en royal icing voor de garnering. Toen ik de lemon curd opende vond ik het niet meteen heel aangenaam ruiken en ik had dus mijn twijfels over hoe de broodjes zouden uitpakken. Maar ze zijn echt zo onwijs lekker! Heerlijk fris en samen met de zoete royal icing en een beetje nootsmaak van het amandelschaafsel echt een traktatie! 

Het recept is voor kleine broodjes, die vind ik persoonlijk leuk staan en makkelijker weghappen. Maar als je grotere broodjes wilt, kun je het recept ook verdubbelen en dan hetzelfde aantal aanhouden.

dinsdag 15 maart 2022

Mergpijpjes

 


Mergpijpjes, vind jij ze lekker? Ik zal heel eerlijk zijn, dat ik die uit de winkels niet zo lekker vind. En dat komt doordat de marsepein zo kunstmatig smaakt. Deze is vaak gemaakt van een heleboel suiker, een klein beetje amandel en vooral veel amandelaroma of essence, wat het bijna een chemisch smaakje (en kleurtje!) geeft. Ik wilde ze altijd al zelf een keer maken en dat kon nu eindelijk voor de challenge van The Daring Kitchen! Het recept van Laura's bakery was het basisrecept, maar je moest er wel je eigen draai aan geven. Dus maakte ik mijn marsepein zelf, wat echt supersimpel is. Het enige nadeel is dat het niet spierwit is en iets sneller breekt bij het vouwen, maar dat is geen ramp. En wat een smaakverschil, echt als je normaal gesproken geen marsepein lust, dan moet je het eens zelf maken, totaal anders!

Als vulling koos ik voor de jam en maakte er een botercrème bij in plaats van banketbakkersroom. In mijn beleving zit er namelijk ook botercrème in en geen banketbakkersroom. Dit was meteen een mooie kans om eens botercrème op basis van banketbakkersroom te maken. Nog nooit gemaakt en in het blad Meesterlijk van meesterbakker Robèrt zag ik het ook al staan. Wel mijn eigen banketbakkersroomrecept gebruikt en daar de boter doorheen geklopt. Ontzettend lekker zo! 

Dan nog even over het maken, het is best even een klusje hoor. Want er zijn een heleboel verschillende stappen: eerst maak je de banketbakkersroom, omdat die met afkoelen. Dan de marsepein, omdat dat ook even moet rusten. Vervolgens bak je het biscuit en verwerk je de banketbakkersoom in je botercrème. Het biscuit wordt gevuld en gesneden (ik weet niet hoe groot de mergpijpjes uit het recept waren, maar ik heb er 16 stuks van gemaakt en dat waren al best grote koeken, dus 6 stuks? dat zijn echt mega units!). Marsepein uitrollen en eromheen vouwen. Netjes dichtmaken en dan nog in de chocolade dompelen. Niet even tussendoor doen dus. Maargoed, eindresultaat? De lekkerste mergpijpjes die ik heb geproefd, echt waar!

En wil jij ook eens meedoen met zo'n challenge? meld je dan ook aan bij The Daringkitchen, dat kan via facebook of instagram.

zondag 13 maart 2022

Bijenkorfbrood

Dit is alweer mijn laatste recept voor Honingonline, het was ontzettend leuk om te doen! Een jaar lang heb ik elke maand een recept bedacht met de verschillende soorten honing van de imker De Valksche Bijenhof in Kootwijkerbroek. Daarvoor ben ik eerst langs gegaan bij de imkerij om te zien hoe dat allemaal gaat, zo leuk om te zien! Natuurlijk ook honing geproefd en mee naar huis genomen. Daarna begonnen met de recepten, zowel zoet als hartig en met verschillende soorten honing of honingproducten.

Als laatste recept koos ik voor iets feestelijks én in het bijenthema, namelijk een bijenkorfbrood. Allemaal kleine zoete broodjes met heerlijke biesboschhoning, die heerlijk licht en friszoet smaakt. Lekker bij het ontbijt of de thee. 

Het recept vind je hier op de website van Honingonline.

En wil je alle honingrecepten terugzien? Kijk dan even in dit receptenoverzicht op Honingonline.

zondag 6 maart 2022

Butter chicken

 


Al jaren wil ik eens butter chicken maken, niet dat ik het ooit gegeten heb, maar ik hoor van zoveel mensen hoe lekker het is. En dat is ook echt zo! Tenminste, als dit recept net zo smaakt als de "echte" butter chicken. Ik weet het niet, omdat ik eigenlijk nooit veel buiten de deur eet of maaltijden afhaal of laat bezorgen. Dus, dan rest er maar 1 ding haha, zelf uitproberen!


De saus is heerlijk romig en een beetje zoet, heerlijk! Samen met wat rijst en homemade naanbrood hebben wij er van gesmuld! En dit recept is voor best een grote portie saus, dus we hebben er zelfs twee dagen van kunnen genieten, ideaal. Ik heb de tweede dag alleen nog wat naanbrood erbij gebakken en klaar was de maaltijd.

In de saus gaan ui, tomaten, room en cashewnoten. Met natuurlijk heerlijke geurige kruiden krijg je zo een ontzettend lekkere volle saus, die wel wat machtig is. Ik gebruikte het recept van Sihamdaily nadat ik het gerecht bij haar voorbij zag komen op instagram en besloot om het nu toch eindelijk eens te gaan maken! Ik heb het wel hier en daar aangepast, zoals knoflook toegevoegd en wat minder kruiden (anders is het te sterk voor mijn zoontje). Ook heb ik de saus langer laten pruttelen, zeker een half uur.

donderdag 3 maart 2022

Mijn tweede boek 100 heerlijke hapjes is uit!


Yes! Het is zover, mijn tweede kookboek is uit! Het afgelopen jaar heb ik hard gewerkt aan dit boek dat deze keer is gericht op hapjes, voor de ramadan en het suikerfeest, maar ook voor andere gelegenheden als verjaardagen, picknicks of feestjes. Of maak gewoon lekkere hapjes voor jezelf en je gezin. In het boek vind je 100 hapjesrecepten: 60 hartige hapjes en 40 zoete. De hapjes zijn verdeeld in de volgende hoofdstukken:


- Hartige broodjes
- Snacks
- Bladerdeeg en filodeeg
- Gezonde hapjes
- Taartjes en cupcakes
- Koekjes
- Zoete broodjes
- Cakes en muffins

In het boek vind je een aantal succesrecepten van mijn blog, zoals de kipbriwat en loempiapakketjes. Maar daarnaast ook een heleboel nieuwe recepten! 

Wil jij het boek ook? Bestel het hier bij bol.com

zondag 27 februari 2022

Hazelnoot-schuimkussentjes


Hazelnoot-schuimtaart
is een van mijn favo taarten en toen ik deze kleine kussentjes van hazelnootschuim op instagram voorbij zag komen, wilde ik ze meteen ook maken! De versie die ik zag was met een mousselinecrème als vulling, maar ik heb meringue botercrème gemaakt met karamelsmaakje. Je kunt ook botercrème maken met gewoon poedersuiker en boter, maar een meringue botercrème smaakt echt veel beter. Geen korreltjes in je crème, superluchtig en niet zo zwaar. Je kunt van deze kussentjes trouwens verschillende versies maken. Ik heb nu de schuimpjes blanco gelaten, maar je kunt ze ook bestrooien met gehakte hazelnoten of maak geribbelde toefjes. De puntjes of bodems in gesmolten chocolade dompelen en daarna pas vullen staat ook erg leuk. Ik ga het allemaal uitproberen, want ze zijn zo lekker!

donderdag 24 februari 2022

Peanutbutter bars


Hoe vind jij deze peanutbutter bars eruit zie? Goed toch? Het zijn een soort fudgy chocoladestukken met Amerikaanse pindakaas (die romige, beetje zoete variant). Daar bovenop een chocoladeganache met weer deze pindakaas. Je bakt ze in een warm waterbad in de oven en dat zorgt voor een lekkere zachte structuur, heb het nooit eerder gegeten eigenlijk. Ik maakte deze bars voor de swiepswoepswap van deze maand! Ik werd gekoppeld aan Debsbakeryandkitchen. Ik volg haar toevallig al een tijdje en zij mij ook, ik weet nog dat we samen meededen aan de Koffietijd Bakwedstrijd een paar jaar geleden. Zij kwam een stukje verder dan ik weet ik nog! Zij maakt trouwens andersom ook iets van mij, dus ben heel benieuwd wat het geworden is! Bij een eerdere foodblogswap maakte ze al eens mijn kiptajine met honing en voegde er bloemkool aan toe, mooie twist! 

Ik vind het dus altijd zo leuk om met foodblogswaps mee te doen (er zijn twee verschillende: de maandelijkse kleine foodblogswap via facebook en deze grote swiepswoepswap die wat minder vaak plaatsvindt, maar een heleboel meer deelnemers kent). Ik neem de blog waaraan ik gekoppeld word helemaal door, echt alle recepten scroll ik langs en wat me lekker lijk, sla ik op (op pinterest) om ooit eens te maken (ik zeg ooit, omdat ik een paar duizend recepten daar heb opgeslagen haha). Meestal blijven er 1 of 2 hangen die ik echt graag wil maken en daar kies ik er dan een van uit. Deze keer waren het er wel meer dan 1 of 2 haha, dus heb weer mooi wat toegevoegd aan mijn collectie op pinterest. Wat denk je bijvoorbeeld van deze stroopwafelcheesecake, preitaartjes (lekker voor de ramadan!), de mooie frambozenmeringues met pistachenoten of deze zomerse perzik wortelsalade met avocado (ga ik van de zomer zeker proberen!). Kortom, neem ook gauw een kijkje voor wat lekker inspiratie. En ben je zelf foodblogger, volg dan ook haar platform "Het ingrediënt" voor tips!

Ik koos dus voor deze peanutbutter bars waar geen extra suiker aan wordt toegevoegd, best gezond dus! Ik verving een deel van de pure chocolade door melkchocolade, omdat ik niet meer in huis had. Maar de smaak was precies goed zo. Ik denk dat dit ook heel lekker is met speculoospasta i.p.v. pindakaas.

maandag 21 februari 2022

Traktatie rijstwafels - gezond en coronaproof

 Ik ga nog even door met leuke traktatie ideetjes hoor, tenminste, ik vind ze heel leuk haha. Rijstwafels zijn superhandig om traktaties mee te maken. Je verpakt ze individueel in huishoudfolie en versierd ze dan naar wens. Zo kun je er voetballetjes van maken of hello kitty bijvoorbeeld, maar ik heb 3 andere ideetjes voor jullie. Voor de allerkleinsten Nijntjewafels en voor de wat grotere kinderen shaun het schaap of emoji wafels. Verderop lees je hoe ik ze gemaakt heb.

Ik gebruikt de volkoren rijstwafels met pure chocolade die ik bestelde bij Koro. Deze wafels zijn biologisch en pure chocolade is wat mij betreft onder gezond te scharen! Je hebt er 6 voor 2 euro, dus ook nog heel betaalbaar en net even wat lekkerder dan een rijstwafel zonder chocolade toch? Wil jij ze ook bestellen of andere producten uit de Koro webshop? Gebruik dan de code ELLOUISA voor korting op je gehele bestelling.

zaterdag 19 februari 2022

Rolo cupcakes

 Krijg jij al zin in deze cupcakes met rolo? Ik vind rolo's echt onwijs lekker dus hoe leuk is het dan om cupcakes daarmee te maken. Chocolade cupcakes met stukjes rolo, een romige slagroomtopping met karamelswirl en een rolo on top! En ik heb eindelijk eens de leuke mini pipetjes gebruikt, die ik al eerder overal voorbij zag komen. Ik bestelde ze bij Bouwhuis Baktotaal, de webshop voor al je bakproducten. Daar heb ik ook de zwarte cupcakepapiertjes vandaan en de heerlijke karamelpasta die je meteen kunt gebruiken. 

Ik gebruik voor deze cupcakes trouwens mijn basisrecept voor cupcakes, met toevoeging van cacao. Deze cupcakes maak ik al jaren op deze manier en ze blijven heerlijk zacht en luchtig, ook in de koelkast. Dat komt omdat ik olie gebruik in plaats van boter. Wil je ze helemaal koemelkvrij hebben? Gebruik dan een plantaardige melk in plaats van koemelk.

donderdag 17 februari 2022

Reserveer nu mijn hapjesboek 100 Heerlijke Hapjes !

 

Yes! Na een half jaar hard werken is mijn tweede kookboek nu in aantocht! Het boek 100 heerlijke hapjes bevat 100 recepten voor hartige en zoete hapjes. Hartige broodjes, snacks, bladerdeeghapjes en filodeeghapjes, gezonde hapjes, cupcakes, taartjes, koekjes, cake, muffins en zoete broodjes! Ideaal voor de ramadan, maar ook voor allerlei andere gelegenheden. 

Wil jij zeker zijn van een exemplaar? Reserveer het boek 100 heerlijke hapjes hier bij bol.com. Begin maart heb je hem dan in huis, mooi voor de ramadan!

Ik ben trouwens heel benieuwd wat jullie van de cover vinden!

woensdag 16 februari 2022

Lionpops

 Wat is jullie favo chocoladereep? Bij mij zeker weten de Lion! Ik kwam van die megapakken bij Kruidvat tegen en dacht, die neem ik mee, ga ik iets lekkers mee maken. En bij de Action zag ik ineens Lion blond liggen, de witte versie, wauw! Ook meegenomen en ik besloot er deze Lionpops van te maken, in twee verschillende soorten dus. En het leuke is, je hebt maar 4 ingrediënten nodig! Supersimpel te maken, onwijs lekker èn ze zien er zo leuk uit!

De vorm voor deze magnumpops heb ik van Darnastore en zijn net even een fijner formaatje dan de grote die ik al had. Je krijgt er ook nog eens gratis houten stokjes bij, ideaal!

dinsdag 15 februari 2022

Goulash



Goulash is een bekend Hongaars stoofgerecht van rundvlees, tomaat, paprika en aardappel. Ontzettend lekker met rijst of met aardappels. Ik had het al een tijdje niet meer gemaakt en was het recept ook kwijt geraakt, dus nu een ander recept geprobeerd van Doortjes keuken. Heb de hoeveelheden wel wat aangepast. Het was weer heerlijk en had genoeg voor gisteren en vandaag. Gebruik goed rundvlees dat geschikt is om te stoven en neem je tijd om het op laag vuur te laten pruttelen, zodat je lekker zacht en mals vlees krijgt.

zaterdag 12 februari 2022

Harchacake uit de koekenpan

 Wist jij dat je een cake kunt bakken in een koekenpan? Ik wel, maar had het nog nooit geprobeerd, al was ik het wel al jaren van plan om te doen. Deze harchacake bijvoorbeeld zag ik in mijn tijd op marokko.nl, maar ook daarna, regelmatig voorbij komen. Het is een zachte cakeversie van de traditionele harcha die meer een harde koek is. Je maakt de cake met griesmeel en kunt ervoor kiezen om hem zo dun als deze te maken of een wat dikkere variant, door het recept te verdubbelen. Ik vind het zelf lekkerder als hij wat dunner is, omdat ik een dikkere griesmeelcake wat te massief vind worden.

Het beste is om hier een koekenpan met anti aanbaklaag voor te gebruiken, ik heb er sinds kort een van Gusta, die is echt heel fijn (en mooi!). Geen rotzooi in de antiaanbaklaag, dat is ook niet onbelangrijk. En vet je pan goed in mete en beetje olie en bestrooi hem daarna met wat griesmeel. Oh ik gebruik trouwens fijne griesmeel van de Turkse/Marokkaanse winkel, niet uit de supermarkt, die is hiervoor niet geschikt.

Na het bakken kun je de cake garneren met jam of honing en bestrooien met kokos, amandelschaafsel of gehakte nootjes. Of versier hem eens met gesmolten chocolade, ook heerlijk!

woensdag 9 februari 2022

Linzenkebabs

 


Heb jij wel eens gehoord van linzenkebabs? Ik ook niet haha, tot ik het boek Linzen! van Joke Boon doornam. Ik kreeg het opgestuurd van mijn eigen uitgeverij (Fontaine) nadat ik op instagram vroeg om inspiratie voor linzenrecepten. Ik maak namelijk wel altijd heerlijke Marokkaanse linzen, maar eigenlijk niet veel anders. En dat terwijl ik ze wel erg lekker vind en ze zo gezond zijn. In het boek van Joke las ik namelijk welke voedingswaarden en vitamines linzen bevatten en dat is behoorlijk wat! Magnesium, foliumzuur en natuurlijk ijzer, maar ook vitamine B2 en B6. En dat ze goed zijn tegen obstipatie wist je misschien ook al! 

Ik maakte ondertussen een recept met linzen voor mijn nieuwe boek en zocht in het boek van Joke Boon naar iets lekkers om uit te proberen. Je vindt in het boek echt zoveel verschillende recepten, van salades, soepen en curry's tot deze kebabs (zij noemt het worstjes), burgers en zelfs cake, wafels en muffins! Dat heb helemaal nog nooit geprobeerd, maar wil ik zeker een keer doen. 

Ik koos dus voor de linzenworstjes, die stonden niet op pagina 99, maar wat daar stond sprak mij niet zo aan. Dus koos ik voor deze worstjes en toverde ze om in kebabs door ze te serveren in homemade flatbreads en met rauwkost erbij. En wat is dit lekker zeg, echt waar! Ik heb ze wel ietsje anders gemaakt dan in het boek, maar de basis is hetzelfde en als je ze bakt ruikt het heerlijk in huis. Het handige van deze kebabs is dat je ze van tevoren kunt maken en alleen nog 2 minuutjes hoeft af te bakken en je kunt ze ook goed invriezen! 

In het boek vind je dus nog meer inspirerende ideeën om linzen te gebruiken, maar ook de historie over linzen, welke soorten er allemaal zijn en hoe gezond ze inderdaad zijn voor ons. Kortom, een heel leuk boek dat toch gevarieerd is, ondanks de focus op 1 hoofdingrediënt. 

Mijn top 10 uit het boek:
1. Linzenkebabs
2. Fruitige linzenwafels
3. Bapao met linzenvulling
4. Linzentruffels
5. Spicey linzenspread
6. Ontbijtmuffins met linzen
7. Linzenbitterballen
8. Linzencake
9. Mujadara
10. Soep van linzen met aubergine

Heb jij ook zin gekregen om iets met linzen te maken?  Bestel het boek Linzen! van Joke Boon dan hier bij bol.com voor €22,99.

zondag 6 februari 2022

Griekse aardappelsalade


Wie kent de bekende Griekse salade (Choriatiki) niet? Bestaande uit tomaat, komkommer, rode ui, zwarte olijven en feta (en evt. sla). Deze versie met aardappels maakt er een maaltijdsalade van. Lekker met wat gegrilld of gebraden vlees, gehakt of kip. Of houd het gewoon vegetarisch, de salade vult al heel goed op zich!

Voorheen deed ik rode ui gewoon rauw door salades, maar sinds ik heb ontdekt hoe lekker het is om deze ui eerst in te maken tot een zoetzure versie, doe ik het altijd zo. De ui is zo veel minder scherp en krijgt een supermooie roze kleur en zoetzuur smaakje. Het maken is echt zo gedaan, je moet wel minimaal een uur laten intrekken, dus houd daar rekening mee.

woensdag 2 februari 2022

Ferrerodadels

Ja je leest het goed, ferrerodadels! Natuurlijk niet als de echte ferrero's, maar een gezondere versie. Maar wat is dit lekker zeg, serieus. En heel makkelijk te maken ook nog eens. Een ideaal tussendoortje of treat bij je koffie of thee. Je kunt het beste medjouldadels hiervoor gebruiken, die zijn groot, lekker zacht, maar niet TE en goed te vullen. Ik heb de medjouldadels van Koro gebruikt en heb daar ook hazelnoten besteld. De noten bij Koro zijn biologisch én komen in grote verpakkingen van 1 kilo. Dat is handig en voordeliger dan bijvoorbeeld uit de supermarkt. Wil je ook eens noten of dadels bestellen bij Koro? Gebruik dan de kortingscode ELLOUISA voor korting op je gehele bestelling.

Voor de vulling meng ik geroosterde en gehakte noten met een hazelnootpasta. Dat mag elke soort zijn die je lekker vindt of in huis hebt, maar ik gebruikte deze pindakaas hazelnoot-cacao, ook van Koro. Deze is biologisch en zonder suiker, dus doe ik er wat honing bij. Maar als je een hazelnoot-chocoladepasta gebruikt bijvoorbeeld, hoef je er geen honing bij te doen.

woensdag 26 januari 2022

Tomatensalade met burrata

 Ik had echt al geen jaren mee meegedaan met de foodblogswap en me nu weer eens opgegeven. Voor als je het niet kent, bij de foodblogswap (of bijv de swiepswoepswap van Mandyandmore) geef je je op als foodblogger en word je gekoppeld aan een andere foodblogger. Je kiest een recept van zijn of haar blog en maakt daar jouw versie van (of volgt gewoon het recept natuurlijk). Superleuk altijd, omdat ik het heerlijk vind om blogs van anderen uit te pluizen en alle recepten die ik leuk vind te bewaren. Meestal blijven er dan een paar recepten hangen die ik graag wil uitproberen en daar kies ik er dan een van.

Deze keer werd ik gekoppeld aan de blog Kokenmetfamilie van broer en zus Kevin en Esther. De naam zegt het al natuurlijk, ze zijn familie, maar ze koken ook nog eens graag voor de rest van de familie. Op de blog vind je verschillende recepten, soms met een bepaald thema of voor een feestdag en ook recepten uit verschillende keukens. Zo staan er Poolse, Thaise en Griekse recepten op, leuk! Ik wilde deze keer graag een salade maken, omdat ik wel behoefte had aan nieuwe inspiratie daarvoor en omdat januari vaak de maand is dat mensen gezonder gaan eten na de decembermaand vol lekkers.

Zo viel deze pastasalade met pulled chicken mij meteen op, maar ook de tomatensalade met burrata. En toch natuurlijk ook even de rest van de recepten doorgenomen. Zo leken deze wraps met ketjapkip en mango mij ook onwijs lekker, die heb ik zeker bewaard! Of wat denk je van deze krokante kip met sinaasappelsaus en noodles, lijkt me ook megalekker!

Kortom, een leuke blog om te volgen, kan ook op facebook en instagram natuurlijk. Ik koos uiteindelijk voor de tomatensalade, dat kwam namelijk goed uit voor een lunch met mijn broer en zijn gezin. De salade was echt heerlijk, die ga ik vaker maken!

zaterdag 22 januari 2022

Triple chocolatetulband


Hou jij van chocolade? Haha, retorische vraag misschien, ik ken weinig mensen die geen chocolade lusten. Ik moet wel zeggen, ik ben niet iemand die het perse elke dag moet hebben of die dan meteen een hele reep achter elkaar opeet, maar ik vind het wel heel lekker én leuk om mee te bakken. Deze keer heb ik dan ook een megalekkere chocoladetulband voor jullie. En wel een met 3 soorten (of eigenlijk 4) chocolade! In deze tulband zit namelijk gesmolten pure chocolade, melk- en witte chocolatechips, een chocoladeganache en hartjes van ruby chocolade. Dat is een roze chocolade gemaakt van de ruby cacaoboon, die roze is. Je kunt een gewone tulbandvorm gebruiken, maar ik maakte hem deze keer in de Elegant Heart tulband van Nordic ware die ik vond bij Bouwhuis. Echt een prachtige hartvorm die heel geschikt is voor bijvoorbeeld Valentijnsdag of moederdag, maar ook gewoon voor jezelf. Ik maakte hem voor mijn dochters verjaardag toen er bezoek kwam. Een groot succes, want de cake is echt heerlijk smeuïg en heeft een volle chocoladesmaak zonder dat hij te zoet is. 

Voor de chocolade heb ik deze keer gekozen voor de chocolatecallets van Callebaut, een topkwaliteit chocolade en dat proef je echt. Deze zijn niet bakvast, omdat ik geen harde chips in de cake wilde hebben, maar vind je dat wel lekker, dan kun je ook kiezen voor bakvaste druppels. De rubyhartjes vind je ook bij Bouwhuis in de webshop, net als goede kwaliteit cacao die ik voor deze cake heb gebruikt (er gaat maar liefst 75 gram in!). 

Wil jij nou ook deze of andere lekkere bakproducten bestellen bij Bouwhuis? Gebruik dan de code Ellouisa20 voor gratis verzending voor je bestelling vanaf 20 euro (normaal is dit pas bij een bestelling vanaf 75 euro).

En dan, het geheim van de smeuïgheid van deze cake! Door het gebruik van crème fraiche! Ik heb al vaker cakes gemaakt met yoghurt of kwark en wist al dat door die toevoeging je cake heerlijk smeuïg wordt. Op een Amerikaanse blog las ik over het gebruik van zure room of crème fraiche bij een chocoladecake en heb het uitgeprobeerd, en ja het werkt!

donderdag 20 januari 2022

Cocomelon traktatie met Danoontje

 Hieperdepiep! Mijn dochter Dina is alweer 2 jaar geworden, het klinkt afgezaagd, maar het is waar, het gaat zo snel! Nog een keer zo'n periode en ze gaat naar school! En wat ik dus zo leuk vind, is om traktaties te verzinnen en maken. Zo heb ik al een heleboel ideetjes gedeeld de laatste tijd en nog genoeg inspiratie voor andere traktaties. Ik probeer het gezond en coronaproof te houden, omdat daar veel vraag naar is. Maar wat minder gezond of gewoon lekker ongezond zal ook voorbij komen. Een paar voorbeeldjes: Peppa pig traktatie met bellenblaaslabel, Unicorn traktatietaart, Lego ninjago mueslireep, mandarijn Nemo traktatie of deze fruitmannetjes.

Voor Dina koos ik voor een traktatie met cocomelon thema, dat is namelijk echt haar favoriete tvprogramma. Voor degenen die het niet kennen, cocomelon is een tekenfilm waarin steeds een liedje centraal staat en wordt gezongen terwijl er vanalles gebeurt wat van toepassing is op het liedje. Alles is in het Engels en je merkt echt dat ze in je hoofd blijven zitten haha. Voor degenen die het wel kennen is dat vast herkenbaar! Je vindt het op Youtube of Netflix.

Ik vond niet echt ideetjes op pinterest, dus heb ik een andere traktatie als voorbeeld gebruikt. Deze poppetjes waren namelijk eigenlijk gemaakt met een afbeelding van Bumba, wat ook een heel leuk idee is natuurlijk! Hieronder lees je hoe ik ze heb gemaakt en waar ik de materialen vandaan heb.

zondag 16 januari 2022

Salade met sticky garnalen

 Na al het lekkers van de decembermaand, is het nu tijd voor iets gezonds! En wel voor deze salade met sticky garnalen, zo'n lekker combinatie! Ik maakte de salade voor Honingonline en gebruikte deze keer de Mexicaanse Yucatanhoning, superlekker! Je karamelliseert de garnalen in sojasaus, honing en citroensap (zout, zoet en zuur) en serveert ze dan met de knapperige en frisse salade, wat een combinatie.

Het recept staat weer op Honingonline.nl, waar je ook de honing kunt bestellen.

En wil je nog meer van mijn honingrecepten zien? Kijk dan ook eens hiernaar:





Dit artikel is een samenwerking met Honingonline, meer hierover lees je in mijn disclaimer.

donderdag 13 januari 2022

Oreo nummertaart

 Je hebt ze vast wel eens gezien, cijfertaarten in allerlei soorten en maten. Vaak gemaakt van een soort koeklagen met een botercrème vullingen bovenop allerlei decoratie als fruit, macarons en chocolaatjes. Nu lukken macarons mij niet en had ik ook geen zin om van die koeklagen te vullen. Nee ik koos voor een wat simpelere versie, namelijk een oreocake met daarop Nutella en afgewerkt met slagroom en oreobonbons. Taarten maken is namelijk niet mijn favoriete bakbezigheid, ik maak liever koekjes of iets anders. Dus wilde ik het ook niet te moeilijk maken én wat nog belangrijker is, zeker weten dat Dina het lekker vindt. Ze is geen makkelijke eter namelijk, ook niet met koek/gebak. Maar hetw as een scho tin de roos, ze vond hem heerlijk!

En de twee? Die maak je heel makkelijk zelf met een ronde cake van 20xm doorsnede en een vierkante cake van 20x20 cm. In mijn video op instagram zie je hoe je dat doet, maar ik zal het hieronder ook zo goed mogelijk beschrijven. Mocht je e rniet uit komen of de video niet kunnen zien, zoek dan even op youtube naar "numbercake two", dan kom je ook genoeg video's tegen waarin je ziet hoe je een twee maakt. Op diezelfde manier kun je ook zoeken naar andere getallen natuurlijk.

dinsdag 11 januari 2022

Lehdes - Marokkaanse linzen



Niet iedereen is er dol op. maar wij wel. Linzen, ze zijn gezond, voedzaam en met dit kruidige gerecht verwarmen ze je lijf. Als je normaal gesproken niet zo dol bent op linzen, raad ik je aan om het toch eens te proberen en dan zo klein mogelijke linzen te kopen. Ik bestelde ze deze keer bij Koro en wat zijn deze lekker zeg! Klein en smaakvol, echt precies goed! Als je een bestelling doet bij Koro (ze hebben echt zo veel lekkere en biologische producten!) gebruik dan de code ELLOUISA voor korting op je bestelling.

Je kunt er trouwens stukjes vlees of kip in doen, gehaktballetjes of het gewoon vegetarisch houden. De aardappel- en wortelblokjes zijn ook facultatief. Ik maak het meestal naturel en serveer het dan met homemade Marokkaans brood, heerlijk! Zelfs mijn zoontje vindt dit een van de lekkerste gerechten die ik maak. 

zondag 9 januari 2022

Peppa pig traktatie - gezond en coronaproof!

Is jouw kindje ook zo'n van van Peppa pig? Dan heb ik een leuke traktatie om zelf te maken! Het is geheel coronaproof en ook nog eens gezond, want het zakje fruit bites is gemaakt van 100% fruit. Deze zakjes kun je kopen in de supermarkt, maar daar is niet altijd de peppa pig versie beschikbaar. Je kunt ze daarom ook bestellen bij fruitfunk, wel zo handig! Ook kun je daar kiezen voor een reepje ipv de zakjes (of allebei), net wat je wilt. Of kies voor een ander thema: unicorn of paw patrol, ook leuk!

Ik heb de printable voor de bellenblaas zelf gemaakt, en zal jullie vertellen hoe ik dat heb gedaan zodat jij dit ook kunt doen. Heb je daar nou geen zin in, dan kun je ze ook op diverse websites bestellen, met naam en leeftijd erop. Google daarvoor even op "printable bellenblaas peppa pig". 

Lees gauw verder hoe je deze traktaties zelf kunt maken.

donderdag 6 januari 2022

Bokkepootjes



Ook deze maand weer een Hollands baksel op mijn blog. Ik heb nog een hele lijst met Hollandse dingen die ik wil maken, dus voorlopig stop ik daar nog niet mee :) Ik zag op een aantal blogs die ik volg bokkepootjes voorbij komen en dat maakte dat ik deze maand voor die heerlijke koekjes koos. Het leek me nog best bewerkelijk, omdat de koekjes van eiwitschuim zijn gemaakt en hoe maak je die crèmige vulling die zo lekker is? Ik vond een heleboel recepten en video's, met verschillende vullingen (abrikozenjam of ganache bijv.). Uiteindelijk heb ik voor deze versie gekozen met een botercrèmevulling, ook omdat dat zoveel minder suiker in werd gebruikt dan de meeste recepten. En lekker dat ze zijn geworden!! Het was jammer dat ik er maar 14 had, want meer was welkom geweest haha! Binnen 2 dagen waren ze op. Je kunt met dit recept ook kleine pootjes maken, dan heb je er uiteraard meer.

En bekijk de video op mijn youtubekanaal, dan maak je ze makkelijk zelf na!

donderdag 30 december 2021

3x wraphapjes



Wraphapjes zijn overal erg populair, makkelijk en snel te maken en je kunt eindeloos variëren. Maar je gelooft het niet, ik had ze nog nooit gemaakt! Voor oud&nieuw besloot ik daarom 3 versies van deze hapjes te maken en ze smaken alledrie heerlijk. Heb je nog tijd voor vanavond en is de supermarkt nog open (hier tot 17:00 uur), race dan nog even snel naar de winkel voor wat ingrediënten en zet ze vanavond ook op tafel! Ik maakte 3 versies: zalm--roomkaas-komkommer, roomkaas-kipfilet-geroosterde paprika en hummus-gegrillde courgette-geroosterde paprika. 

dinsdag 28 december 2021

Kwarkbolletjes

 


Al jaren bak ik oliebollen volgens ons familierecept (of ik haal ze soms bij de kraam :D), dit jaar besloot ik eens een andere soort uit te proberen. Deze kwarkbolletjes zag ik al vaak voorbij komen op instagram en facebook, maar nog nooit gemaakt. Ik vond in de mappen van Dr Oetker (Bakken met Plezier) een recept en heb dat uitgeprobeerd. Resultaat: luchtige en frisse bolletjes in een kaneel suikerlaagje. Heerlijk!

En het voordeel is dat het beslag niet hoeft te rijzen, een stuk sneller dus dan gewone oliebollen.

maandag 27 december 2021

2 recepten voor gezonde voornemens in 2022

Foto: www.thewholesomedish.com

Heb jij goede voornemens voor 2022?
Een gezondere leefstijl is een van de meest gehoorde voornemens voor het nieuwe jaar. In 2022 is dat niet anders. Voldoende lichaamsbeweging en een verantwoord en gebalanceerd dieet zijn vaak de belangrijkste ambities. Of je nou wilt afvallen of gewoon gezonder wilt leven, de onderstaande recepten helpen om je doel te bereiken.

Gevulde courgettes met zilvervliesrijst en kipfilet
In een paar stappen ben je klaar met dit gezonde en smaakvolle gerecht.

Ingrediënten voor 2 personen
2 courgettes
200 gram kipfilet
300 gram zilvervliesrijst ongekookt
2 eetlepels olijfolie
1 rode ui
12 cherrytomaten
2 handjes geraspte kaas

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de courgettes over de lengte doormidden en verwijder het vruchtvlees in het midden met een lepel. Leg ze vervolgens op een bakplaat en brengt ze op smaak met zout en peper. Bak de courgettes 10 minuten in het midden van de oven. Versnipper de ui en snij de kipfilet en cherrytomaten in stukjes. Doe wat olie in de koekenpan en fruit de ui. Voeg de kipfilet toe en bak het geheel tot het gaar is. Verwarm aan het einde kort de cherrytomaten mee. Stop het mengsel in de voorverwarmde courgettes en bestrooi het met kaas. Laat het nog 15 minuten in de oven staan. Kook ondertussen de zilvervliesrijst en serveer bij de courgettes. Eet smakelijk!

Quinoasalade met spinazie, balsamico en gerookte kipfilet
Deze verrassende salade zit boordevol smaak. Bovendien is de bereiding kort en eenvoudig.

Ingrediënten voor 2 personen:
150 gram Quinoa
120 g gerookte kipfilet
200 gram verse spinazie
30-40 gram pecannoten
Een halve komkommer
40 milliliter balsamicoazijn
2 rode uien
1 eetlepel olie
Peper en zout naar smaak

Bereiding:
Kook allereerst de quinoa in ongeveer 12 minuten gaar, of volg de instructies op de verpakking. Snijd de kommer en de ui in grove stukken. Doe de olie in een koekenpan, fruit de ui en voeg de balsamicoazijn toe. Leg de spinazie en komkommer op de borden. Voeg daarna de gekookte quinoa, uien, gerookte kipfilet en pecannoten toe. Naar smaak voeg je zout en peper toe. Op zoek naar nog meer pit? Giet dan nog een scheut balsamicoazijn over het geheel.

Op zoek naar professioneel advies voor gezonde voeding?

Inmiddels wordt dieetadvies voor specifieke groepen standaard vergoed vanuit de basisverzekering. Om daarvoor in aanmerking te komen ga je eerst langs de huisarts voor een doorverwijzing. Een gezonde leefstijl is een populair aandachtspunt onder zorgverzekeraars. Dat merk je onder andere aan de apps die zich op gezondheid focussen. Check de verschillende aanbieders en vergelijk zorgverzekeringen om te zien wat ze aanbieden op gezondheidsgebied, zodat jouw goede voornemens optimaal ondersteund worden.

 

zondag 26 december 2021

Harcha pancakes


 Deze harchapancakes, oftewel griesmeelpancakes, waren jaren geleden echt een trend op kouzina fusion. Dat was een forum waar we recepten met elkaar deelden, nog steeds jammer dat het niet meer bestaat! Maargoed, deze pancakes maak je dus met griesmeel en zijn echt heerlijk! Ik zag ze voorbij komen bij Foodblog van Rachida en wilde ze meteen maken, in de tijd dat ze een trend waren, had ik ze namelijk niet uitgeprobeerd :D. Ik gebruikt de pancakepan van Darnastore, die is er echt perfect voor! Wel een beetje invetten met zonnebloemolie en dan gaat het super. Ik gebruikte trouwens wel wat meer melk, zo kon ik het beslag in een spuitfles doen en in de holtes spuiten, dat werkt wel zo makkelijk.

maandag 20 december 2021

Kerststol - Ellouisa bakt Hollands


Vorige maand was ik mijn Hollandse baksel vergeten, dus deze maand een extra leuke (vind ik zelf dan): kerststol! Of eigenlijk stolletjes, want ik heb kleintjes gemaakt. Een tijd geleden maakte ik al eens een grote, maar die was niet geworden zoals ik wilde. Deze wel! Luchtige en zachte broodjes met homemade amandelspijs (wat je dus echt in 5 minuten zelf maakt he!), die zelfs de volgende dag nog lekker zijn, maar ook ingevroren kunnen worden. 

In de video kunnen jullie zien hoe ik ze gemaakt heb en ze zelf uitproberen! Ook leuk om cadeau te geven, omdat ze zo leuk klein zijn. 2 van mijn buurvrouwen hebben er al van kunnen meegenieten, doordat ik ze een stolletje gegeven heb. Is toch wat makkelijker dan zo'n grote.

Voor het amandelspijs gebruik ik het liefst gepelde amandelen, bijvoorbeeld deze van Koro. Je maalt ze fijn met suiker, eitje erbij en klaar! Zoveel lekkerder dan de kant en klare die je kunt kopen (en die vol amandelaroma zit). Gebruik code "Ellouisa" voor korting op je bestelling bij Koro!

zondag 19 december 2021

Lindor brownies


 Pas geleden ontving ik een kaartje met een sleuteltje, waar het voor was, was nog even een geheim... Maar een paar dagen later arriveerde er een nieuw pakket, met daarin een kluisje vol Lindor bonbons! En wat zijn die lekker zeg, ik had ze dus nog nooit gegeten, oeps! Ze zijn zo al lekker om te eten, smelten in je mond, maar ik verwerkte ze in deze heerlijke fudgy brownies. Dat recept is van Nigella en gebruik ik al jaren, steeds een succes! Nu dropte ik er hier en daar een Lindor bonbon in, superlekker!

vrijdag 17 december 2021

Shorba - Marokkaanse soep met orzo ("vogeltongetjes")



Het klinkt natuurlijk niet erg aantrekkelijk: "Vogeltongetjes", maar wees niet bang! Het zijn geen echte vogeltongetjes, gewoon een soort pasta die zo genoemd wordt vanwege de vorm. In Italië kennen ze het als risoni of orzo en je kunt het tegenwoordig ook in veel supermarkten kopen. Ik maak het zoals mijn schoonmoeder in een tomatensaus met stukjes vlees. Qua hoeveelheid pasta en saus kun je variëren, net waar je van houdt! Wij houden van veel pasta met een lekkere dikke saus.

donderdag 16 december 2021

Marokkaanse rijst met kip en groenten


Het werd eens tijd om dit recept voor Marokkaanse rijst met kip en groenten te updaten. De foto was vreselijk en ik laat inmiddels het bouillonblokje weg, zoals in meer gerechten. Als je genoeg kruiden gebruikt, is dat namelijk helemaal niet nodig. Ook gebruik ik de zakjes "saffraan" al jaren niet meer, dat is eigenlijk gewoon gele kleurstof. Die kleur kun je ook krijgen met kurkuma en is dus ook overbodig.

Dit gerecht heb ik zelf bedacht toen ik redelijk Marokkaans kon koken. Het wordt vast ook wel door anderen gemaakt, op deze of andere wijze, maar dit is mijn manier. Je kunt variëren met de groenten en met de kipstukken. Ik neem meestal 1 hele kip, die ik in stukken verdeel. Maar je kunt ook andere kipdelen nemen, net wat je lekker vindt. En ik haal het vel eraf, omdat dat zo vettig is en niemand er hier dol op is, maar je kunt het er ook op laten zitten als je dat wilt. 

woensdag 15 december 2021

Buche de noël - kerstcakerol

 


Het is tijd voor de uitdaging van The Daringkitchen van de maand december! En deze keer is dat de buche de noël, een kerstboomstam, afkomstig uit Frankrijk. Het is eigenlijk een cakerol met een heerlijke vulling, die je bestrijkt met chocolade botercrème (of een andere chocoladecrème) en als boomstam versierd. We gebruikten voor deze challenge het recept van Jamie Oliver, maar uiteindelijk heb ik er toch een hele eigen versie van gemaakt. Ik gebruik namelijk al een tijdje standaard verhoudingen voor een cakerol, omdat het met die verhoudingen bij mij het beste lukt. Deze verhouding is: 1 ei, 30 gr suiker, 30 gr bloem en 1 el water. Dit kun je vermenigvuldigen naar gelang de grootte van jouw bakplaat. Voor een standaard ovenbakplaat gebruik ik 4 eieren. En in dit geval heb ik een deel van de bloem vervangen door cacao. Als vulling koos ik voor slagroom en deze superlekkere hazelnootpasta van Nocciolata, wat lekker is dat! Biologisch en lekkerder dan Nutella! Je kunt het bij natuurwinkels kopen, bijv. Ekoplaza.

De buitenkant heb ik gegarneerd met de chocolade botercrème uit het recept van Jamie, en daar overheen vlokken gedaan. Maar je kunt dit ook weglaten en er een soort nerven in maken zoals bij een echte boomstam :D. 

maandag 13 december 2021

Honingtaart



 Ik vond het tijd om een deze maand eens een feestelijk recept te maken met de honing van honingonline. En dus werd het deze Russische honingtaart, Medovnik. Ik had deze taart al heel lang in mijn hoofd om eens te maken en kwam ontzettend veel recepten tegen. Van laagjes die meer op biscuitcake lijken tot koeklaagjes en van botercrèmes tot banketbakkersroomlagen. Ik besloot zo dicht mogelijk bij het originele recept te blijven en de lagen te maken van honingkoek, de zijkant te bedekken met kruimels van die koek en de crème te maken van slagroom, crème fraiche en honing. Deze keer gebruikte ik voorjaarshoning, die bijna karamelachtig smaakt, zo lekker! 

Wil jij deze taart ook eens maken? Het recept vind je op de website van honingonline, en op mijn instagrampagina kun je een reelvideo kijken van hoe ik hem gemaakt heb.



donderdag 9 december 2021

Loubia - Marokkaanse witte bonen in tomatensaus



In Nederland hebben witte bonen misschien niet zo'n hip karakter, wij vinden ze nog steeds erg lekker. Vooral het Marokkaanse gerecht loubia, eigenlijk Marokkaanse versie van witte bonen in tomatensaus. De eerste keer dat ik het maakte, was met tomaten uit blik, maar ik maak het nu al jaren met verse tomaten (en een beetje tomatenpuree), dat is veel smaakvoller. Het is dan wel belangrijk om aan het begin de zurigheid uit de tomatenpuree te bakken en de saus minimaal een uur te laten pruttelen.

En nog een tip voor meer smaak: bak de gehaktballetjes of het vlees eerst mooi bruin en bak ook even de ui mee tot deze begint te verkleuren. Ik heb het recept ietsje aangepast, omdat ik nu zo min mogelijk bouillonblokjes gebruik en het eigenlijk ook gewoon zonder kan. Als je genoeg lekkere Marokkaanse kruiden gebruikt, smaakt het al heerlijk!

Vegetarisch
Je kunt natuurlijk dit gerecht natuurlijk ook vegetarisch maken, laat het vlees of de gehaktballetjes gewoon weg. 

woensdag 8 december 2021

Traktatie lego ninjago mueslireep

Het werd weer eens tijd voor een nieuwe traktatie en deze keer een lego ninjago traktatie! En ik heb zoveel leuke ideeën, soms zie ik voorbeeldjes op pinterest of via google, maar er komt ook vanalles gewoon in mijn hoofd op. Bijvoorbeeld als ik een bepaald product zie of aan een thema denk. Toen ik deze mueslirepen met walnoten en vijgen van Koro proefde, dacht ik meteen, ja dat is een goede voor een traktatie! Deze repen zijn namelijk suikervrij en dus gerust gezond te noemen. Je kunt ze bestellen in dozen van 12, of per stuk, zodat je makkelijk het gewenste aantal in huis kunt halen, zonder de deur uit te hoeven. Er zijn trouwens ook andere lekkere repen die je kunt proberen, allemaal biologisch en suikervrij. En als je code ELLOUISA gebruikt, krijg je ook nog eens korting op je gehele bestelling. Kijk gauw in de webshop van Koro voor alle lekkere producten.

De overige benodigdheden heb ik hieronder voor je opgesomt, met daarbij de winkel waar ik het vandaan heb, wel zo handig! En wil je nou een lego ninjago traktatie die minder gezond is? Bekijk dan ook eens deze traktatie die ik maakte met verpakte koeken, ook leuk!

vrijdag 3 december 2021

Seffa medfouna - Marokkaanse vermicelli met kip

 Al jaren wilde ik seffa medfouna maken, maar op de een of andere manier kwam het er maar niet van. Het leek me altijd zo lekker, gestoomde vermicelli met heerlijke kruidige kip met zoete saus, rozijnen, kaneel en amandelen. Heerlijk! Net als couscous tfaya, dat vind ik ook zo lekker! Alleen in dit gerecht verstop je de kip onder de vermicelli, medfouna betekent namelijk zoveel als "verstoppen" of "begraven", onder de vermicelli dus in dit geval! En toen ik het boek Elke dag anders van Uit de keuken van Fatima kreeg, zag ik het recept er al in staan toen ik erin ging bladeren. Voor kookboekreviews maak ik nu steeds het recept wat op pagina 99 staat (dat nummer heeft mijn zoontje uitgekozen). En laat daar nou medfouna staan! Dus dat werd het!

Vermicelli stomen

Voor dit gerecht gebruik ik deze vermicelli van Dari, die is hier heel geschikt voor. Ik koop het bij de Marokkaanse of Turkse winkel, maar in grote steden hebben veel supermarkten het inmiddels ook. Het duurt even voordat de vermicelli gaar is, langer dan in het boek was aangegeven. Maar het is de moeite waard! Het is echt heel anders dan gewoon koken, dus doe dat echt niet, dat is zonde van de smaak! Eigenlijk een beetje hetzelfde als met couscous, gestoomde couscous smaakt echt heel anders dan gewelde couscous.

Voor de kip heb ik een hele kip gebruikt en deze in stukken gesneden (2 bouten en 2x kipfilet met vleugel) en het vel verwijderd. Maar je kunt ook kiezen voor kippenbouten (zoals in het recept is aangegeven) of als je liever geen bot hebt, kipdijfilet. Ook hier heb ik een veel langere kooktijd aangehouden dan de 15 minuten die in het boek staan. Ik kook kip eigenlijk altijd een uur, niet alleen vanwege de bacteriën, maar ook om de saus lekker te laten worden. Dus hieronder volgt het recept hoe ik het zelf gemaakt heb, dat wijkt dus iets af van wat in het boek staat.



Verder is het boek van Fatima weer heel gevarieerd, van pastagerechten tot traditionele Marokkaanse maaltijden, van homemade brood tot lekkere baksels, soepjes en smoothies. Mijn top 10:

1. Medfouna
2. Nutella ijskoffie
3. Gegrilde kip, gevuld met mihoen
4. Speculoos driptaart
5. Spinazie rolcake
6. Chocolate chip ijskoekjes
7. Lasagne met romige kip, spinazie en champignons
8. Bitterballen
9. Bagels
10. Club sandwich met zalm

Klinkt goed toch? Wil je dit boek ook? Bestel hem dan hier bij bol.com voor 20,99.

dinsdag 30 november 2021

Rhodolia


Alles wat je echt over Rhodolia moet weten

Door verantwoord te eten blijven je lichaam en geest gezond. Rhodolia is een bijzondere wortel met verschillende heilzame uitwerkingen. Het is dus geen wonder dat je rhodolia-extract in verschillende winkels tussen de voedingssupplementen ziet staan. De wortel ondersteunt natuurlijke processen. Waardoor er geen sprake is van ongewenste bijwerkingen. In dit artikel lees je wat de belangrijkste voordelen van rhodolia zijn.

zondag 28 november 2021

Appel- speculaascake

 Deze appel-speculaascake bedacht ik gisteren toen ik even wat makkelijks wilde bakken, dat is meestal een cake. En ik wilde graag een van mijn nieuwe vormen van Darnastore uitproberen. Nou dat pakte heel goed uit! Ik gebruikte mijn basisrecept voor cake, deed daar speculaaskruiden, kaneel en appel bij. Gebruikte deze vorm en garneerde de cake met witte chocolade en gehakte amandelen, megalekker! 

Ik gebruik voor deze cake een theeglas met oortje van 250 ml inhoud. Maar ieder ander glas of mok met die inhoud kun je gebruiken.

donderdag 25 november 2021

Vanilletaartjes



Deze vanilletaartjes zijn eigenlijk zoete broodjes met een vanillevulling. Ik maakte deze jaren geleden al en had ze nu al een tijd niet meer gemaakt. Nu kreeg ik van Koro vanillepoeder opgestuurd en wilde dat graag eens gebruiken. Dit recept is daar ideaal voor! En ik las op de website dat de vanilleplanten in Madagaskar (waar de vanille vandaan komt) met de hand worden bestoven. Dat verklaart ook wel dat vanillepeulen of poeder zo prijzig is! Maar het is het wel waard vind ik, de vanillesuiker uit de supermarkt is synthetisch gemaakt en smaakt echt anders. Wil je nou simpel zelf vanillesuiker maken? Doe dan suiker in een potje en doe er een vanillepeul bij. Na een paar weken heb je vanillesuiker!